Радванські відслонення виходу вулканічних порід (втрачена)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Геологічна пам'ятка природи місцевого значення «Радванські відслонення виходу вулканічних порід» (втрачена) була створена рішенням виконавчого комітету Закарпатської обласної ради депутатів трудящих від 18.11.1969 р. № 414 «Про організацію фауно-флористичних заказників та взяття під охорону пам'ятка природи на території Закарпатської області» та рішенням виконавчого комітету Закарпатської обласної ради народних депутатів від 23.10.1984 р. № 253 «Про мережу об'єктів природно-заповідного фонду» (Ужгородський район). Площа — 1 га.

Лежить на східній околиці міста Ужгород у закритому й затопленому Радванському кар'єрі та на прилеглих ділянках. Тут чудово відслонені лави андезитів пізнього сармату-панону (абсолютний вік ~11,5 млн р.). Андезити темно-сірого до чорного кольору, товстостовпчастої окремості, нерідко флюїдальної текстури. Сумарна висота уступів десятки метрів. По площинах окремості в корі вивітрювання проступають дивовижні малюнки, що зумовлено викривленням й зміщенням первинних смуг флюїдальності в напівзастиглому стані лави. Андезити складають лавовий купол, який утворився на ранній стадії формування Вигорлат-Гутинського вулканічного пасма, що є цікавим для геологів. Придонна частина кар'єру заповнена водою і являє собою мальовниче озеро, яке приваблює туристів, любителів природи і є улюбленим місцем відпочинку ужгородців[1].

Рішенням Закарпатської обласної ради від 26 грудня 2003 року № 326 «Про впорядкування переліку об'єктів природно-заповідного фонду місцевого значення» об'єкт було скасовано[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Геологічні пам'ятки України (за ред. В. І. Калініна, Д. С. Гурського), в чотирьох томах. — К., 2007. — т. ІІ.
  2. Інформація взята із текстів зазначених у статті рішень обласної ради, що містяться у вільній базі даних ресурсу «Природа України» http://pryroda.in.ua/zapzf/arhiv-pzf-onlayn/ [Архівовано 27 червня 2015 у Wayback Machine.]