Рамуцирумаб

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рамуцирумаб
Систематизована назва за IUPAC
людські IgG1 моноклональні антитіла до VEGFR2
Класифікація
ATC-код L01XC21
PubChem
CAS 947687-13-0
DrugBank
Хімічна структура
Формула C6374H9864N1692O1996S46 
Мол. маса 143609,63 г/моль
Фармакокінетика
Біодоступність 100% (в/в)
Метаболізм Ретикулоендотеліальна система
Період напіввиведення 14 діб
Екскреція НД
Реєстрація лікарського засобу в Україні
Назва, фірма-виробник, країна, номер реєстрації, дата ЦИРАМЗА,
«Елі Ліллі енд Компані», США
UA/16889/01/01
01.08.2018-01/08/2023

Рамуцирумаб (англ. Ramucirumab, лат. Ramucirumabum) — синтетичний препарат, який є людським моноклональним антитілом до рецептора епідермального фактора росту людини VEGFR2, розроблений для лікування злоякісних пухлин, який застосовується внутрішньовенно.[1] Препарат розроблений у лабораторії компанії «ImClone Systems», яка є підрозділом компанії «Eli Lilly and Company», яка виробляє та продає його під торговою маркою «Цирамза».

Фармакологічні властивості[ред. | ред. код]

Рамуцирумаб — синтетичний лікарський препарат, який є людським моноклональним антитілом до рецептора епідермального фактора росту людини VEGFR2. Механізм дії препарату полягає у зв'язуванні із рецептором епідермального фактору росту людини VEGFR2, що призводить до інгібування фактору росту та блокування проліферації пухлинних клітин, а в подальшому до руйнування пухлинних клітин. Рамуцирумаб застосовується при метастатичному прогресуючому колоректальному раку та недрібноклітинному раку легень у хворих, які до цього отримували терапію стандартними схемами протипухлинних препаратів, у комбінації з паклітакселом, доцетакселом, іринотеканом[1][2], 5-фторурацилом або ерлотинібом, та рідше у вигляді монотерапії.[3] Згідно даних клінічних досліджень, препарат підвищує загальне виживання та виживання без прогресування захворювання, а також збільшує тривалість життя у хворих колоректальним раком та недрібноклітинним раком легень.

Фармакокінетика[ред. | ред. код]

Рамуцирумаб відносно повільно розподіляється в організмі після ін'єкції. Біодоступність препарату після внутрішньовенного застосування становить 100 %. Метаболізм препарату достемено не вивчений, найімовірніше рамуцурумаб метаболізується в ретикулоендотеліальній системі до амінокислот та пептидів. Шляхи виведення препарату з організму достеменно не встановлені. Період напіввиведення рамуцурумабу з організму становить у середньому 14 діб.

Показання до застосування[ред. | ред. код]

Рамуцирумаб застосовують у складі комбінованої терапії при метастатичному колоректальному раку, метастатичному раку шлунку, у тому числі й раку гастроезофагеального переходу, та недрібноклітинного раку легень; як монотерапія застосовується в лікуванні неоперабельного раку печінки.

Побічна дія[ред. | ред. код]

При застосуванні рамуцирумабу найчастішими побічними ефектами є:

Протипоказання[ред. | ред. код]

Рамуцирумаб протипоказаний при застосуванні при підвищеній чутливості до препарату, в дитячому віці, при вагітності та годуванні грудьми, при проростанні пухлини в магістральні судини або розпаду пухлини.

Форми випуску[ред. | ред. код]

Рамуцирумаб випускається у вигляді концентрат для розчину для інфузій у флаконах по 10 мл із вмістом діючої речовини 10 мг/мл.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Ramucirumab (англ.)
  2. Cyramza: EPAR – Product Information (PDF). European Medicines Agency. 21 січня 2015. Архів оригіналу (PDF) за 30 квітня 2018. Процитовано 23 квітня 2022. (англ.)
  3. Рамуцирумаб (рос.)

Посилання[ред. | ред. код]