Пінскер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пінскер
ПпрізвищеWD:
Фонетичні алгоритми (англ.)
Суфікс -ер (пошук)
Походить від Пінськ

Пошук сторінок

які починаються з
містять

у Вікіданих:посилання:

Пінскер (Пинскер) — єврейське прізвище, яке походить від топоніма Пінськ.

Походження[ред. | ред. код]

Прізвище Пінскер належить до так званих «топонімічних» прізвищ, тобто до прізвищ, що з'явились від назви міста чи містечка, в якому проживали перші носії цього прізвища. Причому найчастіше прізвище присвоювалось людині не тоді, коли вона проживала в цьому місці, а тоді, коли вона переїжджала на нове місце проживання, де за людиною закріплювалося певне прізвисько.

Прізвище Пінскер походить від назви міста Пінськ — центру однойменного повіту Мінської губернії.

Євреї оселилися в Пінську після їх вигнання з Литви в 1495-му році.

Частина вигнаних так і не повернулися до Литви. 12-15 сімей утворили в Пінську єврейську громаду. Євреї отримали дозвіл відкрити синагогу і влаштувати кладовище. У 1560 році громада налічувала близько 275 осіб (7 % населення), в 1648 р. — вже близько тисячі (20 %).

Під час Національно-визвольна війни під проводом Богдана Хмельницького у 1648—1657 євреї Пінська разом з поляками втекли на територію Речі Посполитої.

За даними окладних книг на 1801 рік в Пінську та його повіті проживало християн-купців — 4, євреїв-купців — 8; християн-міщан — 1 367, а євреїв-міщан — 1 592.

Прізвище Пінскер в Російській імперії зустрічалося в Латвії, Мінській та Могилевській губерніях, а в Україні — у Бердичеві[1].

Відомі носії[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Происхождение фамилии Пинскер. www.jewage.org (рос.) .