Маргарет Ліндгольм

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Робін Хобб)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Маргарет Ліндгольм-Огден
Margaret Lindholm Ogden
Ім'я при народженні Маргарет Астрід Ліндгольм
Псевдонім Меган Ліндгольм, Робін Гобб
Народилася 5 березня 1952(1952-03-05) (72 роки)
Берклі, Каліфорнія, США
Громадянство США США
Діяльність прозаїк
Сфера роботи фантастика[1][1]
Alma mater Денверський університет
Мова творів англійська
Роки активності 1983 — наш час
Напрямок фентезі
Жанр фентезі[3]
Magnum opus Учень вбивці[3], Королівський убивця[3] і Мандри вбивці[3]
У шлюбі з Fred Ogdend[2]
Нагороди
Сайт: robinhobb.com

CMNS: Маргарет Ліндгольм у Вікісховищі

Маргарет Астрід Ліндгольм-Огден (англ. Margaret Astrid Lindholm Ogden; нар. 5 травня 1952(19520505), Берклі, Каліфорнія, США) — американська письменниця, яка працює в жанрі фентезі. Відома під псевдонімами Робін Гобб і Меган Ліндгольм. З 1983 по 1992 рік Маргарет писала виключно під псевдонімом Меган Ліндхольм. Книги написані під цим псевдонімом, як правило відносяться до сучасної фантастики. У 1995 році письменниця почала використовувати псевдонім Робін Гобб. В даний час її твори публікуються під обома псевдонімами. Станом на 2003 було продано понад 1 мільйон копій перших дев'яти романів Робін Гобб[4].

Біографія[ред. | ред. код]

Маргарет Астрід Ліндхольм народилася у Берклі, штат Каліфорнія, в 1952 році[5]; з десяти років росла у Фербанксі, Аляска[6][7]. Вона згадує дорослішання у розквіті нафтового буму в Алясці, що призвів до швидкого зростання населення в сільському місті, де вона мешкала. Через брак місць у класі, деякі її уроки в середній школі проводилися на сходах. Ліндхольм не подобалося, як урбанізація міста вторглася в природні стежки навколо її будинку, які вона любила досліджувати, але вона казала, що її дитинство було загалом щасливим, і описувала себе більше як самотню, ніж товариську дитину[8]. Її родина виростила напіввовка на ім’я Бруно та полювала на північних оленів та лосів; це згодом надихнуло Ліндхольм на створення персонажа-вовка Нічноокого та описів виживання в пустелі[9][10]. Після закінчення середньої школи Остіна Е. Летропа вона рік навчалася в Денверському університеті, а потім повернулася на Аляску.

У вісімнадцять років Ліндхольм вийшла заміж за Фреда Огдена, моряка торгового флоту; до цього вони зустрічалися рік[7]. Пара переїхала на Гаваї; вони прожили там більше року, але виявили, що там занадто жарко, щоб акліматизуватися, і повернулися до Фредового рідного міста Кадьяк, розташованого на краю острова Кадьяк на півдні центральної Аляски[8]. Маргарет із задоволенням подорожувала кораблями Фреда, вона казала, що море було визначним аспектом її життя, що надихало її на цикл "Торговці живих кораблів"[9]. Вона опублікувала свій перший роман у віці тридцяти років, коли працювала офіціанткою[11], і балансувала між написанням текстів і доглядом за своїми чотирма дітьми, поки її чоловік працював на морі комерційним рибалкою. Сім'я зазнала фінансових труднощів у той час і сказала, що їхні доходи "цілком залежать від риби та редакторів"[12]. Маргарет описувала свій процес письма так: «письмо потрапляє в дивні кути. Під час сну, або сидіти біля ванни, писати, або писати, коли діти лягають у ліжко». На початку своєї кар’єри вона також працювала неповний робочий день, зокрема офіціанткою та у доставці пошти.

Стиль і теми[ред. | ред. код]

Жанр та стиль[ред. | ред. код]

Бібліографія[ред. | ред. код]

Меган Ліндхольм[ред. | ред. код]

Заклинателі Вітрів / The Windsingers (The Ki and Vandien Quartet)[ред. | ред. код]

  • Політ Гарпії / Harpy's Flight (1983)
  • Заклинателі Вітрів / The Windsingers (1984)
  • Брама Лімбрета / The Limbreth Gate (1984)
  • Удача Коліс / Luck of the Wheels (1989)

Народ Північного Оленя / The Reindeer People (Tillu and Kerlew)[ред. | ред. код]

Інші книги[ред. | ред. код]

  • Чарівник Голубів / The Wizard of the Pigeons (1985)
  • Розколоті Копита / Cloven Hooves (1991)
  • Чужа Земля / Alien Earth (1992)
  • Циган / The Gypsy (1992) (книга написана у співавторстві з Стівеном Брастом)

Цикл про Елдерлінгів (написаний під псевдонімом Робін Гобб)[ред. | ред. код]

Трилогія про Провісників / The Farseer Trilogy[ред. | ред. код]

Перший цикл книг про Всесвіт Елдерлінгів. У трилогії розповідається про династію Провісників. Головним героєм є бастард королівського спадкоємця, Провісник Фітц Чіверлі (Fitz Chivalry Farseer), що виріс серед слуг і за наказом діда-короля, з юних років готувався в таємні вбивці. Королівство Шести герцогств переживає тяжкі часи, — король хворий і слабкий, його сини ненавидять один одного, а прибережні поселення королівства страждають від нападів кровожерливих піратів з Островів Божественних Рун, наділених загадковою магією і припливають до берегів Шести Герцогств на червоних кораблях.

Торговці Живих кораблів / The Liveship Traders[ред. | ред. код]

Дія романів відбувається через кілька років після подій описаних в циклі «Трилогія Про Провісників», але герої - мешканці південного узбережжя материка і Піратських островів. У центрі сюжету - клан Вестрітів, спадкових морських торговців, власників «живого корабля» Вівація.

Трилогія про Світлу людину / The Tawny Man Trilogy[ред. | ред. код]

Пряме продовження історії бастарда Фітца, події відбуваються через 15 років після подій «Трилогії про Провісників». Фітц Чіверлі живе спокійним життям вдалині від королівських чвар, у які був втягнутий дитиною. Проте все міняється, коли на порозі його будинку з'являється молодий юнак, якого колись Фітц знав як Блазня короля Шрюда. Йому доведеться повернутися назад до замку, щоб врятувати нащадка королівського трону він змов, які точаться в королівстві і знову пригадати, як це - бути вбивцею короля.

Син солдата / Soldier Son[ред. | ред. код]

Нова трилогія «Син солдата», яка не пов'язана з попередніми трилогіями і описує життя Невара Бурвіля, другого сина нового лорда в Королівстві Гернія, його підготовку і навчання в королівській академії, тощо.

Хроніки Дощових Нетрів / The Rain Wilds Chronicles[ред. | ред. код]

Дія відбувається кількома роками пізніше після подій, які описані в серії «Торговці Живих кораблів». Окремі герої трилогії «Торговці Живих кораблів» виступають в нових романах як другорядні персонажі.

Трилогія про Фітца і Блазня / The Fitz and the Fool Trilogy[ред. | ред. код]

Пряме продовження серії "Трилогія про Світлу людину" дія відбувається через 14 років після подій роману "Доля Блазня." Фітц Чіверлі оселився в Вербовому лісі разом з дружиною та дітьми. Шість Герцогств процвітають під правлінням короля Дьютифула та його матері Кетрікен. Проте колишній наставник Фітца лорд Чейд повідомляє тривожні новини Фітцу: у Баккіпі та його околицях останні кілька років дивні люди шукають чужинців з білою шкірою, що наводить на думку про зниклого 14 років тому Блазня.

Переклади українською[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Czech National Authority Database
  2. а б https://www.risingshadow.net/library/author/7-robin-hobb
  3. а б в г Hobb, Robin — 2017.
  4. «Voyager Author Biography» [Архівовано 19 жовтня 2008 у Wayback Machine.]. fantasticfiction.co.uk.
  5. Енциклопедія наукової фантастики (англ.). Архів оригіналу за 23 липня 2021. Процитовано 24 лютого 2023.
  6. Pavlenko, Marie (11 червня 2015). "Robin Hobb: 'La Fantasy, Terre Vierge'". Le Monde (фр.).
  7. а б Hobb, Robin (2004). "5000 Words About Myself". via robinhobb.com (Англійською) . Архів оригіналу за 24 липня 2005. Процитовано 24 лютого 2023.
  8. а б Gay, Anne; Nicholls, Stan (Листопад 2000). On the Seas of Fantasy (англ.). Starlog. с. Ст 86-88.
  9. а б Craig, Amanda (17 вересня 2005). "Hits and near myths". The Times (англ.).
  10. Swart, Genevieve (25 вересня 2005). The Science of Writing Magic (англ.). https://en.m.wikipedia.org/wiki/The_Sun-Herald. с. 83.
  11. Alison Flood (20 травня 2021). Robin Hobb: ‘Fantasy has become something you don’t have to be embarrassed about’ (Англійська) . The Guardian. Архів оригіналу за 20 травня 2021. Процитовано 24 лютого 2023.
  12. Clark, Blanche (23 квітня 2011р.). The Many Flights of Fantasy (Англійська) . Herald Sun.

Посилання[ред. | ред. код]