Референдум у Південній Осетії (2011)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Референдум у самопроголошеній Південній Осетії про надання російській мові статусу державної пройшов 13 листопада 2011 року на окупованій грузинській території одночасно з президентськими виборами самопроголошеної Республіки. На голосування було винесено питання: «Чи згодні Ви, щоб державними мовами в Республіці Південна Осетія були осетинська та російська?»[1][2].

До того часу статус державної мала лише осетинська мова. Російська мова, а також в деяких випадках грузинська, мали статус офіційних[3].

Формулювання питання критикував колишній віце-спікер парламенту І. Мамієв, вказуючи, що слід було в питанні сформулювати як саме буде звучати у разі прийняття поправок нова редакція статті 4 Конституції[4]. Самопроголошений президент Едуард Кокойти висловив підтримку наданню статусу державної російській мові[5]. Спочатку проведення референдуму планувалося 11 вересня, але в серпні було перенесено[2].

За остаточними результатами, з 23 737 виборців, які взяли участь у референдумі, 19 797 (83,4 %) проголосували «за», 3902 (16,44 %) — «проти»[6].

5 квітня 2012 року самопроголошений Парламент Південної Осетії під час пленарного засідання ухвалив Конституційний закон «Про державні мови Республіки Південна Осетія»[7][8]. 6 червня 2012 року закон був схвалений в остаточному читанні[9]. Російська мова стала однією з двох державних мов самопроголошеної республіки Південна Осетія.

Референдум не визнаний жодною країною світу, крім тих, що визнали державну незалежність самопроголошеної Південної Осетії.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Верховный Суд РЮО не одобрил ходатайство инициативной группы о третьем сроке президента
  2. а б В Южной Осетии перенесли дату референдума по статусу русского языка [Архівовано 2014-03-16 у Wayback Machine.] ИА REGNUM
  3. Цховребова З. Государственный язык выступает в качестве символа данного государства [Архівовано 17 травня 2013 у Wayback Machine.] «Южная Осетия» 28.07.2011.
  4. Мамиев И. Д. Был ли гарантом Конституции РЮО бывший Президент Э. Дж. Кокойты? [Архівовано 2019-02-15 у Wayback Machine.] uasamonga.ru 2011
  5. Эдуард Кокойты: Я проголосовал за стабильное будущее Южной Осетии и за государственный русский язык ИА «РЕС»
  6. ЦИК Южной Осетии огласила окончательные итоги голосования по выборам и референдуму ИА «РЕС» 17.11.2011.
  7. Кавказский Узел: Русский язык получил статус государственного в Южной Осетии
  8. Russkie.org: Русский стал государственным языком Южной Осетии
  9. В Южной Осетии принят закон о государственных языках