Портал:Хімія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з П:ХІМ)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хімія — одна з природничих наук. Вона вивчає перетворення матерії, коли в результаті хімічних реакцій з одних речовин утворюються інші, що мають відмінний склад чи будову, а також інші хімічні властивості. Завданням хімії є дослідження властивостей речовин, їхньої будови, вивчення умов та способів перетворення одних речовин на інші, а також практичне використання таких реакцій.

  Вибрана стаття

Дезо́ксирибонуклеї́нова кислота́ (ДНК) — один з двох типів нуклеїнових кислот, який забезпечує зберігання, передачу і реалізацію генетичної програми розвитку і функціонування організмів. Основна роль ДНК в клітинах — довготривале зберігання інформації про структуру РНК і білків.

ДНК — це полімерна молекула, що складається з послідовності нуклеотидів. У переважній більшості випадків макромолекула ДНК складається з двох спіралеподібних ланцюжків, орієнтованих азотистими основами нуклеотидів один проти одного. Така структура ДНК отримала назву «подвійна спіраль».

  Добра стаття

Оксира́н — найпростіший циклічний етер, зі складом C2H4O. За звичайних умов перебуває у газоподібному стані.
Він різко відрізняється своїми властивостями від етерів: на відміну від них, він має велику схильність до реакцій приєднання і полімеризації, тобто поводиться як ненасичена сполука.

Оксиран застосовується в органічному синтезі, зокрема для добування етиленгліколю. Він є важливою сировиною для виробництва неіоногенних поверхнево-активних речовин.

  Цей день в історії

|

  Чи знаєте Ви, що…

… термін вітамін був утворений від сполук з аміногрупою NH2, однак пізніше з'ясувалося, що її містять лише вітаміни групи B?
… характерний «запах металу» належить окт-1-ен-3-ону[en], що утворюється при контакті шкіри людини з металевою поверхнею?
хлорид натрію може мати й інші формули, відмінні від класичної NaCl, як-от Na3Cl, Na2Cl, Na3Cl2 або NaCl7?

  Стислий перегляд тем


Бажаєте взяти участь у розвитку хімічного сегменту Вікіпедії? Завітайте на сторінку «Проєкт Хімія»!
Ви можете допомогти, створивши в рамках проєкту одну з необхідних статтей або доповнивши незавершені.