Пішак рудоволий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пішак рудоволий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Cinclosomatidae
Рід: Пішак (Cinclosoma)
Вид: Пішак рудоволий
Cinclosoma castaneothorax
Gould, 1849
Посилання
Вікісховище: Cinclosoma castaneothorax
Віківиди: Cinclosoma castaneothorax
ITIS: 559283
МСОП: 103693193
NCBI: 1110496

Пішак рудоволий[2] (Cinclosoma castaneothorax) — вид горобцеподібних птахів родини Cinclosomatidae.

Поширення[ред. | ред. код]

Ендемік Австралії. Поширений на сході країни у Квінсленді та Новому Південному Уельсі. Живе у напівпосушливих скелястих районах з розрідженим кущистим покривом з домінуванням Acacia aneura.

Опис[ред. | ред. код]

Птах завдовжки 21–25 см, вагою 55–75 г. Це масивні на вигляд птахи, з подовженою головою з конічним і загостреним дзьобом, закругленими тілом і крилами, середньої довжини квадратним хвостом і міцними ногами.

Голова і шия попелясто-сірі. Лоб і брови білі. Також білого кольору вуси, що йдуть від дзьоба до боків шиї. У самців лицьова маска та горло чорні, у самиць — коричневі. Груди, стегна, надхвістя і хвіст коричнево-помаранчеві. Спина та крила темно-коричневі. Нижня частина грудей і черево білі, відокремлені від верхньої частини грудей чорною смугою у формі півмісяця. Дзьоб і ноги чорнуваті, а очі темно-карі.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Наземні птахи, які досить погано літають, воліючи в разі небезпеки припадати до землі або тікати. Активний вдень. Трапляється поодинці або парами, рідше невеликими зграйками. Поживу шукає серед каміння або біля основи трав і кущів. Живиться комахами, рідше насінням та ягодами.

Сезон розмноження триває з січня по жовтень. Моногамні птахи. Гніздо будується на землі в основі куща лише самицею. У кладці 2-3 яйця. Інкубація триває близько двадцяти днів. Піклуються про пташенят обидва батьки. Пташенята стають незалежними приблизно через два місяці після вилуплення.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2017). Cinclosoma castaneothorax: інформація на сайті МСОП (версія 2020.1) (англ.) 4 травня 2020
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.