Рогалик

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рогалик
Походження  Австрія
Необхідні компоненти борошно пшеничне
Рогалик

Рогалик — хлібобулочний виріб. На відміну від круасана, рогалики мають вигнуту форму і не можуть бути приготовані із листкового тіста. Випікаються солодкими або солоними, можуть містити різноманітні начинки, такі як сир, джем, мак.

Приготування[ред. | ред. код]

Рогалики можуть бути виготовлені з різноманітного тіста — від дріжджового до пісочного. Перед випіканням рогалик можуть посипати маком, кунжутом та іншим насінням, а також пряностями. Іноді рогалики начиняють джемом, сиром та іншими видами начинки.

Готові вироби можуть бути як солоними, так і солодкі. Несолодкі часто вживають як хліб/булочку, намазавши джемом або медом. Солодкі вважають самостійними кондитерськими виробами.

Також можна зустріти пряне тісто для рогаликів. Вони можуть містити у собі різноманітні спеції, а також фрукти.

Рогалики з начинкою з повидла

Історія[ред. | ред. код]

Форма рогалика асоціюється з формою півмісяця на прапорі Туреччини. За легендою, перший рогалик спік віденський пекар у XVII столітті, після невдалої спроби захвату турками фортеці.

Проте, хлібні вироби вигнутої форми були відомі різним народам ще раніше. Так, наприклад, Гаррі Лемарк стверджує, що рогалики випікались вже у XII столітті.

Довгий час вважалось, що рогалики вперше з'явились у 1686 році та честь визволення Буди від Османської імперії. Святуючи перемогу, один з кондитерів спік рогалики у вигляді півмісяця, зображеного на османському прапорі.

Однак ця легенда була розвінчана істориком Карлом Теплі у 1985 році. Перша згадка про рогалики сягає XII століття.

Рогалик у кухнях світу[ред. | ред. код]

Рогалик зустрічається у багатьох європейських кухнях, у тому числі у болгарській, угорській, македонській, молдовській, польській та ін. Традиційно рогалики виготовляли з дріжджового тіста. Пізніше з'явились різновиди із листкового тіста (круасан). Зараз у багатьох країнах популярні солодкі розсипчасті рогалики, у котрих борошно замінено на розмолоті горіхи, наприклад, ваніллекіпферл у німецькій та австрійській кухнях.

Українські домашні рогалики з сиром

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]