Рибний ринок

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Рибний ринок»
англ. Fish market, 225 x 365 см
Творець: Франс Снейдерс
Час створення: 17 століття
Розміри: 150 × 198 см
Висота: 225 см
Ширина: 365 см
Матеріал: олія на полотні
Жанр: побутовий жанр
Зберігається: Відень, Австрія
Музей: Музей історії мистецтв

Рибний ринок (англ. Fish market) — популярний сюжет серед творів фламандського художника 17 ст. Франса Снейдерса.

Після створення серії картин «Лавки» за замовленням єпископа міста Брюгге — Антонія Тріста, Снейдерс декілька разів звертався до вдалих власних композицій на подібну тематику. Вони мають узагальнену назву «Лавки», «Комори» або «Ринки».

Рибний ринок — картина по-за серії, що була створена по замові єпископа міста Брюгге, хоча там теж була картина на подібний сюжет. В творі з музею у Відні художник відтворив шматочок порту з краєвидом моря. Хлопець-слуга необережно готує черговий товар для продажу, живий і щойно виловлений. На полиці прилавку хаотично розкидані рибини різних видів і розмірів, що дивують розмаїттям форм і кольорів. Характерною особливістю мистецтва фламандського бароко була надлишковість, перебільшення. Має місце перебільшення і в композиції Снейдерса «Рибний ринок», хоча воно добре спрацьовує на декоративність твору.

Спеціалізація по створенню картин відповідного жанру у Фландрії відбилася і в створенні цієї композиції. Відмінний майстер зображень тварин, фруктів, рослин — Снейдерс неохоче брався за створення людських фігур. Але вони добре оживляли великі за розмірами картини майстра. Часто вони нагадують побутові ситуації — розмова хазяйки з черговою клієнткою, слуга, що порається в лавці, хлопчик, що допомагає батькові-власнику. Але створення людських персонажів Снейдерс постійно доручав або своїм учням, або друзям-художникам. Фігури в картині «Рибний ринок» створив художник Корнеліс де Вос.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Левинсон-Лессинг В. Ф. Снейдерс и фламандский натюрморт. — Л.: 1926.
  • Шапиро Ю. Г. «По Эрмитажу без экскурсовода», Л, «Аврора», 1972

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. а б https://www.khm.at/objektdb/detail/1797/