Равін Вульф Абрамович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Равін Вульф Абрамович
Народився 5 лютого 1888(1888-02-05)
Германовичі, Віленська губернія, Російська імперія
Помер 1976
Донецьк, Українська РСР, СРСР
Країна  Російська імперія
 СРСР
Діяльність лікар
Alma mater Ліонський університет
Заклад ДонНМУ

Вульф Абрамович Равін (Раввін) (*5 лютого 1888 — 1976) — український гістолог, професор, завідувач кафедри Донецького медичного інституту (в 1934—1967 роках). Наукові праці в галузі пневмоконіозу, вперше описав морфологічну картину антракозу.

В. А. Равін народився та провів шкільні роки в Росії. Вивчав медицину у Франції, був учнем видатного біолога Олександра Гурвича, закінчив медичний факультет Ліонського університету. Повернувшись на батьківщину, працював шкільним вчителем. В 1920-х роках переїхав до Донецька (тоді Сталіно), де працював в патологоанатомічному відділі Інституту фізіології праці і професійних захворювань, а також асистентом на кафедрі гістології медичного інституту.

В 1930 перейшов на постійну роботу до кафедри гістології, а в вересні 1934 очолив кафедру. Як науково-медичний організатор, приділяв велику увагу методичному обґрунтуванню навчального процесу. Завдяки йому були створені методичні розробки для викладачів по всіх розділах гістології, цитології та ембріології. Неодноразово виступав з доповідями на конференціях. В 1941—1944 роках під час Другої Світової війни вивіз в евакуацію і таким чином врятував значну частину технічного обладнання кафедри.

В. А. Равін стояв біля витоків науково-обґрунтованої медицини професійних захворювань в Україні, присвятив свою дисертацію патології легенів при пневмоконіозі у шахтарів.

Праці[ред. | ред. код]

  • Раввин В. А. К вопросу о профилактике антракоза / В. А. Раввин // Борьба с силикозом. М.: Наука. — 1964. — Т. VI. — С. 295—298.

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]