Привоз (Одеса)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ринок «Привоз»
Вид на Фруктовий пасаж «Привозу» (початок XX століття)

«Привоз» — продовольчий ринок у межах історичного центру міста Одеси, Україна. На території ринку розташований комплекс будівель фруктового пасажу (чотири будівлі), які є пам'ятками культурної спадщини[1].

Історія[ред. | ред. код]

Вхід у Привоз з вул.Катерининської після реконструкції 2020-2021 рр.

План забудови міста передбачав наявність торговельних майданчиків подібно до Єлисейських полів. Місцем розташування торговельних майданчиків був обраний Олександрівський проспект — широка вулиця, що зв'язує одеський порт через Військовий узвіз з найбільшими ринками Одеси: Грецьким ринком і Старим ринком, що не збереглися до нашого часу. По боках проспекту мали розміщатись торгові лавки та магазини. Цей план був зруйнований архітектором Джорджо Торічеллі, який звів на вулиці Дерибасівській, на перетині зі Гаванною і Грецькою площею, так званий Будинок Торічеллі.[1] За його прикладом Олексій Маюров звів посеред Грецької площі свій будинок Маюрова (або Круглий дім, тепер — торгово-офісний центр «Афіна»), а Йоган Ансельм звів на початку сучасного проспекту Українських Героїв Будинок Ансельма (зруйнований, на його місці — бізнес-центр Київ).

У 1827 році на Привізній площі був зведений величезний ринок, який спочатку був продовженням Старого ринку, і на ньому торгували в основному привізним товаром, тобто з коліс (з возів, фур та іншого), звідки й походить назва ринку — «Привоз».

У 1913 році за проєктом Ф. П. Нестурха на «Привозі» побудували спеціальний «Фруктовий пасаж».

Наприкінці 1990-х років був прийнятий план генеральної реконструкції ринку «Привоз» з будівництвом нових корпусів уздовж вулиць Пантелеймонівської та Преображенської. До 2007 були завершені новий м'ясний і рибний корпуси, два нових торгово-офісних центри та комплекс магазинів уздовж вулиці Пантелеймонівської. Комплекс магазинів уздовж Пантелеймонівської дістав назву торговий центр «Новий Привоз». До складу комплексу також увійшов готель «Чорне Море».

У 2020 році почалася реконструкція Привозу з боку вулиць Новощепний ряд та Катерининської[2][3]. Біля ринку було відремонтовано дорожнє покриття, вхідні арки, побудовані нові павільйони.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Архітектура Одеса: Торгові ряди, прибутковий будинок Тіктіна. Архів оригіналу за 1 лютого 2015. Процитовано 15 травня 2016.
  2. Як виглядатиме Новощепний Ряд після реконструкції за майже 158 мільйонів (ФОТО, ВІДЕО)
  3. Новощепний ряд закриють на ремонт у лютому

Посилання[ред. | ред. код]