Рецептор інсуліноподібного фактору росту 2 типу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рецептор інсуліноподібного фактору росту 2 типу
Наявні структури
PDBПошук ортологів: PDBe RCSB
Ідентифікатори
Символи IGF2R, CD222, CIMPR, M6P-R, MPR1, MPRI, M6P/MPR 300, CI-M6PR, MPR300, insulin like growth factor 2 receptor
Зовнішні ІД OMIM: 147280 MGI: 96435 HomoloGene: 676 GeneCards: IGF2R
Пов'язані генетичні захворювання
періодонтит[1]
Шаблон експресії


Більше даних
Ортологи
Види Людина Миша
Entrez
Ensembl
UniProt
RefSeq (мРНК)
NM_000876
NM_010515
RefSeq (білок)
NP_000867
NP_034645
Локус (UCSC) Хр. 6: 159.97 – 160.11 Mb Хр. 17: 12.9 – 12.99 Mb
PubMed search [2] [3]
Вікідані
Див./Ред. для людейДив./Ред. для мишей

Рецептор інсуліноподібного фактору росту 2 типу (англ. Insulin like growth factor 2 receptor, IGF2R), також катіон-незалежний рецептор маноза-6-фосфату (англ. cation-independent mannose-6-phosphate receptor, CI-MPR) – білок, який кодується геном IGF2R, розташованим у людей на довгому плечі 6-ї хромосоми.[4][5][6]. Довжина поліпептидного ланцюга білка становить 2 491 амінокислот, а молекулярна маса — 274 375[7]. IGF2R є багатофункціональним рецептором, який зв'язується з інсуліноподібним фактором росту 2 типу на поверхні клітини та маноза-6-фосфатом М6Р-мічених білків в транс-Гольджі[6].


Послідовність амінокислот
1020304050
MGAAAGRSPHLGPAPARRPQRSLLLLQLLLLVAAPGSTQAQAAPFPELCS
YTWEAVDTKNNVLYKINICGSVDIVQCGPSSAVCMHDLKTRTYHSVGDSV
LRSATRSLLEFNTTVSCDQQGTNHRVQSSIAFLCGKTLGTPEFVTATECV
HYFEWRTTAACKKDIFKANKEVPCYVFDEELRKHDLNPLIKLSGAYLVDD
SDPDTSLFINVCRDIDTLRDPGSQLRACPPGTAACLVRGHQAFDVGQPRD
GLKLVRKDRLVLSYVREEAGKLDFCDGHSPAVTITFVCPSERREGTIPKL
TAKSNCRYEIEWITEYACHRDYLESKTCSLSGEQQDVSIDLTPLAQSGGS
SYISDGKEYLFYLNVCGETEIQFCNKKQAAVCQVKKSDTSQVKAAGRYHN
QTLRYSDGDLTLIYFGGDECSSGFQRMSVINFECNKTAGNDGKGTPVFTG
EVDCTYFFTWDTEYACVKEKEDLLCGATDGKKRYDLSALVRHAEPEQNWE
AVDGSQTETEKKHFFINICHRVLQEGKARGCPEDAAVCAVDKNGSKNLGK
FISSPMKEKGNIQLSYSDGDDCGHGKKIKTNITLVCKPGDLESAPVLRTS
GEGGCFYEFEWHTAAACVLSKTEGENCTVFDSQAGFSFDLSPLTKKNGAY
KVETKKYDFYINVCGPVSVSPCQPDSGACQVAKSDEKTWNLGLSNAKLSY
YDGMIQLNYRGGTPYNNERHTPRATLITFLCDRDAGVGFPEYQEEDNSTY
NFRWYTSYACPEEPLECVVTDPSTLEQYDLSSLAKSEGGLGGNWYAMDNS
GEHVTWRKYYINVCRPLNPVPGCNRYASACQMKYEKDQGSFTEVVSISNL
GMAKTGPVVEDSGSLLLEYVNGSACTTSDGRQTTYTTRIHLVCSRGRLNS
HPIFSLNWECVVSFLWNTEAACPIQTTTDTDQACSIRDPNSGFVFNLNPL
NSSQGYNVSGIGKIFMFNVCGTMPVCGTILGKPASGCEAETQTEELKNWK
PARPVGIEKSLQLSTEGFITLTYKGPLSAKGTADAFIVRFVCNDDVYSGP
LKFLHQDIDSGQGIRNTYFEFETALACVPSPVDCQVTDLAGNEYDLTGLS
TVRKPWTAVDTSVDGRKRTFYLSVCNPLPYIPGCQGSAVGSCLVSEGNSW
NLGVVQMSPQAAANGSLSIMYVNGDKCGNQRFSTRITFECAQISGSPAFQ
LQDGCEYVFIWRTVEACPVVRVEGDNCEVKDPRHGNLYDLKPLGLNDTIV
SAGEYTYYFRVCGKLSSDVCPTSDKSKVVSSCQEKREPQGFHKVAGLLTQ
KLTYENGLLKMNFTGGDTCHKVYQRSTAIFFYCDRGTQRPVFLKETSDCS
YLFEWRTQYACPPFDLTECSFKDGAGNSFDLSSLSRYSDNWEAITGTGDP
EHYLINVCKSLAPQAGTEPCPPEAAACLLGGSKPVNLGRVRDGPQWRDGI
IVLKYVDGDLCPDGIRKKSTTIRFTCSESQVNSRPMFISAVEDCEYTFAW
PTATACPMKSNEHDDCQVTNPSTGHLFDLSSLSGRAGFTAAYSEKGLVYM
SICGENENCPPGVGACFGQTRISVGKANKRLRYVDQVLQLVYKDGSPCPS
KSGLSYKSVISFVCRPEARPTNRPMLISLDKQTCTLFFSWHTPLACEQAT
ECSVRNGSSIVDLSPLIHRTGGYEAYDESEDDASDTNPDFYINICQPLNP
MHGVPCPAGAAVCKVPIDGPPIDIGRVAGPPILNPIANEIYLNFESSTPC
LADKHFNYTSLIAFHCKRGVSMGTPKLLRTSECDFVFEWETPVVCPDEVR
MDGCTLTDEQLLYSFNLSSLSTSTFKVTRDSRTYSVGVCTFAVGPEQGGC
KDGGVCLLSGTKGASFGRLQSMKLDYRHQDEAVVLSYVNGDRCPPETDDG
VPCVFPFIFNGKSYEECIIESRAKLWCSTTADYDRDHEWGFCRHSNSYRT
SSIIFKCDEDEDIGRPQVFSEVRGCDVTFEWKTKVVCPPKKLECKFVQKH
KTYDLRLLSSLTGSWSLVHNGVSYYINLCQKIYKGPLGCSERASICRRTT
TGDVQVLGLVHTQKLGVIGDKVVVTYSKGYPCGGNKTASSVIELTCTKTV
GRPAFKRFDIDSCTYYFSWDSRAACAVKPQEVQMVNGTITNPINGKSFSL
GDIYFKLFRASGDMRTNGDNYLYEIQLSSITSSRNPACSGANICQVKPND
QHFSRKVGTSDKTKYYLQDGDLDVVFASSSKCGKDKTKSVSSTIFFHCDP
LVEDGIPEFSHETADCQYLFSWYTSAVCPLGVGFDSENPGDDGQMHKGLS
ERSQAVGAVLSLLLVALTCCLLALLLYKKERRETVISKLTTCCRRSSNVS
YKYSKVNKEEETDENETEWLMEEIQLPPPRQGKEGQENGHITTKSVKALS
SLHGDDQDSEDEVLTIPEVKVHSGRGAGAESSHPVRNAQSNALQEREDDR
VGLVRGEKARKGKSSSAQQKTVSSTKLVSFHDDSDEDLLHI

Структура гену[ред. | ред. код]

Ген IGF2R містить 48 екзонів і охоплює область розміром близько 136 тисяч пар основ[8]. Встановлено, що промоторні області генів IGF2R миші та людини розташовані в межах CpG-острівців, де відсутні ТАТА- і СААТ-бокси. Деякі регуляторні елементи зберігаються в миші і людини, в тому числі 3 E-бокси та і кілька GC-боксів. Другий інтрон гену IGF2R як у миші, так і у людини містить другий CpG-острівець[9].

На сьогодні для IGF2R відомо 9 однонуклеотидних поліморфізмів та 3 варіанти амінокислот в ліганд-зв'язуючому домені M6P/IGF2R, які можуть під впливом відбору в організмі людини[10] .

Модель геномного імпринтингу IGF2R[ред. | ред. код]

Ген IGF2R є імпринтованим, тобто його експресія здійснюється лише з локусу хромосоми одного із батьків. Експресія цього гену (в людини) відбувається на довгому плечі 6-ї хромосоми материнського походження у позиції 26-27 й регулюється за допомогою нкРНК (англ. ncRNA). При цьому експресія гену, що відповідає за синтез некодуючої РНК, відбувається з локусу хромосоми батьківського походження. Геномна організація і патерн імпринтингу кластера Igf2r миші лише частково зберігається в синтенній області людини[11].

У регуляції імпринтованого локусу цього гену у миші задіяні диференційне метилювання CpG-динуклеотидів у другому інтроні й антизмістовна некодуюча РНК Air[12]. Таким чином, на хромосомі материнського походження, ген Air репресований (зумовлено гіперметилюванням ICE (англ. imprint control element), що розташований в його промоторі[11]), а три білок-кодуючі гени, що знаходяться під його негативним контролем — активні. На хромосомі батьківського походження послідовність ДНК в області ICE є неметильована, що обумовлює транскрипцію з батьківської хромосоми нкРНК Air розміром 108 т. н., яка забезпечує сайленсинг алелей батьківського походження як самого гена IGF2R, з яким він частково перекривається, так і генів SLC22A2 і SLC22A3, з якими він не перекривається[13].

У сумчастих Igf2r також імпринтований, проте експресія материнського алеля здійснюється без участі диференційного метилювання, через відсутность CpG-острівця в другому інтроні й і антизмістовної транскрипції[12].

Структура IGF2R[ред. | ред. код]

За структурою IGF2R належить до трансмембранних білків I типу (тобто, він має один трансмембранний домен з його С-кінцем на цитоплазматичній стороні ліпіднийого бішару) з великим позаклітинним/просвітним (просвіт транс-сітки апарату Гольджі) доменом та відносно коротким цитоплазматичним хвостом[14]. Позаклітинний домен містить невелику область, що гомологічна колаген-зв'язуючому доменому фибронектину і п'ятнадцять повторів з приблизно 147 амінокислотних залишків. Кожен з цих повторів гомологічний 157 залишку позаклітинного домену рецептора манози 6-фосфату. Зв'язування з IGF2 опосередковано через один з повторів, в той час як два різних повтори відповідальні за зв'язування з маноза-6-фосфатом. Молекулярна маса IGF2R становить приблизно 300 кДа; він існує та функціонує як димер.

Фізіологічна роль[ред. | ред. код]

IGF2R здійснює очищення IGF2 від поверхні клітини для ослабленої сигналізації, а також транспортування попередників лізосомальних кислих гідролаз з апарату Гольджі в лізосоми. Після зв'язування IGF2 на поверхні клітини, молекули IGF2R накопичуються в клатринових везикулах, що формуються та поглинаються. У просвіті транс-сітки апарату Гольджі, IGF2R зв'язує М6Р-мічений «вантаж»[14]. Молекули IGF2R (зв'язані з їх «вантажем») впізнаються GGA родиною клатринових адаптерних білків та накопичуються в клатринових везикулах, що формуються[15]. Молекули IGF2R з поверхні клітин та апарату Гольджі поміщаються в ранні ендосоми де, при відносно низькому рН середовища ендосом, вони вивільняють свій «вантаж». Молекули IGF2R повертаються назад до апарату Гольджі за допомогою ретромерного комплексу, знову шляхом взаємодії з GGA та везикулами. Білковий «вантаж» поміщається в лізосоми за допомогою пізніх ендосом незалежно від IGF2R.

Інтерактом IGF2R[ред. | ред. код]

Було показано, що рецептор інсуліноподібного фактору росту 2 типу взаємодіє з маноза-6-фосфат-рецептор-зв'язуючим білком 1 (M6PRBP1, PLIN3)[16][17].

Особливості еволюції IGF2R[ред. | ред. код]

Рецептор інсуліноподібного фактору росту 2 типу еволюціонував від катіон-незалежного рецептора маноза-6-фосфату та уперше з'явився в однопрохідних. Сайт зв'язування IGF2 був, ймовірно, набутий випадково при утворенні екзонного сайта сплайсингу енхансерного кластера в екзоні 34 та ймовірно обумовлено вставками повторюваних елементів, довжиною в кілька тисяч пар основ, в попередньому інтроні. Шестиразове збільшення афінності в еволюції звірів збігається з виникненням імпринтингу і узгоджується з теорією батьківського конфлікту[18].

IGF2R та обдарованість[ред. | ред. код]

Відмінності в рівні інтелекту індивідуумів в значній мірі визначаються відмінностями в генах. У 90-х роках американський вчений XX століття Річард Пломін показав, що більшість дітей з дуже високим IQ мають «ген інтелекту» IGF2R який кодує рецептор для так званого інсуліноподібного фактору росту 2 типу. Проте у 2009 році британські вчені під керівництвом Яна Дірі показали, що людський інтелект досить полігенний (визначається багатьма генами)[19].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Захворювання, генетично пов'язані з Рецептор інсуліноподібного фактору росту 2 типу переглянути/редагувати посилання на ВікіДаних.
  2. Human PubMed Reference:.
  3. Mouse PubMed Reference:.
  4. HUGO Gene Nomenclature Commitee, HGNC:5467 (англ.) . Процитовано 12 лютого 2018.
  5. Oshima A, Nolan CM, Kyle JW, Grubb JH, Sly WS (February 1988). The human cation-independent mannose 6-phosphate receptor. Cloning and sequence of the full-length cDNA and expression of functional receptor in COS cells. J. Biol. Chem. 263 (5): 2553—62. PMID 2963003.
  6. а б Laureys G, Barton DE, Ullrich A, Francke U (October 1988). Chromosomal mapping of the gene for the type II insulin-like growth factor receptor/cation-independent mannose 6-phosphate receptor in man and mouse. Genomics. 3 (3): 224—9. doi:10.1016/0888-7543(88)90083-3. PMID 2852162.
  7. UniProt, P11717 (англ.) . Процитовано 12 лютого 2018.
  8. Killian, J. K., Jirtle, R. L. Genomic structure of the human M6P/IGF2 receptor. Mammalian Genome 10: 74-77, 1999.
  9. Smrzka, O. W., Fae, I., Stoger, R., Kurzbauer, R., Fischer, G. F., Henn, T., Weith, A., Barlow, D. P. Conservation of a maternal-specific methylation signal at the human IGF2R locus. Hum. Molec. Genet. 4: 1945-1952, 1995.
  10. Killian, J. K., Oka, Y., Jang, H.-S., Fu, X., Waterland, R. A., Sohda, T., Sakaguchi, S., Jirtle, R. L. Mannose 6-phosphate/insulin-like growth factor 2 receptor (M6P/IGF2R) variants in American and Japanese populations. Hum. Mutat. 18: 25-31, 2001.
  11. а б Эпигенетика эмбрионального развития человека. 6.2 Модели импринтинга. 16.03.2015. Архів оригіналу за 1 листопада 2016. Процитовано 31 жовтня 2016.
  12. а б Медицинский портал Казахстана ODK. Регуляция импринтированного статуса. 06.04.2014. Архів оригіналу за 01.11.2016. Процитовано 31.10.2016.
  13. Медицинский портал Казахстана ODK. Обеспечение сайленсинга генов в локусе. 16.03.2014. Архів оригіналу за 01.11.2016. Процитовано 31.10.2016.
  14. а б Ghosh P, Dahms NM, Kornfeld S (March 2003). Mannose 6-phosphate receptors: new twists in the tale. Nat. Rev. Mol. Cell Biol. 4 (3): 202—12. doi:10.1038/nrm1050. PMID 12612639.
  15. Ghosh P, Kornfeld S (July 2004). The GGA proteins: key players in protein sorting at the trans-Golgi network. Eur. J. Cell Biol. 83 (6): 257—62. doi:10.1078/0171-9335-00374. PMID 15511083.
  16. Díaz E, Pfeffer SR (May 1998). TIP47: a cargo selection device for mannose 6-phosphate receptor trafficking. Cell. 93 (3): 433—43. doi:10.1016/S0092-8674(00)81171-X. PMID 9590177.
  17. Orsel JG, Sincock PM, Krise JP, Pfeffer SR (August 2000). Recognition of the 300-kDa mannose 6-phosphate receptor cytoplasmic domain by 47-kDa tail-interacting protein. Proc. Natl. Acad. Sci. U.S.A. 97 (16): 9047—51. doi:10.1073/pnas.160251397. PMC 16819. PMID 10908666.
  18. Williams C, Hoppe HJ, Rezgui D, Strickland M, Forbes BE, Grutzner F, Frago S, Ellis RZ, Wattana-Amorn P, Prince SN, Zaccheo OJ, Nolan CM, Mungall AJ, Jones EY, Crump MP, Hassan AB (November 2012). Exon splice enhancer primes IGF2:IGF2R binding site structure and function evolution. Science. 338 (6111): 1209—1213. doi:10.1126/science.1228633. PMID 23197533.
  19. Wlodzimierz Klonowski (2015). Genius and nonlinear dynamics. EPJ Nonlinear Biomedical Physics 3:7

Література[ред. | ред. код]