Мочі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Рисів'яники)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мочі
Походження Японія Японія
Необхідні компоненти Клейкий рис
Круглі мочі
Смажений мочі

Мочі (яп. або яп. もち, [mot͡ɕi], моці, мочі[a]) — традиційна святкова страва японської кухні, різновид японських солодощів. Тістечка або коржики, виготовлені зі спеціального м'якого і клейкого сорту рису мочіґоме. Рис перетирають в ступі в клейку масу, після чого надають необхідної форми. Різняться за розмірами, формою, смаком тощо. Споживаються протягом всього року, особливо на свята, зокрема на японський Новий рік (яп. 正 月, «шьоґацу», shōgatsu).[1] Урочиста церемонія приготування святкової страви називається мочіцукі. Схожі ласощі існують у країнах Східної та Південно-Східної Азії, а також на Гаваях. Інші назви — «рисів'яник»[2], «рисове тістечко» (калька з англ. rice cake) тощо.

Приготування[ред. | ред. код]

За традицією, мочі роблять з рису за допомогою ручної обробки. Спосіб приготування мочі складається з таких дій:

  1. Шліфований м'який рис замочують на ніч і варять.
  2. Варений рис товчуть дерев'яним молотом у ступі. В цьому процесі зайняті дві людини, які по черзі змінюють одна одну. Один із кухарів товче рис, а інший помішує і змочує його. Вони повинні працювати в дуже чіткому постійному ритмі, інакше один з них може травмувати іншого важким молотом.
  3. Після цього липкій масі надають певну форму (зазвичай сферичну чи кубічну).

Мочі можна приготувати з борошна і солодкого рису мочіко. Борошно змішують з водою до отримання липкої непрозорої білої маси. Далі цю масу готують в звичайній або мікрохвильовій печі до пружного напівпрозорого стану.

Використання[ред. | ред. код]

Кондитерські вироби[ред. | ред. код]

З мочі роблять багато видів традиційних японських солодощів (ваґасі і мочіґасі). Наприклад, дайфуку — це м'який круглий мочі із солодкою начинкою, наприклад пастою з червоної (ан) або білої (сіро ан) квасолі. Ітіго дайфуку має полуничну начинку.

Травяні мочі (куса-мочі) — вид мочі зеленого кольору зі смаком пижмо (йомогі). Дайфуку, зроблену з куса мочі, називають йомогі дайфуку.

Клейний рис (мочіґоме), який використовують для приготування, в тому числі і японських десертів, дуже популярний у Південно-Східній Азії продукт. З нього готують багато страв, зокрема сноу-скін мункейки. Якщо мочі має форму морського камінчика, то мункейки більше схожі на вагасі. Вважається, що мункейк — це удосконалений варіант вагасі, оскільки у японських солодощів обмежений набір начинок, а мункейки сьогодні налічують сотні різновидів.

Кірімочі

Морозиво[ред. | ред. код]

Невеликі кульки морозива загортають у мочі і отримують морозиво-мочі. В Японії цей продукт випускається корпорацією Lotte під назвою «Юкімі дайфуку» (яп. 雪見だいふく, «сніговий дайфуку»). В США також продається подібне морозиво зі смаком шоколаду, манго, кокоса, зеленого чаю, кави, ванілі або полуниці.

Супи[ред. | ред. код]

  • Осіруко або одзендзаї — солодкий суп з бобів адзукі і шматочків мочі. Його японці їдять для того, щоб зігрітися
  • Тікара удон (означає «удон сили») — суп, до складу якого входить локшина удон (товста локшина з пшеничного борошна, популярна в Японії) і підсмажений мочі.

Новорічні страви[ред. | ред. код]

  • «Мочі-дзеркальце» (яп. 鏡餅, каґамі мочі) — новорічна прикраса, яку традиційно ламають і їдять в ході ритуалу Кагамі біракі («відкриття дзеркал»).
  • До складу супу дзоні входять мочі, різноманітні овочі, такі як колоказія (таро), морква, восковник, а також червоний і білий камабоко. Цей суп також популярний на Новий рік.
  • Вважається, що вживання борошняних мочі (кінако мочі) на Новий рік приносить вдачу. Цей вид мочі готують, обсмажуючи їх на вогні або в печі, а потім занурюючи в воду. Після цього шматочки покривають тонким шаром соєвого борошна (кінако) з цукром.

Різне[ред. | ред. код]

Суп дзоні з мочі
  • Данґо — кульки, які подаються з соусом, і виготовляються з борошна з рису сорту мочіґоме.
  • Варабімочі — схожі на желе солодощі, які роблять з крохмалю із папороті і покривають соєвим борошном (кінако) з цукром. Ці ласощі популярні влітку, їх часто продають з фургонів.
  • Нещодавно були придумані нові солодощі — моффлес (вафлі з обсмаженого мочі). Ці солодощі можна приготувати як в спеціальних агрегатах, так і в звичайних вафельницях.
  • Філіппінський млинець палітау походить від японського мочі. Відрізняється додаванням насіння кунжуту.
  • Щорічно під час новорічних свят в Японії гине декілька літніх людей і дітей, які душаться мочі.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Див. Кирилізація японської мови
    моті — за системою Бондаренка відповідно до ВП:Я
    мочі — за сучасними системами Накадзави, Рубеля та Коваленка
  1. Що таке японські «моті» і з чим його їдять: цікава і дуже дорога кухня. 06.10.2016. Архів оригіналу за 05.10.2018.
  2. Небезпечна здоба: японські булочки, що вбивають - BBC News Україна. BBC. 2 січня 2018. Архів оригіналу за 3 травня 2023. Процитовано 15 грудня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]