Портал:Перша світова війна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з П:ПСВ)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Портал Перша світова війна

Ласкаво просимо!
Портал — головна сторінка підрозділу Вікіпедії про Першу світову війну та різноманітну тематику пов'язану з нею.
Вічна пам’ять усім загиблим воїнам та цивільним у цій Великій війні.

Редактори
П:ПСВ

Портал Обговорення Доглядачі Червоні посилання Проєкт
Перша світова війна
Редагувати
Затримання Гаврила Принципа у Сараєві
Затримання Гаврила Принципа у Сараєві
Фотографія зроблена після досягнення угоди про перемир'я, яким було завершено Першу світову війну. На фото — власний вагон Фердинанда Фоша (другий праворуч) в лісі Комп'єні
Фотографія зроблена після досягнення угоди про перемир'я, яким було завершено Першу світову війну. На фото — власний вагон Фердинанда Фоша (другий праворуч) в лісі Комп'єні
Карта з учасниками Першої світової війни
Карта з учасниками Першої світової війни

Пе́рша світова́ війна́ — світова війна, глобальний збройний конфлікт, що розвивався перш за все в Європі від 28 липня 1914 до 11 листопада 1918 року, в якому брало участь 38 держав із населенням 1,5 млрд мешканців. Під час неї загинуло понад десять мільйонів солдатів і цивільних мешканців. Конфлікт мав вирішальний вплив на історію початку XX століття.

Сили Антанти на чолі з Французькою республікою, Російською імперією (що визнала свою поразку до закінчення війни), Великою Британією і США (від 6 квітня 1917 року), перемогли держави Четверного Союзу (також відомі як Центральні Держави) на чолі з Австро-Угорською імперією, Німецькою імперією, Болгарським царством й Османською імперією. Королівство Італія приєдналося до Антанти в 1915, а Королівство Румунія — в 1916.

Боротьба, яка велась на Західному фронті, відбувалася вздовж системи траншей й укріплень, обмежених областю, відомою під назвою нічийна земля. Ці ряди укріплень тягнулися від Північного моря до Швейцарії, через це система ведення статичної траншейної війни визначила її перебіг для багатьох учасників. На Східному фронті розлогі східні рівнини й обмежена мережа залізниць запобігли стану ведення траншейної війни. Але масштаб конфлікту був настільки великим, що і Близький Схід та Італійський фронт також вели важку боротьбу. Військові дії також відбувалися і на морі, і, вперше, — у повітрі.

Війна спричинила розпад чотирьох імперій: Австро-Угорської, Німецької, Османської і Російської. Німеччина втратила свої колоніальні території, а такі країни як Чехословацька Республіка, Естонія, Фінляндія, Латвія, Литва, Польська Республіка та Королівство Сербів, Хорватів і Словенців здобули незалежність. Велика ціна ведення війни також сформувала підґрунтя для розпаду Британської Імперії.

Перша світова війна визначила кінець старого світового порядку, що склався після Наполеонівських війн. Результати конфлікту були важливим чинником для початку Другої світової війни.

Назва Перша світова війна увійшла у вжиток в історіографії після початку Другої світової війни (1939). У міжвоєнний період найбільш поширеними загальновживаними термінами були Велика війна (англ. The Great War, фр. La Grande guerre) або «Війна, щоб завершити усі війни»; до 1917 року в Російській імперії її також називали рос. «Великой войной», рос. «Большой войной», рос. «Второй Отечественной», рос. «Великой Отечественной», а також неформально (і до Жовтневого перевороту, і після) — «німецькою»; згодом у СРСР — «імперіалістичною».

Вибрана стаття
Редагувати

За́хідний фронт Пе́ршої світово́ї війни́ (19141918) — воєнні дії, що тривали на території Західної Європи з серпня 1914 до листопада 1918 року під час Першої світової війни. Географічно Західний фронт (Західноєвропейський театр воєнних дій) охоплював Бельгію, Люксембург, німецькі Ельзас, Лотарингію та рейнські провінції, а також північний схід Франції. Зі сходу зона бойових дій обмежувалася Рейном, з півночі — нейтральними Нідерландами, із заходу — морським узбережжям від гирла р. Шельди до гирла р. Сени і з півдня — умовною лінією р. Сена—Париж— швейцарський кордон. Протяжність фронту від річки Шельди до швейцарського кордону сягала 480 км, у глибину доходила до 500 км, від Рейну до Кале. Західна частина театру воєнних дій являла собою рівнину з розгалуженою дорожньою мережею, зручну для маневрування та дій великих військових об'єднань; східна частина — переважно гірська (Арденни, Вогези, Аргоннський ліс), що обмежувало свободу маневру військ. Особливістю Західного фронту було промислове значення регіону (вугільні копальні, залізна руда, розвинена обробна промисловість), де точилися затяті бої та щільна насиченість населеними пунктами, важливими об'єктами виробництва, інфраструктури, історичними та культурними цінностями Західної Європи.→ читати далі

Цікавинки
Редагувати
Нові статті
Редагувати
Допомога
Редагувати
Запрошуємо Вас взяти участь у написанні статей про Першу світову війну

Ви можете написати власні статті. Для цього наберіть слово або термін, про який ви бажаєте створити статтю, у панелі «Пошук», що знаходиться згори зліва, і натисніть кнопку «Перейти». Якщо статті за вказаним словом або терміном Ви не знайшли, можете створити її використовуючи панель «Створити статтю» розміщену нижче.


Як робити, з чого почати першу свою публікацію:

Вибране зображення
Редагувати

Рання модель британського «чоловічого танка» Mark I, названого C-15, біля Тьєпваля, 25 вересня 1916 року.

Вибрана особистість
Редагувати

Е́рвін О́йген Йога́ннес Ро́ммель (нім. Erwin Eugen Johannes Rommel; 15 листопада 1891, Гайденгайм — 14 жовтня 1944, Блауштайн) — німецький воєначальник часів Третього Рейху, генерал-фельдмаршал (1942) Вермахту. Кавалер Pour le Mérite (1918) та Лицарського хреста Залізного хреста з дубовим листям, мечами та діамантами (1943). Один з найславетніших генерал-фельдмаршалів нацистської Німеччини, що здобув величезну повагу як серед німецьких та італійських солдатів, так і серед вояків противника.

За бойові заслуги на італійському фронті Першої світової війни нагороджений орденом Pour le Mérite. З початком Другої світової війни Ервін Роммель блискуче зарекомендував себе як командир 7-ї танкової дивізії в ході Французької кампанії 1940 року.→ читати далі

Категорії
Редагувати
Корисні шаблони
Редагувати
Корисні шаблони:
  • {{Інтерес:Перша світова війна}} — для оформлення особистої сторінки.
  • {{WW1-stub}} — на незавершені статті про Першу світову війну.
  • {{Battle-stub}} — на незавершені статті про битви та бої.
  • {{mil-bio-stub}} — на незавершені статті про військового діяча.
  • {{Mil-ship-stub}} — на незавершені статті про військовий корабель.
  • {{War-stub}} — на незавершені статті про війну.
  • {{Mil-stub}} — на незавершені статті про військові справи.
  • {{Weapon-stub}} — на незавершені статті про зброю.
  • {{Aero-stub}} — на незавершені статті про авіацію.
  • {{AFV-stub}} — на незавершені статті про бронетехніку.
  • {{Navy-stub}} — на незавершені статті про військово-морський флот.
  • {{Mil-unit-stub}} — на незавершені статті про військові формування.

Оформлення шаблоном-карткою статті про біографію особи
Шаблон:ВійськовикШаблон:Державний діячШаблон:ПравительШаблон:Картка:ЛідерШаблон:Особа

Вибрана колекція
Редагувати
Вибрані статті:

Добрі статті:

Вибрані списки:

Всього 3 вибраних статей, 6 добрих статей, 0 вибраних списків.
Братні портали
Редагувати
Перша світова війна в інших проєктах Вікімедіа
Редагувати