Рафаїл II Константинопольський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рафаїл II Константинопольський
Діяльність священник
Посада Константинопольський патріархат
Конфесія православ'я

Рафаїл II — патріарх Константинопольський у 1603–1607 роках[1].

Він був митрополитом Мітімнійським, коли в березні 1603 року був обраний Вселенським патріархом. Під час свого Патріарства він займався регулюванням багатьох церковних питань і видав низку канонічних постанов. Він виявив інтерес до унії Церков[2] і почав таємне листування з Папою.

Однак через його суперечку з попереднім Патріархом Неофітом II він спричинив різні проблеми в Церкві, аж до того, що Кирило Лукаріс у своєму листі до митрополита Іраклійського Діонісія писав, що «…Рафаїл тиранував Вселенський престол чотири роки. часи і тепер роки…» Під час свого патріарства чимало проблем створив митрополит Серрський Йоасаф, який, бажаючи сам зійти на патріарший престол, щедро купував синодальних ієрархів[3]. Зрештою Йоасафа було скинуто[4], але Рафаїл також був насильно усунений з престолу султаном Ахмедом I у жовтні 1607 року та зазнав насильницької смерті у вигнанні.

Реферали[ред. | ред. код]

  1. Kiminas, Demetrius. The Ecumenical Patriarchate : a history of its Metropolitanates with annotated hierarch catalogs (вид. 1st). [Rockville, Md.]: Wildside Press. с. 39. ISBN 978-1-4344-5876-6.
  2. Runciman, Steven (1985). The Great Church in captivity: a study of the Patriarchate of Constantinople from the eve of the Turkish conquest to the Greek War of Independence. London: Cambridge U.P. с. 268. ISBN 978-0-521-31310-0.
  3. Πασχάλης, Δημήτριος (1932). Η εν Γαυρείω της Άνδρου Μονή του Παντοκράτορος (PDF). Θεολογία, τριμηνιαία έκδοση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος (3): 224.
  4. Μανουήλ Γεδεών.

Джерела[ред. | ред. код]

Попередник:
Матвій II
Константинопольський патріарх
1603 —1607
Наступник:
Неофіт II