Решетник Іван Семенович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Решетник Іван Семенович
Файл:Иван Семёнович Решетник.jpg
Народження 10 жовтня 1924(1924-10-10)
село Ново-Троїцьке, Мактааральский район, Південно-Казахстанська область
Смерть 14 грудня 1968(1968-12-14) (44 роки)
Лермонтов, Ставропольський край, РРФСР, СРСР
хвороба
Поховання Лермонтов
Країна  СРСР
Рід військ піхота
Роки служби 19421967
Звання підполковник і лейтенант-полковник
Війни / битви німецько-радянська війна
Нагороди
Герой Радянського Союзу
орден Леніна орден Червоної Зірки орден «Знак Пошани»

Іван Семенович Решетник (19241968) — підполковник Радянської Армії, учасник німецько-радянської війни, Герой Радянського Союзу (1943).

Біографія[ред. | ред. код]

Іван Решетник народився в селі Ново-Троїцьке (нині — Мактааральський район Південно-Казахстанської області Казахстану). З раннього дитинства проживав у селі Ленінське Узгенського району[ru] Ошської області Киргизької РСР. Закінчив неповну середню школу, навчався в сільгосптехнікумі.

У серпні 1942 року Решетник був призваний на службу в Робітничо-селянську Червону Армію. У 1943 році він закінчив Туркестанське кулеметне училище. З червня того ж року — на фронтах німецько-радянської війни. У боях був поранений[1].

До вересня 1943 року лейтенант Іван Решетник командував кулеметним взводом 957-го стрілецького полку 309-ї стрілецької дивізії 40-ї армії Воронезького фронту. Відзначився під час битви за Дніпро. В ніч з 23 на 24 вересня 1943 року взвод Решетника переправився через Дніпро в районі села Балико-Щучинка Кагарлицького району Київської області Української РСР і захопив плацдарм на його західному березі, після чого успішно втримав його до переправи основних сил. У тих боях Решетник отримав важке поранення[1].

Указом Президії Верховної Ради СРСР від 23 жовтня 1943 року за «мужність і героїзм, проявлені при форсуванні Дніпра і в боях на Дніпровському плацдармі» лейтенант Іван Решетник був відзначений високим званням Героя Радянського Союзу з врученням ордена Леніна і медалі «Золота Зірка» за номером 4784[1].

Після лікування Решетник служив у тилових частинах. Коли закінчилася війна, продовжив службу в Радянській Армії. 1967 року у званні підполковника Решетник вийшов у відставку. Проживав у місті Лермонтов Ставропольського краю.

Був також нагороджений орденами Червоної Зірки і «Знак Пошани», багатьма медалями[1].

Помер після важкої хвороби 14 грудня 1968 року. Похований на міському кладовищі Лермонтова[1].

На честь Решетника названо вулицю в Лермонтові[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е Решетник Іван Семенович. // Сайт «Герои страны» (рос.). 

Література[ред. | ред. код]