Ренфрі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ренфрі
пол. Renfri
Творець: Анджей Сапковський
Твори: Менше злоd, Відьмак, Відьмак і Відьмак
Стать: жін.
Національність: Creydend
Рід занять: розбійник
Роль виконує: Кінга Ільгнер і Емма Епплтон

Ренфрі (пол. Renfri) — персонажка літературного циклу «Відьмак» польського письменника Анджея Сапковського, княжна Крейдена.

Біографія[ред. | ред. код]

У Сапковського Ренфрі — дочка князя Крейдена Фредефалька від першого шлюбу, падчерка Арідеї. Остання дізналася завдяки чарівному дзеркалу, що Ренфрі стане причиною її загибелі, і повідомила про це чародіїв. Чарівник Стрегобор прийшов до висновку, що княжна — мутантка. Тоді було вирішено вбити її, але Ренфрі врятувалася. Після цього вона почала мандрівне життя, а через кілька років очолила розбійницьку банду, в яку входили сім гномів. Тепер її знали під прізвиськом Сорокопутка, і вона славилася своєю жорстокістю і вправним поводженням зі зброєю. До 17 років Ренфрі тримала в страху весь Махакам. У Блавикені вона зустрілася з Геральтом, який убив її в поєдинку на ринковій площі.

В образі Ренфрі-Сорокопутки Сапковський з властивою йому іронічністю переосмислив один з класичних казкових сюжетів — про Білосніжку і сімох гномів.

У серіалах[ред. | ред. код]

У польському телесеріалі «Відьмак» Ренфрі зіграла Кінга Ільгнер. В американському серіалі з тією ж назвою, який вийшов на екрани в грудні 2019 року, Ренфрі грає Емма Епплтон. Спочатку на цю роль планували взяти Міллі Брейді[1]. Епізод з Ренфрі став сюжетною основою першого епізоду серіалу.

Примітки[ред. | ред. код]