Рдесник дрібний

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Рдесник маленький)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Рдесник дрібний
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Однодольні (Monocotyledon)
Порядок: Частухоцвіті (Alismatales)
Родина: Рдесникові (Potamogetonaceae)
Рід: Рдесник (Potamogeton)
Вид:
Рдесник дрібний (P. pusillus)
Біноміальна назва
Potamogeton pusillus

Рдесник дрібний[1], Рдесник маленький[2] (Potamogeton pusillus) — вид водних трав'янистих рослин родини рдесникові (Potamogetonaceae). Етимологія: лат. pusillus — «малесенький»[3].

Опис[ред. | ред. код]

Кореневища відсутні. Стебла лише злегка стислі, без плям, 18–150 см. Листки всі занурені, лінійні, як правило, 20–50 мм довжиною і 0,5–1,4(1,9) мм завширшки, гострі або тупі й гострі на верхівці, 3(-5)-жильні, від блідо-зеленого до оливково-зеленого кольору, зрідка дещо червонуваті. Суцвіття — нерозгалужені китиці з 3–6 квіток, занурені або не занурені, 0.5–6.2(-6,6) см. Плоди сидячі, 1.8–2.3 мм, від яйцеподібної до оберненояйцеподібної форми, від зеленого до коричневого кольору. 2n = 26, 28.

Поширення[ред. | ред. код]

Має майже космополітичне поширення: зростає майже по всій Європі (крім Кавказу й Прикавказзя), через територію Росії до Японії, Корейського півострова, Китаю й через Філіппіни до Папуа-Нової Гвінеї; розкидано трапляється в Центральній і Південно-Східній Азії; в Африці трапляється на північ і на південь від Сахари і більш-менш по всій Америці, окрім Гренландії. Рослина відсутня в Австралії, Новій Зеландії й на островах у Тихому та Індійському океанах. Населяє озера і водосховища, ставки, канали, річки, струмки; живе в стоячій або повільно проточній прісній воді. Це низовинна рослина з вираженою перевагою до високих рівнів поживних речовин. Рослина має деякі лікувальні властивості.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Potamogeton pusillus // Словник українських наукових і народних назв судинних рослин / Ю. Кобів. — Київ : Наукова думка, 2004. — 800 с. — (Словники України). — ISBN 966-00-0355-2.
  2. Зелена книга України. Архів оригіналу за 22 лютого 2017. Процитовано 11 жовтня 2016.
  3. Dictionary of Botanical Epithets. Архів оригіналу за 25 червня 2018. Процитовано 11 жовтня 2016.

Джерела[ред. | ред. код]