Роберта Лінн Бондар

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Роберта Лінн Бондар (англ. Roberta Bondar)
англ. Roberta Bondar
Народилася 4 грудня 1945(1945-12-04)[1] (78 років)
Су-Сен-Марі, Онтаріо, Канада
Громадянство Канада Канада
Діяльність військові льотчик, астронавт
Галузь Космічна медицина
Alma mater
Заклад Національне управління з аеронавтики і дослідження космічного простору
Нагороди

 

Офіцер Ордену Канади
Офіцер Ордену Канади
Медаль НАСА «За космічний політ»
Медаль НАСА «За космічний політ»
Сайт robertabondar.com

Робе́рта Лінн Бо́ндар (англ. Roberta Lynn Bondar; *4 грудня 1945, Су-Сент-Марі, (Онтаріо, Канада) — перша канадська жінка-астронавтка і перша лікарка-неврологиня, яка побувала в космосі.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народилася в родині етнічних українців родом з м. Городенка, Івано-Франківщини. Володіє українською мовою. З дитинства мріяла про професію вчительки. Батько обладнав для неї домашню лабораторію, де Роберта проводила різноманітні біологічні досліди. У школі дівчинка захопилася астрономією: спостерігала за зірками, читала наукову і фантастичну літературу.

Навчалася в Гвельфському університеті (1969), закінчила докторантуру в Торонтському університеті (дисертація в галузі медицини).

Р. Бондар — науковиця (неврологія). Вирішивши стати астронавтом, опанувала пілотування літаком. Працювала у військово-медичній школі Університету Макмастер у Гамільтоні, Університеті Західного Онтаріо, Медичному Центрі Бостону (США).

Зарахована до загону астронавтів (1984), закінчила підготування до космічного польоту в NASA (США). 22—30 січня 1992 року Р. Л. Бондар стала першою канадською жінкою-астронавтом.

Вшанування[ред. | ред. код]

Володарка численних урядових нагород, обрана членом Королівського наукового товариства Канади, почесний доктор понад 20 університетів США й Канади. Член Конґресу Українців Канади.

Ім'я Р. Бондар — в Залі слави Канади. Її іменем названо кілька шкіл і науково-технічний гурток в Україні, а в рідному місті — парк. Астероїд головного поясу 13693 Бондар, відкритий 4 жовтня 1997 року, теж носить її ім'я.[2]

На честь 25-річчя її космічної місії, в Канаді випустили колекційну срібну монету номіналом 25 доларів.[3]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. SNAC — 2010.
  2. База даних малих космічних тіл JPL: Роберта Лінн Бондар (англ.) . Процитовано 2013.12.30. Останнє спостереження 2013.07.24.
  3. http://canadiancoinnews.com/new-issue-25-silver-coin-commemorating-roberta-bondars-space-shuttle-mission/

Література[ред. | ред. код]

  • Абліцов В. «Галактика „Україна“. Українська діаспора: видатні постаті» — К. : КИТ, 2007. — 436 с.