Роберт Лейрд Борден

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Роберт Лейрд Борден
англ. Robert Laird Borden
Прапор
Прапор
8-й Прем'єр-міністр Канади
10 жовтня 1911 — 10 липня 1920 року
Попередник: Вільфред Лор'є
Наступник: Артур Міен
 
Ім'я при народженні: англ. Robert Laird Borden
Народження: 26 червня 1854(1854-06-26)[1][2][…]
Ґран-Пре, Кінгс (графство, Нова Шотландія), Нова Шотландія, Канада
Смерть: 10 червня 1937(1937-06-10)[1][2][…] (82 роки)
Оттава, Канада
Поховання: цвинтар Бічвуд
Країна: Канада
Релігія: англіканство
Партія: Ліберальна партія Канади (1891), Conservative Party of Canadad (1917), Юніоністська партіяd (1922) і Conservative Party of Canadad (1937)
Батько: Andrew Bordend
Мати: Eunice Jane Lairdd
Шлюб: Laura Bordend
Автограф:
Нагороди:
Великий Хрест ордена Почесного легіону лицар Великого Хреста ордена Святого Михайла і Святого Георгія

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Сер Ро́берт Ле́йрд Бо́рден (англ. Sir Robert Laird Borden; 26 червня 1854(18540626) — 10 червня 1937) — прем'єр-міністр Канади, адвокат, підприємець, викладач і ректор університетів Квінз та Макгілла.

Біографія[ред. | ред. код]

Політична кар'єра[ред. | ред. код]

1896 року Борден був обраний до парламенту від Консервативної партії, а в 1901 році очолив цю політичну силу, яка протягом наступного десятиріччя перебувала в опозиції.

1911 року консерватори перемогли на федеральних виборах і Борден обійняв посаду прем'єр-міністра Канади.

З початком Перщої світової війни у 1914 році трансформував свій уряд в адміністрацію воєнного часу та забезпечив прийняття закону Про військові заходи (англ. War Measures Act), який передбачав відправку на фронти півмільйона канадських вояків. Із затягуванням війни кількість волонтерів до канадського війська зменшилася і 1917 року правляча партія була змушена прийняти закон Про військову повинність (англ. War Services Act). Закон був порівняно схвально сприйнятий англомовною частиною населення країни, яка з лояльністю ставилася до Британської імперії, однак викликав значне невдоволення серед франкомовних канадців та спричинив розкол країни за мовною ознакою. Внаслідок цього розколу правлячі консерватори фактично не могли розраховувати на підтримку у Квебеці й були змушені сформувати коаліційний уряд із залученням частини лібералів, який став відомим як уряд юніоністів. На виборах 1917 року юніоністи отримали повну підтримку в англомовних провінціях Канади і суттєву більшість в парламенті країни, Борден зберіг за собою посаду прем'єр-міністра.

Серед вагомих досягнень Бордена на посаді глави уряду — створення Національної Ради Досліджень (англ. The National Research Council (NRC)) у 1916 році. За його правління було вперше введено податок з доходів населення. Цей податок розглядався як тимчасовий захід для наповнення державного бюджету країни під час війни, але так й не був ніколи скасований.

Борден знаний значними успіхами у просуванні Канади як окремої політичної сили на міжнародній арені, зокрема, значною мірою завдяки його старанням Канада та інші домініони Британської імперії незалежно від Британії стали у 1919 році підписантами Версальського мирного договору та членами новоствореної Ліги Націй.

У тому ж 1919 році Борден погодив використання військових для придушення Вінніпезького загального страйку.

По завершенні політичної кар'єри[ред. | ред. код]

Борден пішов у відставку з посади Прем'єр-міністра Канади у липні 1920 року. По завершенні політичної кар'єри у 1920 році став ректором Університету Квінз та обіймав цю посаду до 1932 року.

На момент смерті перебував на чолі двох фінансових установ — був президентом канадського представництва банку «Barclays» та страхової компанії «Краун-Лайф». Помер 10 червня 1937 року, похований в Оттаві.

Вшанування пам'яті[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  2. а б J. Terry Copp Encyclopædia Britannica
  3. а б SNAC — 2010.