Пітер Гріфін

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пітер Гріфін
Зображення
Громадянство США
Ім'я при народженні англ. Justin Peter Griffin
Дата народження 11 листопада 1956(1956-11-11) (67 років)
Місце народження Мексика
Батько Mickey McFinnigand або Francis Griffind
Матір Thelma Griffind
У шлюбі з Lois Griffind
Дитина Meg Griffind, Chris Griffind і Стьюї Гріфінd
Рід Griffin familyd
Колір волосся каштанове[d]
Стан здоров'я розумова відсталість
Домашня тварина Brian Griffind
Є власником Brian Griffind
Творець Сет МакФарлейн
Актор озвучування Сет МакФарлейн, Humberto Vélezd, Jesús Barrerod, Erik Osoriod, Alejandro Mayénd, Óscar Gómezd, Michel Dodaned, Luiz Carlos de Moraesd, Mino Capriod, Juan Peruchod, Yury Malyarovd, Oleg Forostenkod, Jan Odled, József Kerekesd, Petr Rychlýd, Bohdan Tůmad, Daniel Picardd, Роман Семисал, Tomasz Knapikd, Q12295311?, Huang Tianyoud і Jérôme Rebbotd
Персонаж твору Гріфіни
Перша поява Death Has a Shadowd
З вигаданого світу Family Guy universed
Надлюдська особливість або здатність перевтілення[d]
Медіафраншиза Family Guy[d]
CMNS: Пітер Гріфін у Вікісховищі

Пітер Ґріфін (англ. Peter Griffin) — один з основних персонажів мультиплікаційного серіалу «Сім'янин», 42-річний батько сімейства, товстий, розумово відсталий невдаха. Персонажа озвучив сам творець мультсеріалу Сет Макфарлейн. Вперше з'являється в епізоді «Peter, Peter, Caviar Eater». Його поява була реконструкцією головного героя Ларрі з попередніх анімаційних короткометражних фільмів Макфарлейна «Життя Ларрі та Ларрі та Стіва».

Пітер одружений з Лоїс Ґріфін і є батьком Меґ, Кріса та Стьюї. У нього також є собака, на ім'я Брайан, його найкращий друг. Пітер працював на фабриці іграшок та на пивоварні Quahog.

Роль у мультсеріалі[ред. | ред. код]

Пітер Гріффін — американець середнього класу,[1] взірець хворого на ожиріння синього комірця із чітким Род-Айлендським акцентом.[1] У Пітера та його дружини Лоїс троє дітей; Мег, Кріс і Стюї. Він є позашлюбним сином Тельми Гріффін і Міккі Макфіннігана, його виховували Тельма та вітчим Френсіс Гріффін. Пітер та його родина живуть у вигаданому містечку Куахог, штат Род-Айленд, який моделюють за прообразом Провіденса.[2]

Спершу Пітер працював інспектором з безпеки на фабриці іграшок Happy-Go-Lucky, поки його начальник Джонатан Вір не задихнувся на обідній перерві під час вечері з Пітером та Лоїс; Потім він став рибалкою на своєму власному човні, відомим як "СС, могутніший за Супермена, Бетмена, Людину-павука та Неймовірного Халка, що злився", за допомогою двох португальських іммігрантів, Сантоса і Паскаля, поки його човен не було знищено.[3] Зараз він працює у відділі доставлення пивоварні Pawtucket Patriot.[4]

Персонаж[ред. | ред. код]

Особистість[ред. | ред. код]

Пітер — стереотипний працівник синіх комірців[5], який часто напивається разом із сусідами та друзями Клівленд, Браун, Джо Свонсон та Гленна Куагмір у місцевій таверні Куахога. У сезоні 4 в серії "Petarded" I.Q тест Пітера виявив, що у нього низький інтелект, трохи нижче рівня розумової відсталості. Пітер відомий своєю сміливою імпульсивністю, яка призводить до незручних ситуацій. Він неймовірно ревнивий, наприклад, він напав на кита, який поцілував Лоїс у серії "SeaWorld". У Пітера дуже короткий проміжок уваги, який часто призводить його до химерних ситуацій. Пітер також наївний, прикладом цього в серії "Airport '07", де він думає, що його вантажівка полетить, наповнивши її паливом літака.

Пітер має складні стосунки з усіма трьома своїми дітьми. Він, як правило, висміює Мег і поводиться з нею погано. Хоча в деяких епізодах Пітер мав добрі стосунки з Мег. Пітер спілкується і має набагато кращі стосунки зі Стюі. Пітер і Стюі мали свої пригоди, коли він відвіз його до Світового курорту Уолта Діснея в епізоді "The Courtship of Stewie's Father" (сезон 4, 2005). З Крісом Пітер добре спілкується, але в періоди, коли потребує поради або в авантюрі.

Пітер найкраще дружить зі своїм антропоморфним собакою Брайаном. У попередні сезони Брайан часто служив голосом розуму для Пітера, допомагаючи йому розв'язувати питання. Брайан надзвичайно вдячний Пітеру за те, що він обрав його як бродячого. Його подяка була підтверджена у серії "New Kidney in Town", де Брайан готовий відмовитись від обох нирок (і свого життя), щоб Пітер міг перенести трансплантацію нирки (хоча він цього не мав робити завдяки іншому донору виявляється). На похороні Брайана в серії "Life of Brian (Family Guy)" Пітер сказав, що Брайан був його "найкращим другом у всьому світі" і "як йому брат".

Сприйняття[ред. | ред. код]

Критика[ред. | ред. код]

Серіал звинувачують у плагіаті, а Пітера критикують за те, що він занадто схожий на Гомера Сімпсона. Пітер з'являвся в деяких епізодах "Сімпсонів", де був зображений клоном Гомера. Кен Такер з Entertainment Weekly писав, що Пітер є Гомером Сімпсоном, «як його задумував надзвичайно софоморійний розум, якому не вистачає жодної точки відліку, ніж інші телешоу».[6]

Культурний вплив[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Family Guy, Volume 3. PopMatters (англ.). 6 січня 2006. Процитовано 28 квітня 2020.
  2. James, Caryn (29 січня 1999). TV Weekend; Where Matricide Is a Family Value. The New York Times (амер.). ISSN 0362-4331. Процитовано 28 квітня 2020.
  3. Steve Callaghan (1 листопада 2005). Family Guy: The Official Episode Guide. Harper Paperbacks.
  4. Family Guy - Volume 3 - IGN (англ.), процитовано 28 квітня 2020
  5. Family Guy, Volume 3. PopMatters (англ.). 6 січня 2006. Процитовано 23 травня 2020.
  6. Family Guy. EW.com (EN) . Процитовано 28 квітня 2020.