Пірат-окунь

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пірат-окунь

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Ряд: Перкопсоподібні (Percopsiformes)
Родина: Афредодерові (Aphredoderidae)
Bonaparte, 1846
Рід: Aphredoderus
Lesueur in Cuvier & Valenciennes, 18333
Вид: Пірат-окунь
Aphredoderus sayanus
(Gilliams, 1824)
Посилання
Вікісховище: Aphredoderus sayanus
Віківиди: Aphredoderus sayanus
EOL: 218744
ITIS: 164405
МСОП: 202607
NCBI: 94919

Пірат-окунь[2] (Aphredoderus sayanus) — вид костистих риб, єдиний у родині афредодерових (Aphredoderidae) ряду перкопсоподібних (Percopsiformes).

Назва[ред. | ред. код]

Назву пірат-окунь дав американський натураліст Чарльз Конрад Ебботт, який помітив, що ця риба нападає на інші види риб в акваріумі. Родова назва Aphredoderus походить від грецького aphod («екскременти») і dere («горло») і вказує на незвичайне положення анального проходу поблизу горла. Видова назва sayanus дана на честь ентомолога Томаса Сея.

Поширення[ред. | ред. код]

Вид поширений у східній частині Північної Америки, переважно в низовинах на південь від Лонг-Айленда. Також у деяких частинах басейну Великих озер і долини Міссісіпі. Середовище проживання — спокійна, тепла і прозора вода. Воліє триматися в густо зарослих місцях, на корінні і скупченнях деревини, що лежить на дні води.

Опис[ред. | ред. код]

Риба завдовжки до 14 см, але нормальний розмір становить 10,4 см і вік 4 роки. Спинний плавець має 3 або 4 колючки і 10 або 11 м'яких променів, тоді як анальний плавець має 2 або 3 колючки і 5-7 м'яких променів, черевні плавці розташовані нижче грудей. Анальний прохід у молодих особин безпосередньо передує анальному плавцю, але просувається вперед з ростом риби.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Прісноводна донна риба, яка живе при температурі від 5 °C до 26 °C. Дорослі особини зазвичай населяють мул рослинних боліт, ставків, озер і тихих ставків, а також великих річок. Харчуються вночі водяними комахами, дрібними ракоподібними та дрібною рибою. Яйця відкладаються в гнізда, які охороняються обома батьками.

Підвиди[ред. | ред. код]

Існує два визнаних підвиди:

  • Aphredoderus sayanus gibbosus Lesueur, 1833 — поширений у басейнах річок Атлантичного схилу від Нью-Йорка до Джорджії.
  • Aphredoderus sayanus sayanus (Gilliams, 1824) — поширений по всьому вододілу річки Міссісіпі, району Великих озер і басейнів на захід від Мексиканської затоки.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. NatureServe (2013). Aphredoderus sayanus: інформація на сайті МСОП (версія 2021.3) (англ.) 27 липня 2022
  2. Маховська Л. Й., Неспляк О. С. Сучасна система хордових. Методичні вказівки із дисципліни «Систематика та еволюція хребетних тварин» для студентів ІІ курсу спеціальності «Біологія» [Архівовано 24 січня 2022 у Wayback Machine.]. — Державний вищий навчальний заклад «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника», Інститут природничих наук, Кафедра біології та екології. — с. 15