Пірати Карибського моря: Помста Салазара

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пірати Карибського моря: Помста Салазара
Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge
Український постер
Жанр Фентезі
Пригоди
Режисер Гоакім Роннінґ
Еспен Сандберґ
Продюсер Джеррі Брукгаймер
Сценарист Джефф Натансон
На основі • атракціону «Пірати Карибського моря»
• персонажів Стюарта Бітті
Теда Елліота
Террі Россіо
Джея Волперта
У головних
ролях
Джонні Депп
Хав'єр Бардем
Джеффрі Раш
Брентон Туейтс
Орландо Блум
Оператор Пол Кемерон
Композитор Джеф Дзанеллі
Монтаж Джоель Кокс
Гері Д. Роач
Художник Nigel Phelpsd
Кінокомпанія Walt Disney Pictures
Jerry Bruckheimer Films
Дистриб'ютор США Walt Disney Pictures
Україна B&H
Тривалість 129 хв.
Мова англійська
Країна США США
Рік 2017
Дата виходу 25 травня 2017 (Україна)
Кошторис $ 230 млн.
Касові збори $ 734 млн.
IMDb ID 1790809
Попередній «Пірати Карибського моря: На дивних берегах»
Наступний «Пірати Карибського моря: День у морі»
pirates.disney.com/pirates-of-the-caribbean-dead-men-tell-no-tales
CMNS: Пірати Карибського моря: Помста Салазара у Вікісховищі
Q: Пірати Карибського моря: Помста Салазара у Вікіцитатах

«Пірати Карибського моря: Помста Салазара» (англ. Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales, також Pirates of the Caribbean: The Revenge of Salazar та Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge) — американський пригодницький фільм-фентезі, знятий Гоакімом Роннінґом і Еспеном Сандберґом. Він є п'ятим фільмом у серії «Пірати Карибського моря». Прем'єра стрічки в Україні відбулася 25 травня 2017 року. Фільм розповідає про капітана Джека Спарроу, який виявляє, що за ним полює його старий ворог капітан Салазар разом із примарними піратами.

Сюжет[ред. | ред. код]

На початку фільму маленький Генрі Тернер, син Вілла і Елізабет, знаходить «Летючого Голландця» заради зустрічі зі своїм батьком, який був проклятий понад десять років тому і тепер може ступати на сушу лише раз у десять років. В ході розмови з'ясовується, що існує легендарний тризуб Посейдона, за допомогою якого можна зняти всі морські прокляття. «Летючий Голландець» починає занурюватися в море, Генрі доводиться повернутися на сушу, але він обіцяє батькові знайти тризуб і зняти прокляття.

Подальші події фільму відбуваються через 9 років. Генрі подорослішав і тепер служить матросом на британському військовому судні. Генрі, який ретельно вивчав усі міфи і легенди, виявляє, що вони пливуть прямо в Диявольський трикутник і говорить про це капітанові, просячи того повернути назад. Капітан не вірить у легенди, він оголошує молоду людину зрадником і садить під замок. Коли корабель Генрі проходить між скель, провідних у Диявольський трикутник, поруч несподівано виникає інший корабель — «Безмовна Марія», з нього нападають мерці на чолі зі своїм капітаном Армандо Салазаром і вбивають всю команду британського судна. Салазар залишає в живих лише Генрі, доручаючи йому передати послання Джеку Горобцю про те, що скоро помститься йому за накладене на нього прокляття.

Далі дія переноситься на острів Сен-Мартен. У тюремній камері там знаходиться Каріна Сміт — дівчина, яка вивчає астрономію, але через це її вважають відьмою. Вона сповідається священникові. Під час сповіді їй вдається відкрити замок, оглушити священника і вибігти на вулицю, де вона зустрічає Джека Горобця, який зі своєю командою вирішив пограбувати тільки що відкритий банк Сен-Мартена. Але все пішло не за планом, видобутку немає, і в підсумку розсерджена команда Горобця бунтує і йде від свого капітана. Джек йде в шинок і обмінює свій магічний компас на пляшку рому. Через те, що він «зрадив» свій компас, корабель мерців «Безмовна Марія» отримав можливість вийти з Диявольського трикутника, і тепер Салазар має намір не тільки помститися Джеку, але і покінчити з усіма піратами світу.

Генрі виявляється в тюремному госпіталі. Переодягнувшись в медсестру Карина допомагає йому втекти, проте сама потрапляє за ґрати. Вночі Генрі під виглядом солдата проникає назад у в'язницю, де в одній з камер знаходить Джека Горобця. Генрі передає йому послання Салазара і переконує вирушити на пошуки тризубця Посейдона. Вранці Джека і Карину збираються стратити, але в справу втручаються Генрі і повернулася команда Джека. Їм вдається відбити Джека і Каріну і відплисти на своєму новому кораблі «Вмираюча чайка», в той час, як «Чорну перлину» так і не змогли витягти з пляшки.

Далі події розгортаються на судні казково розбагатівшого Гектора Барбосси, що має у своєму розпорядженні безліч кораблів, які звільнився Салазар починає топити. Про це йому доповідають помічники Мертогг і Малрой. Барбосса, будучи піратом, боїться гніву примарного капітана і вирішує піти за порадою до відьми, яка дістає йому магічний компас Джека. Але виявляється занадто пізно — Салазар добирається до самого Барбосси і його корабля «Помста королеви Анни». Мерці вбивають кількох піратів, перш ніж Барбоссі вдається укласти із Салазаром договір про те, що до світанку наступного дня він призведе Салазара до Джека в обмін на порятунок життя. Салазар забирає Барбоссу і виживших членів його команди на борт свого корабля.

Настає світанок, але Джека все ще немає. Салазар вже готовий вбити Барбоссу, але останній зупиняє його, кажучи, що їх договір ще в силі. Тоді Салазар розповідає Барбоссі про те, як він опинився в Диявольському трикутнику. Раніше Армандо Салазар був іспанським моряком, капітаном корабля «Безмовна Марія». За загибель свого батька і діда від рук піратів, він поставив собі за мету покласти край піратству. Саме тоді йому зустрівся ще молодий Джек, який з допомогою хитрого трюку загнав корабель Салазара в той самий ущелині Диявольського трикутника, в результаті чого іспанець і вся його команда виявилася проклятою.

Нарешті Салазар майже наздоганяє «Вмираючу чайку». Джек, Карина і Генрі висаджуються в шлюпку, щоб дістатися до берега. Салазар наказує випустити акул-мерців, які накидаються на шлюпку. Все ж у Джека і його супутників виходить вибратися на берег. Мерці з команди Салазара не можуть ступити на сушу, оскільки тут же розсипаються в прах. Салазар говорить Джеку, що буде чекати його в морі. Каріна, Генрі і Джек потрапляють у полон до аборигенів. Джек зустрічає свого давнього ворога, який змушує його одружитися на своїй страшній сестрі. В цей час з'являється Барбосса зі своїми помічниками Мертоггом і Малроем. Вони рятують Джека від ганебного весілля. З допомогою магії меча Чорної Бороди, Барбосса звільняє «Чорну перлину» з пляшки, так як це єдиний корабель, здатний обігнати «Безмовну Марію».

Герої вирушають на «Перлині» на пошуки острова, на якому зберігається тризуб Посейдона. По дорозі з'ясовується, що Каріна — дочка Барбосси, але він не поспішає розповісти їй про це. На них збирається напасти британський військовий корабель, але його знищує корабель Салазара, після чого Салазар вступає в бій і з «Перлиною». В цей час кораблі підходять до острова. Привидам знову доводиться відступити, оскільки їм не можна підходити до берега. Правда, вони встигають взяти в полон Генрі.

На острів, покритий магічними каменями, виходять Карина, Барбосса і Джек. З допомогою рубіна з обкладинки щоденника Галілео Галілея і магічних каменів острова їм вдається розсунути воду, утворивши в океані величезну ущелину, на дні якої і знаходиться тризуб Посейдона. Каріна готова забрати його, але в цей час з'являються Салазар і його мерці. Салазар вселяється в Генрі, нападає на Джека і отримує тризуб. Потім Салазар починає бити Джека, мало не вбивши його, встромивши в груди тризуб, однак Горобця врятував щоденник Галілео Галілея, який той підібрав при падінні в розколину. В цей час Каріна приводить до тями Генрі, він розбиває тризуб шаблею і в той же момент всі прокляття спадають, Салазар і його привиди перетворюються в людей, але водяна ущелина починає закриватися. Щоб допомогти друзям, Барбосса наказує команді «Перлини» скинути на дно якір і сам спускається по якорю вниз. Джек, Каріна і Генрі тримаються за ланцюг, але Салазар теж встигає застрибнути на якір. Каріна бачить на руці Барбосси татуювання — зображення сузір'їв, і розуміє, що пірат — її батько. Барбосса вирішує пожертвувати собою заради порятунку інших, і зістрибує з якоря, у польоті взявши з собою на дно Салазара. Коли команда «Перлини» оплакує Гектора, Каріна оголошує, що її прізвище тепер — Барбосса.

У наступній сцені ми бачимо на березі Генрі і Каріну. Туди ж припливає звільнений від прокляття Вілл Тернер. Незабаром там з'являється і Елізабет, кидається в обійми свого коханого. Мавпа Барбосси, яка теж звільнилася з пляшки, приносить Джеку його компас, і той розуміє, що удача знову до нього повернулася. «Чорна перлина» продовжує плавання.

Кіра Найтлі ненадовго з'являється в кінці в нерозмовній ролі Елізабет Суонн, дружини Вілла та матері Генрі.[1] Адам Браун, Денні Кіррейн і Делрой Аткінсон з'являються як члени команди Джека,[2] а в сцені в'язниці Пол Маккартні коротко з'являється як дядько Джека по батьківській лінії, дядько Джек. CGI-силует Деві Джонса видно в сцені після титрів, але актор Білл Наї заявив, що його не поінформували про зовнішній вигляд персонажа.[3]

Сцена після титрів[ред. | ред. код]

Показують спокійно сплячих Вілла і Елізабет. З'являється привид Деві Джонса і замахується на подружжя своєю клешнею. У цей момент Вілл прокидається і розуміє, що це був всього лише сон. Він обіймає Елізабет і знову засинає. Однак на підлозі в калюжі лежать кілька балянусів.

Назва[ред. | ред. код]

В оригіналі фільм називається «Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales» («Пірати Карибського Моря: Мерці не розповідають казок»). «Pirates of the Caribbean: The Revenge of Salazar» («Пірати Карибського моря: Помста Салазара») — друга назва фільму.

В Україні, Франції, Іспанії, Великій Британії, Німеччині, Австрії, Швейцарії, Нідерландах та у кількох інших країні назву транслюватимуть, як «Пірати Карбського Моря: Помста Салазара»[4][5]

У ролях[ред. | ред. код]

Актор Роль
Джонні Депп капітан Джек Спарроу капітан Джек Спарроу
Хав'єр Бардем капітан Армандо Салазар (Ель Матадор Дель Мар) капітан Армандо Салазар (Ель Матадор Дель Мар)
Джеффрі Раш капітан Гектор Барбосса капітан Гектор Барбосса
Брентон Твейтс Генрі Тернер Генрі Тернер
Кая Скоделаріо Каріна Сміт/Барбосса Каріна Сміт/Барбосса
Кевін МакНеллі Джошамі Ґіббс[en] Джошамі Ґіббс[en]
Стівен Грем Скрам Скрам
Мартін Клебба Марті Марті
Енґус Барнетт Маллрой Маллрой
Жіль Нью Мертогг Мертогг
Адам Браун Крембл Крембл
Девід Венгем Скарфілд Скарфілд
Брюс Спенс мер Дікс мер Дікс
Денні Кіррейн Боллард Боллард
Гольшіфте Фарахані Шанса Шанса
Орландо Блум капітан Вілл Тернер капітан Вілл Тернер
Пол Маккартні Дядько Джек Дядько Джек
Кіт Річардс капітан Тіг, батько Джека Спарроу капітан Тіг, батько Джека Спарроу
Кіра Найтлі Елізабет Тернер Елізабет Тернер

Український дубляж[ред. | ред. код]

Ролі дублювали:

А також: Володимир Кокотунов, Віталій Дорошенко, Петро Сова, Олександр Ярема, Артем Мартинішин, Максим Кондратюк, Володимир Ніколаєнко, Генрих Малащинський, Віктор Григор'єв, Акмал Гурєзов, Олена Борозенець, Світлана Штанько, Вікторія Кулініч, Сергій Кияшко, Володимир Канівець, В'ячеслав Дудко, Володимир Бугай, Дмитро Рассказов, Володимир Жогло, Назар Стригун, Микола Маросов, Євген Пашин.

Фільм дубльовано на студії «Le Doyen» на замовлення «Disney Character Voices International» у 2017 році.

Режисер дубляжу: Костянтин Лінартович

Перекладач: Роман Дяченко

Творчий консультант: Maciej Eyman

Мікс-студія: Shepperton International

Виробництво[ред. | ред. код]

Зйомки фільму почались 17 лютого 2015 року[6].

Нагороди[ред. | ред. код]

Нагорода Номінація Номінанти Результат
Золота малина Найгірший актор Джонні Депп Номінація
Найгірший актор другого плану Хав'єр Бардем Номінація
Найгірша екранна комбінація Джонні Депп і його набридлий образ пияка Номінація
Teen Choice Awards Choice Movie: Екшн Фільм «Пірати Карибського моря: Помста Салазара» Номінація
Choice Movie: Актор екшна Джонні Депп Номінація
Choice Movie: Актриса екшна Кая Скоделаріо Номінація
Choice Movie: Злодій Хав'єр Бардем Номінація
Choice Movie: Поцілунок Орландо Блум і Кіра Найтлі Номінація
Choice Movie: Літній фільм Фільм «Пірати Карибського моря: Помста Салазара» Номінація

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Keira Knightley confirmed for Pirates of the Caribbean 5. Процитовано 17 травня 2020.
  2. Kroll, Justin (5 лютого 2015). 'Pirates of the Caribbean 5' Adds Three to Cast. Variety. Процитовано 4 лютого 2015.
  3. Nugent, John (22 серпня 2017). Exclusive: Bill Nighy had no idea he was in Pirates of the Caribbean 5. Empire. Процитовано 16 лютого 2018.
  4. Johnny Depp absent from first Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge teaser trailer (en-GB) . Процитовано 6 лютого 2017.
  5. B&H Film Distribution Company (6 лютого 2017), ПІРАТИ КАРИБСЬКОГО МОРЯ: ПОМСТА САЛАЗАРА. У кіно з 25 травня, процитовано 6 лютого 2017
  6. Jim Vejvoda (17 лютого 2015). Pirates Of The Caribbean: Dead Men Tell No Tales Begins Production (англ.) . IGN. Процитовано 28 червня 2016.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)

Посилання[ред. | ред. код]