Піраміда Сахури

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Координати: 29°53′51″ пн. ш. 31°12′12″ сх. д. / 29.897667° пн. ш. 31.203389° сх. д. / 29.897667; 31.203389

Піраміда Сахури
Pyramid of Sahure.jpg
Назва мовою оригіналу
Піраміда Сахури
<
N5D61G43
>N28G29O24
[1]
Ḫˁ-bʒ Sʒḥw Rˁ
Kha-ba Sahura[2]
"The rising of the ba spirit"[3][4] of Sahure
Alternatively translated as "The ba of Sahure appears"[5][6]
or "Sahure's soul shines"[1]


Дані
Місцезнаходження Абусир
Замовник Сахура
Дата побудови V династія (бл. 2500-2490 до н. е.)
Тип Гладка піраміда
Будівельний матеріал Вапняк
Довжина сторін основи 78,75 м
Культова піраміда є

Піраміда Сахура належить до типу гладких пірамід, розташована в Абусірі на північ від Саккари. У давнину мала назву «душа Сахури, що являється у світлі».

Опис[ред. | ред. код]

Фараон Сахура обрав для зведення свого поховального комплексу те ж місце, де його попередник (Усеркаф) збудував свій сонячний храм. Тим самим Сахура заснував новий царський некрополь у північній столиці — поблизу з Мемфісом в Абусірі.

Комплекс Сахури був сильно зруйнований й нині весь ансамбль комплексу виглядає вже зовсім не так, як за часів Стародавнього Єгипту.

Поховальний комплекс[ред. | ред. код]

План поховального комплексу Сахури

Поховальний комплекс з'єднується з нижнім храмом чи «храмом долини» довгою церемоніальною дорогою. Розташований на межі селянських ділянок і пустелі Абусіра.

Той комплекс став класичним зразком будівництва поховальних комплексів і буде відтворюватись у всіх наступних фараонів V династії. Утім і наступні династії фараонів надавали перевагу більшим будівлям, беручи за зразок монументи, розташовані в Абусірі.

Храм долини нині зруйнований і зберігся лише його фундамент. Базальтові блоки основи за в результаті розливів Нілу, були занесені 5-метровим шаром ґрунту. Археологам удалось відновити загальний вигляд храму, а також два його основних входи, розташованих перпендикулярно. Один з них починався з критої галереї з 8 круглих колон, виконаних з червоного граніту. Інший вхід розташовувався з південного боку та мав чотири колони, вирізані з однакових гранітних монолітів. Храм збудовано на височині та вздовж колонад до нього вели сходи.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Verner, 2001d, с. 280
  2. Brugsch, 2015, с. 88
  3. Lehner, 2008, с. 143
  4. Hellum, 2007, с. 100
  5. Arnold, 2003, с. 207
  6. Altenmüller, 2001, с. 598

Джерела[ред. | ред. код]