Рада співробітництва арабських держав Перської затоки

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рада співробітництва арабських держав Перської затоки
прапор
Абревіатура GCC(англ.), مجلس التعاون الخليجي(араб.), CCG(фр.), ΣΣΚ(гр.), GKR(нім.), ССАГПЗ(рос.), 海合会(кит. спр.), 海合會(кит. трад.), CCEAG(ісп.), РСАДПЗ(укр.), CCEAG(кат.), CCG(галіс.), CCG(порт.), CCG(рум.), CCEAG(астур.)
Тип міжурядова організація
Торговий блок
Засновано 1981
Штаб-квартира Ер-Ріяд
Членство Міжнародний консультативний комітет щодо радіоd[1]
ITU Telecommunication Standardization Sectord
ITU Telecommunication Development Sectord
Офіційні мови арабська
Дочірня(і)
організація(ї)
GCC-STATd
Вебсайт: gcc-sg.org/ar-sa/Pages/default.aspx

CMNS: Рада співробітництва арабських держав Перської затоки у Вікісховищі
Прапор РСАДПЗ
Держави-члени РСАДПЗ

Рада співробітництва арабських держав Перської затоки (РСАДПЗ) (англ. Cooperation Council for the Arab States of the Gulf; араб. مجلس التعاون لدول الخليج العربي‎) — регіональна закрита міжнародна організація. У офіційній назві організації слово Перська відсутня, оскільки арабські держави воліють називати цю затоку Арабською.

Організація створена 25 травня 1981, її політика визначена в Хартії, яка ратифікована в 1982 році. Основна мета організації — координація, співпраця та інтеграція у всіх економічних, соціальних і культурних справах. Відносне регулювання було здійснено в економічних і фінансових питаннях; комерції, митниці і комунікаціях; освіті та культурі; соціальні проблеми й проблеми охорони здоров'я; ЗМІ та туризмі; в законодавчих і адміністративних питаннях. Угода також має стимулювати науковий і технологічний прогрес у промисловості, сільському господарстві та збереження водних ресурсів. За умовами Об'єднаного економічного угоди, тарифні бар'єри між шістьма державами були скасовані, і народи Затоки вільні у відкритті провадження та здійсненні контрактів в будь-якій державі на рівних правах. Крім того, в планах є створення об'єднаних сил оборони для швидкого розгортання. Органи Ради співробітництва держав Перської затоки включають в себе Верховну рада глав держав, які зустрічаються щороку, Ради міністрів, яка засідає раз на три місяці. Генеральний секретаріат знаходиться в Ер-Ріяді, Саудівська Аравія.

6 березня 2012 шість членів РСАДПЗ заявили, що Рада співробітництва країн Затоки буде розвиватися від регіонального блоку в конфедерацію.

Країни-учасники[ред. | ред. код]

У РСАДПЗ входять:

Переговори про вступ до РСАДПЗ з 2005 веде Ємен. З арабських держав Перської затоки не є членом РСАДПЗ Ірак. Також до участі в організації запрошені Йорданія і Марокко.

Література[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]