Реймонд Вахан Дамадьян

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Реймонд В. Дамадян)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Реймонд Вахан Дамадьян
вірм. Ռայմոնդ Վահան Դամատեան
Народився 16 березня 1936(1936-03-16)[1]
Нью-Йорк, Нью-Йорк, США
Помер 3 серпня 2022(2022-08-03)[2] (86 років)
Вудбері, Ойстер-Бей, Нассау, Нью-Йорк, США
Країна  США
 Франція
Діяльність лікар, підприємець, фізик, винахідник, біофізик
Alma mater Джульярдська школа
Університет Вісконсин-Медісон
Медичний коледж імені Альберта Ейнштейнаd
Галузь медична біофізика
Нагороди

Реймонд Вахан Дамадья́н (англ. Raymond Damadian; 16 березня 1936(19360316), м. Нью-Йорк, США — 3 серпня 2022) — американський вчений вірменського походження, один з розробників технології магнітно-резонансної томографії (МРТ) у 1970-х роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Р. Дамадьян народився в Нью-Йорку у вірменській сім'ї. Батька звали Ваган, а матір — Одетта. Син здобув ступінь бакалавра в 1956 році, закінчивши Віскинсинський університет в Медісоні (англ. University of Wisconsin-Madison), а пізніше — ступінь магістра в тому ж університеті. В 1960 році він здобув ступінь доктора в медичному коледжі Альбарта Ейнштейна в Нью-Йорку. Крім того, у дитинстві впродовж 8 років Дамадьян займався у музичній школі (клас скрипки). В юності він активно займався тенісом і брав участь у Кубку Девіса.

«Апарат і метод для виявлення раку в тканинах» Реймонда Дамадьяна.

Ще під час навчання в аспірантурі в Гарварді, Р. Дамадьян виявив, що час релаксації хворих і здорових клітин одних і тих же тканин організму відрізняється між собою[3]. Дослідження Дамадьяном характеру впливу на живі клітини натрію і калію поступово привели до його перших експериментів з ядерним магнітним резонансом (ЯМР) і спонукали до розробки в 1969 році МР-сканера тіла. У 1971 році в журналі Science він опублікував статтю з назвою: «Виявлення пухлини за допомогою ядерного магнітного резонансу» (англ. Tumor Detection by Nuclear Magnetic Resonance)[4]. Основна ідея автора полягала в тому, що він запропонував використовувати цей механізм для ранньої діагностики раку. Подальші його наукові зусилля були спрямовані на практичне втілення теоретично обґрунтованої ідеї. Вже в 1977 році Дамадьян першим виконав повне сканування тіла людини для діагностики раку.

В 1978 році Р. Дамадьян стає президентом власної компанії FONAR, що почала виробляти обладнання для МРТ. Через два роки очолювана ним компанія випускає перший апарат МРТ. Однак, великого комерційного успіху проект не мав. Пізніше Дамадьян технологічно модифікував свою ідею і запропонував «стоячий варіант» МРТ. На сьогодні Дамадьян є найбільшим акціонером компанії, з 8 % акцій на суму $ 6,5 млн[5]. Незважаючи на те, що Р. Дамадьян володіє лише 8 % акцій, він має фактично повний контроль над компанією завдяки тому, що володіє особливими акціями класу С, які і забезпечують йому таку можливість[6].

Нагороди[ред. | ред. код]

У 1988 році Р. Дамадьян отримав Національну медаль у галузі технологій. Перший оригінальний сканер «для всього тіла» нині перебуває на експозиції в музеї Національної галереї слави винахідників (м. Акрон, штат Огайо, США). У 1989 році його було зараховано до Національної зали слави американських винахідників. Його роботи визнані багатьма університетами Сполучених Штатів. В 2001 році він отримав нагороду Lemelson-MIT як «людина, яка винайшла сканер МРТ». Пізніше він отримав від Інституту Франкліна (Філадельфія) премію Бауера за лідерство в бізнесі[7]. У вересні 2003 року Р.Дамадьян отримав від журналу «The Economist» премію за інновації в галузі біології[8].

Нобелівський скандал[ред. | ред. код]

У 2003 році Нобелівську премію в галузі медицини отримали британець Пітеру Менсфілду і американець Полу Лотербуру за їхні відкриття, пов'язані з МРТ. Попри те, що Нобелівські правила дозволяють ділити премію навіть на трьох лауреатів, Дамадьян не був оголошений навіть її номінантом.
Суперечка про те, хто яку роль відіграв грав у розвитку МРТ, тривала впродовж багатьох років аж до самого моменту оголошення лауреатів Нобелівської премії в 2003 році. У 2002 році в рамках полеміки навколо проблеми першості і оцінки внеску в розвиток МРТ Дамадьян заявив:

Якби я не народився, то МРТ існувала б? Я так не думаю. А якби не було Лотербура? Я б рано чи пізно докопався до суті справи!

Деякі авторитетні науковці вважають, що Дамадьяну відмовили в премії через його молодоземельно-креаціоністські погляди. Серед тих, хто так вважає був і еволюціоніст Майкл Рьюз, який, втім, вказав, що такі обмеження неприпустимі.

Висловлювання про Р. Дамадьяна[ред. | ред. код]

Юджин Фейгельсон, керівник медичного коледжу при Периферійному медичному центрі Університету штату Нью-Йорк, оцінюючи внесок Р. Дамадьяна в розвиток МРТ сказав[9]:

Вся робота в сфері магнітно-резонансної томографії ґрунтується на відкритті Дамадьяна

Дж. Меттсон і М. Саймон. «Першовідкривачі ЯМР і магнітного резонансу в медицині: історія МРТ»:

Без відкриття Дамадьян не було б відомо, що за допомогою ядерного магнітного резонансу можна виявити рак та інші серйозні захворювання

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. SNAC — 2010.
  2. Fonar Corp. (FONR) Announces Passing of Chairman Raymond Vahan Damadian — 2022.
  3. European Magnetic Resonance Forum. Архів оригіналу за 9 листопада 2018. Процитовано 13 березня 2019. 
  4. Damadian, R. V. «Tumor Detection by Nuclear Magnetic Resonance», Science 171(3976):1151–1153, 19 March 1971 | doi:10.1126/science.171.3976.1151.
  5. Woodbury, N.Y., Medical Inventor Continues Lone Quest against Nobel Committee[недоступне посилання з квітня 2019]
  6. т.з. проксі-акціонер
  7. Raymond Damadian wins the Bower Award in Business Leadership from the Franklin Institute in Philadelphia. Архів оригіналу за 19 травня 2019. Процитовано 13 березня 2019. 
  8. http://www.economist.com/obituary/displaystory.cfm?story_id=E1_NNQGTGG [Архівовано 6 грудня 2007 у Wayback Machine.] The Economist, 4. Dezember 2003
  9. РЕЙМОНД ВАГАН ДАМАДЬЯН, УЧЕНЫЙ И ИЗОБРЕТАТЕЛЬ[недоступне посилання]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Gifted Mind: The Dr. Raymond Damadian Story, Inventor of the MRI. Master Books. 2015. ISBN 978-0890518038. (Con Jeff Kinley)
  • James Mattson and Merrill Simon: The Pioneers of NMR and Magnetic Resonance in Medicine: The Story of MRI. Jericho & New York: Bar-Ilan University Press, 1996. ISBN 0-9619243-1-4.
  • Donald P. Hollis: Abusing Cancer Science: The Truth About NMR and Cancer, Chehalis, WA: Strawberry Fields Press, 1987. ISBN 0-942033-15-9.
  • Гиберт Р. Дарвин завоевывает друзей в Риме. Издание British Columbia Report, 11 ноября 1996, 30-31.
  • Дамадьян Р. Открытие сканнера МРТ. Издание Guideposts, январь 1999, 23
  • Дамадьян Р. и Л. Лич. 2015. Одаренный разум: история доктора Реймонда Дамадьяна, разработчика аппарата МРТ. Грин Форест, Аризона, издательство Master Books.

Посилання[ред. | ред. код]