Реакції заміщення

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Реакція заміщення)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Приклад реакції заміщення

Реа́кції замі́щення — хімічні реакції, що полягають у заміні в молекулі одного чи більше атомів (або груп) на інші. Такі реакції можуть відбуватись за гетеролітичним або гомолітичними механізмами.

Процеси заміщення мають відповідні назви, які включають:

  • назву вхідної групи;
  • склад «-де-»;
  • назву відхідної групи;
  • суфікс «-ування» (англ. -ation) або «-заміщення» (англ. -substitution).

Наприклад, сульфодехлорування (англ. sulfodechlorination).

Уведення або заміщення Гідрогену: гідроген у випадку природного ізотопного складу називається «гідро», за винятком, коли відхідна група є гідроген у назвах перетворень у мовленні/письмі. Коли ж потрібно розрізнити ізотопи водню, то називають:

1Н — протіо, 2Н — дейтеріо, 3Н — тритіо. У мовленні/письмі гідроген, як вхідна або відхідна група, в назві може пропускатись.

Відхідні групи називаються так, як вони є в субстраті, а вхідні — як у продукті.

Іпсо-заміщення — заміщення в ароматичному й гетероароматичному рядах будь-якого замісника, окрім атома H, на інший, у т. ч. на атом H, що може протікати за різними механізмами (нуклеофільним, електрофільним, радикальним, деінтермедіатами є, відповідно, аніонні, катіонні, радикальні σ-комплекси), i відбувається через іпсо-атаку, тобто шляхом приєднання вхідної групи до заміщуваного положення, звідки цей замісник (відмінний від атома H) витісняється, але іноді може мігрувати в наступній стадії в інше положення.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]