Республіка Західне Папуа

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Республіка Західне Папуа
індонез. Republic Papua Barat, англ. Republic of West Papua
Прапор Герб
Прапор Герб


Столиця Джаяпура
Мова(и) індонезійська, англійська
Площа 420 540 км²
Населення 2646 489 осіб.
Форма правління Республіка

Республіка Західне Папуа (індонез. Republik Papua Barat, англ. Republic of West Papua) — невизнана держава, проголошена 14 грудня 1984 року сепаратистським Рухом за вільне Папуа (індонез. Gerakan Papua Merdeka). За задумом Руху повинно перебувати на території двох провінцій Індонезії — Папуа і Західне Папуа.

До 1962 року ця територія була колоніальним володінням Нідерландів, потім, після індонезійсько-голландського збройного протистояння 1961-62 років перейшла під контроль Індонезії. За підсумками проведеного індонезійською владою референдуму була проголошена провінцією цієї країни (назви — «Західний Іріан» в 1969-1973 роках, «Іріан-Джая» в 1973-2002 роках). У 2002-2005 роках здійснено її поетапний поділ на дві провінції — Папуа і Західне Папуа.

Прихильники незалежності території наполягають на неправомірності проведення референдуму або заявляють про фальсифікацію його результатів. З кінця 1960-х років загони Руху за вільне Папуа і деяких інших сепаратистських організацій ведуть партизанську діяльність, іноді захоплюючи невеликі населені пункти у глибинних районах. Велика частина сепаратистського керівництва, включаючи лідера Руху за вільне Папуа Бенні Венда, перебуває в еміграції. Один з небагатьох керівників сепаратистського руху, який проживає на території Папуа і перебуває на волі — Джон Анари, голова Організації тубільного населення Західного Папуа (англ. West Papua Indigenous Organization).

Назва пропонованого сепаратистами незалежної держави, її устрій і символіка неодноразово змінювалися. Починаючи з середини 1980-х років «Республіка Західне Папуа» — найпопулярніший серед них проєкт суверенізації.

У 2022 році речник руху Семмі Самбом заявив про підтримку дій Росії у російському вторгненні в Україну, бо, за його словами, Україна буцімто здійснює геноцид корінного населення двох регіонів, що прагнуть незалежності[1]. Проте у 2023 році, лідер руху Бенні Венда заявив про "значну симпатію до України"[2], та порівняв Україну та Палестину як жертв воєнних дій та окупації із Західним Папуа[3].

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Papuan Rebels Succumb to Kremlin War Propaganda. POLYGRAPH.info (англ.). 15 березня 2022. Процитовано 3 грудня 2023.
  2. OfficeTeam (20 жовтня 2023). Benny Wenda speech at IPWP meeting in UK Parliament. Office of Benny Wenda (амер.). Процитовано 3 грудня 2023.
  3. OfficeTeam (14 листопада 2023). Benny Wenda: The world must show solidarity with West Papua this December 1st. Office of Benny Wenda (амер.). Процитовано 3 грудня 2023.