Равлик зернистий кавказький

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Равлик зернистий кавказький
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Молюски (Mollusca)
Клас: Черевоногі (Gastropoda)
Родина: Равлики несправжні (Hygromiidae)
Рід: Stenomphalia
Вид: Равлик зернистий кавказький
Stenomphalia ravergiensis
Férussac, 1835
Посилання
Вікісховище: Stenomphalia ravergiensis

Равлик зернистий кавказький[1] (Stenomphalia ravergiensis (Férussac, 1835)) — вид наземних молюсків класу Черевоногих (Gastropoda) підкласу легеневих (Pulmonata) родини несправжніх равликів (Hygromiidae).

Опис черепашки[ред. | ред. код]

У дорослих особин висота черепашки коливається переважно в діапазоні від 8 до 13 мм, ширина (діаметр) черепашки — від 12 до 18 мм. Має 5-6 обертів. Черепашка низько-дзигоподібна, з досить високим завитком. Пупок вузький, неперспективний, від повністю відкритого до напівзакритого відгорнутим колумелярним краєм устя. Поверхня черепашки тонко радіально покреслена і вкрита численними округлими зернами, або гранулами (краще дивитися при 20-кратному або більшому збільшенні). На черепашках молодих особин зрідка присутні рідкі та тонкі волоски (Шилейко, 1978). Забарвлення черепашок переважно сіре, зрідка — світло-рогове. Є дві світлі спіральні смуги, з яких вужча і чіткіша проходить над периферією, а ширша та розмита — піді швом. Друга смуга може бути повністю відсутньою.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Основний ареал виду пов'язаний з Кавказом. Починаючи з 1990-х рр., він періодично фіксується також на південному сході України. Відомі також окремі знахідки на заході України та на Середньоросійській височині (Білгородська область, Росія). Загалом можна констатувати активне розширення видового ареалу S.ravergiensis за рахунок антропохорії. Проте на південному сході України теоретично може проходити й межа природного ареалу цього виду, подібно до деяких інших кавказьких видів наземних молюсків.

Екологія[ред. | ред. код]

На Кавказі населяє узлісся, чагарникові зарості та відкриті біотопи (Шилейко, 1978). На території України багато знахідок пов'язано з населеними пунктами або їх найближчими околицями; на заході України молюски були виявлені поблизу кар'єру (Гураль-Сверлова, Гураль, 2012).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Сверлова Н. В. Наукова номенклатура наземних молюсків фауни України

Джерела та література[ред. | ред. код]

  1. Сверлова Н. В. Наукова номенклатура наземних молюсків фауни України. — Львів, 2003. — 78 с.
  2. Гураль-Сверлова Н. В., Гураль Р. І. Визначник наземних молюсків України. — Львів, 2012. — 216 с.
  3. Гураль-Сверлова Н. В., Гураль Р. І. Наукові колекції Державного природознавчого музею. Вип. 4. Малакологічний фонд. — Львів, 2012. — 253 с.
  4. Шилейко А. А. Наземные моллюски надсемейства Helicoidea. — Л.: Наука, 1978. — 384 с. — (Фауна СССР. Моллюски. Т. 3, вып. 6. Нов. сер. № 117).


Посилання[ред. | ред. код]