Ранок у сосновому лісі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ранок в сосновому лісі
Утро в сосновом лесу
Творець: Іван Шишкін, Костянтин Савицький
Час створення: 1889
Розміри: 139 × 213
Висота: 139 см
Ширина: 213 см
Матеріал: полотно
Техніка: Олія
Жанр: пейзаж
Зберігається: Москва
Музей: Третьяковська галерея

«Ранок в сосновому лісі» (рос. Утро в сосновом лесу) — картина російських художників Івана Шишкіна та Костянтина Савицького. Савицький на ній зобразив ведмедів, проте колекціонер Павло Третьяков стер його підпис[1], таким чином авторство картини часто приписується одному Шишкіну.

Картина має популярність завдяки композиційному включенню в пейзажне полотно елементів анімалістичної сюжетності. Вона детально передає стан природи, який побачив художник на острові Городомля. На картині зображене сонячне світло, що пробивається крізь колони високих лісових дерев. Відчувається глибина байраків, міць вікових дерев, сонячне світло ніби несміливо заглядає в цей дрімучий ліс. Відчувають наближення ранку грайливі ведмежата.

Вічнозелені дерева підкреслюють відчуття величі та вічності світу природи. Часто зустрічається в картинах художника і композиційний прийом, коли верхівки дерев зрізаються краєм полотна, і величезні могутні дерева ніби не вміщаються навіть в досить велике полотно. Виникає своєрідний пейзажний інтер'єр. У глядача виникає враження, що він опинився серед непрохідних хащів…[2]

Популярність[ред. | ред. код]

Картина «Ранок в сосновому лісі» є одним із найбільш популярних творів передвижників на пострадянському просторі. Багато в чому це пов'язано з картинкою на обгортках цукерок «Ведмедик клишоногий» (рос. «Мишка косолапый»), яка в загальних рисах повторює твір І. Шишкіна та К. Савицького. Картина художників була представлена на колекційних картках «Наши художники и ихъ картины», що вкладалися в коробки цукерок, які випускала московська фабрика з виробництва шоколадних цукерок та чайного печива, заснована Теодором Фердинандом фон Ейнемом. Згодом, ще до 1917 року, картина відтворювалася на обгортках цукерок. Авторство дизайну етикетки належало художнику М. Андреєву. Після 1917-го малюнки і шрифти для етикеток та упаковок запозичувалися зі старих, «дореволюційних» зразків, тому цукерка «Мишка косолапый» в етикетці за малюнком М. Андреєва та за первісним рецептом вироблялася з 1925 року вже на фабриці «Красный октябрь» після націоналізації фабрики Ейнема[3],[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. «Утро в сосновом лесу», или как мишки стали знаменитыми [Архівовано 20 квітня 2016 у Wayback Machine.] (рос.)
  2. Утро в сосновом лесу [Архівовано 9 березня 2016 у Wayback Machine.] (рос.)
  3. http://foma.ru/utro-v-sosnovom-lesu-ili-kak-mishki-stali-znamenityimi.html [Архівовано 20 квітня 2016 у Wayback Machine.].
  4. Архівована копія. Архів оригіналу за 21 січня 2017. Процитовано 6 квітня 2016.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)