Речицький ґебіт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Kreisgebiet Retschiza
Речицький ґебіт
Держава Німецька імперія
Райхскомісаріат Україна
Генеральна округа Житомир
Центр Речиця
Уряд
 - Ґебітскомісар Пауль Блюмель
(нім. Paul Blümel)
Населення (1943)
 - Усього 226,978
Джерело: territorial.de

Речицький ґебіт (нім. Kreisgebiet Retschiza «Речицька округа») — адміністративно-територіальна одиниця генеральної округи Житомир райхскомісаріату Україна з центром у Речиці.

Історія[ред. | ред. код]

Василевицький гебіт[ред. | ред. код]

20 жовтня 1941 опівдні[1] на території Василевицького і Хойницького районів Поліської області було утворено Василевицьку округу (нім. Kreisgebiet Wassiljewitschi) з центром у Василевичах. Округою керував гебітскомісар Фріц Орлічек (нім. Fritz Orliczek). 5 березня 1942 до складу Василевицького ґебіту увійшов Комаринський ґебіт.

Річицький гебіт[ред. | ред. код]

21 серпня 1941 Червона Армія залишила Речицю.[2] До початку осені 1941 року війська нацистської Німеччини зайняли всю територію Білорусі.[3] Останньою було захоплено тогочасну Гомельську область. Навесні 1942 два білоруські райони південно-західної частини тодішньої Гомельської області (Речицький і Лоєвський) було включено до генеральної округи Житомир. Через це відбулися певні зміни в устрої білоруських гебітів. 5 червня 1942 замість розформованого Василевицького ґебіту утворено дві нові округи: Комаринська (яка тепер уже мала три райони) і Речицька. Це зафіксовано у матеріалах внутрішнього управління райхскомісаріату України від 1 січня 1943. До новоутвореного Речицького гебіту разом із Річицьким увійшли Василевицький та Хойницький райони.[4]

Станом на 1 вересня 1943, Речицький ґебіт поділявся на 3 німецькі райони: Василевицький (нім. Rayon Wassiljewitschi), Речицький (нім. Rayon Retschiza) та Хойницький (нім. Rayon Choiniki).[1] Гебітскомісаром цієї округи в 1943 році був д-р Пауль Блюмель (нім. Dr. Paul Blümel).

18 листопада 1943 року[5] адміністративний центр округи відвоювали радянські війська.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]