Реп'яшок пряморогий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Рослини (Plantae)
Відділ: Вищі рослини (Streptophyta)
Надклас: Покритонасінні (Magnoliophyta)
Клас: Евдикоти
Порядок: Жовтецевоцвіті (Ranunculales)
Родина: Жовтецеві (Ranunculaceae)
Підродина: Жовтецеві (Ranunculoideae)
Триба: Ranunculeae
Рід: Реп'яшок (Ceratocephala)
Вид: Реп'яшок звичайний
Ceratocephala testiculata
Crantz (Besser), 1822
Посилання
Вікісховище: Ceratocephala testiculata
Віківиди: Ceratocephala testiculata
EOL: 6349103
IPNI: 77106093-1
ITIS: 501365
The Plant List: kew-2711093

Реп'яшо́к звичайний[1], яйцеподібний, або пряморо́гий (Ceratocephala testiculata)[2] — отруйна однорічна рослина родини жовтецевих. Поширений бур'ян, менш відомий як лікарська рослина.

Опис[ред. | ред. код]

Недостиглий плід

Дрібна трав'яниста рослина, висота якої навіть у найбільших особин не перевищує 10 см, а зазвичай становить 3-5 см; терофіт, ефемероїд.

Корінь стрижневий, невеликий. Стебло прямостояче або висхідне, голе. Листки зібрані у розетку, дрібні, пальчастороздільні з лінійними частками, слабо запушені. Квітки актиноморфні, п'ятичленні, блідо- або яскраво-жовті, завдовжки 7-10 мм. Плід — колючий багатогорішок завдовжки 12-18 мм, зовні схожий на реп'ях, на початку дозрівання зелений, у стані повної стиглості — буровато-сірий.

Рослина містить глікозид ранункулін, який при подрібненні сировини перетворюється на високотоксичний протоанемонін.

Екологія та поширення[ред. | ред. код]

Рослина світлолюбна помірно посухостійка, зростає у степах, серед чагарників, у садках, на схилах, пустирях, обабіч доріг, особливо на порушених ґрунтах. Нерідко утворює суцільні зарості, досить часто трапляється в угрупованнях з тонконогом лучним.

Реп'яшок яйцеподібний квітне ранньою весною, тільки-но зійде сніг. Запилюється вітром (анемогамія), можливе самозапилення. Поширенню плодів сприяють колючки, за допомогою яких вони чіпляються до хутра тварин.

Розповсюджений по всій Євразії, занесений до західних і північних районів США. В Україні трапляється досить часто у лісостеповій і степовій зонах, у південній частині Полісся, рідше — в Криму.

Застосування[ред. | ред. код]

У народній медицині з давніх часів свіжі квітки застосовували для загоювання ран, лікування екзем, а також при малярії (виключно як зовнішній засіб). При вживанні реп'яшка яйцеподібного всередину наступає отруєння, симптомами якого є утруднене дихання, пронос, слабкість, у важких випадках можливі летальні наслідки. В Сполучених Штатах Америки відомі випадки смертельного отруєння овець при поїданні цієї рослини.

Як інвазивна рослина реп'яшок яйцеподібний може бути доволі агресивним, до того ж він становить небезпеку через свою отруйність. Тому поза межами природного ареалу його рекомендується знищувати.

Синоніми[ред. | ред. код]

  • Ceratocephala falcata auct. non (L.) Pers.
  • Ceratocephala orthoceras DC.
  • Ceratocephala reflexa Steven
  • Ranunculus falcatus auct. non L.
  • Ranunculus orthoceras (DC.) Benth. & Hook.f. ex Schmalh.
  • Ranunculus testiculatus Crantz[2]

Джерела[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]