Раменський Леонтій Григорович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Раменський Леонтій Григорович
Народився 18 червня 1884(1884-06-18)
Санкт-Петербург, Російська імперія
Помер 27 січня 1953(1953-01-27) (68 років)
Москва, СРСР
Діяльність географ, еколог, ботанік
Alma mater фізико-математичний факультет Санкт-Петербурзького університетуd
Заклад Воронезький державний університет

Леонтій Григорович Ра́менський (4 (16) червня 1884, Петербург, — 27 січня 1953, Москва) — ботанік і географ, лукознавець, доктор біологічних наук (1935). Член КПРС з 1946.

Наукова кар'єра[ред. | ред. код]

Закінчив університет Петрограду (1916). У 1911—1928 роках працював в наукових установах Воронезької губернії (в тому числі у Воронезькому університеті), з 1928 року — в Державному луговому інституті (нині Всеросійський науково-дослідний інститут кормів ім. В. Р. Вільямса). Вивчав природні кормові угіддя низки районів СРСР і в 1932 очолив їх інвентаризацію в масштабі всієї країни. Розробив уявлення про єдину типологію земель, розвивав екологічний напрям в геоботаніці, вніс багато нового в її теорію (вчення про безперервність рослинного покриву і про екологічну індивідуальність видів). Роботи Раменського з теорії фітоценозів отримали широке визнання. Був піонером вживання кількісних методів при геоботанічних дослідженнях (проективне покриття, стандартні екологічні шкали). Один з основоположників вчення про морфологію географічного ландшафту[1].

Раменський приділяв багато уваги вивченню антропогенного чинника у формуванні ландшафтів (1935). На його думку, об'єктом дослідження ландшафтознавців мають стати не лише натуральні, але й змінені людиною і створені нею культурні ландшафти.

У 1908 в складі ботанічного відділу взяв участь в Камчатської експедиції Ф. П. Рябушинського, досліджував болота і озера, вивчав мохи і водорості, збирав колекції матеріалів по цих групах, допомагав вести метеорологічні спостереження, зробив докладний опис озер Ближнього, Далекого, Ничикінського і Халактирського, а також Паратунської тундри.

Спільно з іншими учасниками експедиції обстежив Тар'їнскую бухту, Паратунську долину і Паратунські ключі, Коряцький вулкан, Авачинську тундру і околиці Халактирского озера.

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Раменський Леонтій Григорович. Архів оригіналу за 12 липня 2013. Процитовано 22 березня 2011.