Рахман Моріна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рахман Моріна
Народився 1943
Печ, Албанія під владою Німеччини
Помер 12 жовтня 1990(1990-10-12)
Приштина, Соціалістична Республіка Сербія, СФРЮ
·інфаркт міокарда
Поховання Алея почесних громадян Нового цвинтаря Белградаd
Країна  СФРЮ
Діяльність комісар, політик
Знання мов албанська і сербохорватська
Партія Соціалістична партія Сербії

Рахман Моріна (серб. Рахман Морина/Rahman Morina; 1943 — 12 жовтня 1990) — югославський поліцейський і політик-комуніст. Будучи косоваром, він запам'ятався як противник албанського сепаратизму.

Початок кар'єри[ред. | ред. код]

Моріна почав свою кар'єру, служачи агентом Міністерства внутрішніх справ Югославії, і пізніше в Лізі комуністів Косова. У 1981 році призначений міністром внутрішніх справ Косова і, таким чином, займав найвищу посаду в правоохоронних органах провінції. У березні того ж року, в розпал заворушень в Косово він подзвонив в національну поліцію, щоб придушити повстання, не повідомивши або не порадившись з місцевим урядом. Цей акт сприяв відставці косівського партійного начальника Махмута Бакалі, оскільки останній виявився недостатньо підзвітним в очах уряду в Белграді.

Лідерство в Косово[ред. | ред. код]

У 1988 Моріна поставлений лідером косівського крила Союзу комуністів Югославії, через «антибюрократичну революцію», Слободан Мілошевич усунув Азема Власі і Качушу Яшарі від керівництва косовським крилом партії і призначив його, оскільки Моріна був одним з дуже небагатьох неслов'янських супротивників тенденцій косівського албанського сепаратизму.

Моріна показав, що він є сильним представником сербського лідера Слободана Мілошевича, хоча той спочатку зневажав Моріну. Сербський лідер одного разу вирушив до югославського президента Лазара Мойсова, люто вимагаючи видворення Моріни з уряду Косова. Мілошевич навіть погрожував покинути свій пост лідера Союзу комуністів Сербії, якщо Моріну не вдасться відправити у відставку. У 1989 році Моріна пішов з політичних структур Косова під час страйку шахтарів.

Смерть[ред. | ред. код]

Помер в 1990 році у віці 47 років, за підозрілих обставин в Пріштіні, беручи участь в установчому з'їзді косівського відділення Соціалістичної партії Сербії. Офіційною причиною смерті був оголошений серцевий напад, але наполегливі чутки говорять, що він був фактично отруєний на з'їзді.

Особисте життя[ред. | ред. код]

Його дружиною була Братислава «Буба» Моріна, сербський адвокат, урядовий міністр і комісар у справах біженців в Сербії.

Посилання[ред. | ред. код]

Бібліографія[ред. | ред. код]

  • Raif Dizdarević, Od smrti Tita do smrti Jugoslavije (Sarajevo: Svjetlost, 2000)
  • Viktor Meier, Yugoslavia — A History of its Demise (London: Routledge, 1999)