Ребіндер Петро Олександрович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ребіндер Петро Олександрович
Народився 3 жовтня 1898(1898-10-03)
Санкт-Петербург
Помер 12 липня 1972(1972-07-12) (73 роки)
Москва
Поховання Одинцовський район
Місце проживання Москва
Країна Російська імперія, СРСР СРСР
Діяльність хімік, фізик
Alma mater Московський педагогічний інститут
Галузь колоїдна хімія
Заклад Інститут фізичної хімії АН СРСР
Вчене звання професор, академік
Науковий ступінь доктор наук
Аспіранти, докторанти Evgeny Shchukind
Q26244293?
Членство Академія наук НДР
Російська академія наук
Академія наук СРСР
Рід Ребіндер[d]
Батько Alexander von Rehbinderd
У шлюбі з Jelena Rehbinderd
Нагороди
Герой Соціалістичної Праці
орден Леніна орден Вітчизняної війни I ступеня орден Трудового Червоного Прапора
премія Ради Міністрів СРСР Сталінська премія

Петро Олександрович Ребіндер (3 жовтня 1898, Санкт-Петербург — 12 липня 1972, Москва) — радянський фізико-хімік, академік АН СРСР (1946), Герой Соціалістичної Праці (1968).

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 3 жовтня 1898 року в Санкт-Петербурзі. Батько — Олександр Михайлович Ребіндер. Мати — Анна Петрівна Ребіндер, уроджена Халютіна. У 1924 році він закінчив фізико-математичний факультет МГУ. З 1929 — професор Московського педагогічного інституту імені К. Лібкнехта. 1 лютого 1933 р. Петро Олександрович був обраний членом-кореспондентом АН СРСР по Відділенню математичних і природничих наук. З 1934 по 1972 очолював створені ним лабораторію, потім відділ дисперсних систем Колоїдо-електрохімічного інституту (з 1945 р. — Інститут фізичної хімії АН СРСР (ІФХАН)). У 1942 році він одночасно був призначений завідувачем кафедрою колоїдної хімії МГУ. 30 листопада 1946 р. П. А. Ребіндер був обраний академіком АН СРСР по Відділенню хімічних наук (фізична та колоїдна хімія).

В 1958 р. він створив і очолив Наукову раду АН СРСР з проблем колоїдної хімії та фізико-хімічної механіки. В 1959 р. організував в ІФХАН відділ полімерів. В 1967 р. обраний Головою Національного комітету СРСР при Міжнародному комітеті з поверхнево-активних речовин. З 1968 р. — головний редактор «Колоїдного журналу».

Помер Петро Олександрович 12 липня 1972 р.

Наукова діяльність[ред. | ред. код]

Петро Олександрович опублікував понад 500 наукових праць. На основі його теоретичних розробок були створені такі нові матеріали, як металокераміка, різні види штучної шкіри, надміцний цемент.

У 1928 році він відкрив ефект адсорбційного зниження міцності твердих тіл, що отримав в радянській науковій літературі назву «Ефекту Ребіндера». Це відкриття поклало початок нової галузі знання — фізико-хімічної механіки. Ним було введено в науку поняття поверхневої активності, як термодинамічної характеристики поверхнево-активних речовин.

У роки німецько-радянської війни наукова діяльність Петра Олександровича була пов'язана зі зміцненням боєздатності Радянської Армії. Саме П. А. Ребіндер винайшов самозаймисті рідини, пізніше названі «коктейлем Молотова», які застосовувалася для боротьби з танками противника. Він також керував групою вчених, що розробили машинну змазку для бронетехніки, яка не твердне і не загустіває на морозі. Ребіндер науково обґрунтував рецептури піноутворювачів, які в результаті поступового наростання структурної в'язкості та механічної міцності плівок давали піни будь-якої стійкості, що знаходило широке застосування на фронті та в промисловості. Знаходили застосування на фронті також готуються за рецептурами Ребіндера різні липкі склади, препарати проти запотівання стекол протигазів при низьких температурах.

П. О. Ребіндер і філателія[ред. | ред. код]

Петро Олександрович був одним з ініціаторів проведення в Москві в 1957 році Міжнародної філателістичної виставки в рамках VI Всесвітнього фестивалю молоді та студентів, а також створення Московського міського товариства філателістів. Входив до першого складу редакційної колегії журналу «Філателія СРСР».

Пам'ять[ред. | ред. код]

  • До 75-річчя з дня народження П. О. Ребіндера Міністерство зв'язку СРСР випустило ілюстрований конверт.
  • В 1995 р. Російською академією наук заснована премія імені П. О. Ребіндера.
  • До 70-річчя від дня народження П. О. Ребіндера Київським інститутом інженерів цивільної авіації викарбувано настільну медаль (бронза, діаметр 100 мм, вага 630 гр, скульптор та різьбяр — Кошовий).
  • Меморіальна дошка встановлена у будівлі хімічного факультету МДУ, на кафедрі колоїдної хімії.

Бібліографія[ред. | ред. код]

Деякі роботи П. А. Ребиндера:

  • Физико-химия флотационных процессов (1933; у співавт.)
  • Физико-химия моющего действия (1935; )
  • Понизители твёрдости в бурении (1944; у співавт.)
  • Молекулярно-поверхностные явления в масляных красках и лаках, в книге Физико-химические основы процессов печатания и исследования печатных красок. Труды НИИ Огиза, за ред.. П. О. Ребіндера (1937)
  • К физико-химии флотационных процессов, у книзі Новые исследования в области теории флотации, за ред.. П. О. Ребіндера (1937)
  • Исследования в области прикладной физико-химии поверхностных явлений, за ред.. П. О. Ребіндера.

Нагороди та премії[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Сладков Л. Второе призвание // Филателия СССР. — 1979. — № 10. — С. 10.

Посилання[ред. | ред. код]