Роджер Цянь

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Роджер Тсієн)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Роджер Цянь
Roger Yonchien Tsien
англ. Roger Tsien
Народився 1 лютого 1952(1952-02-01)[1][2][…]
Нью-Йорк, Нью-Йорк[1]
Помер 24 серпня 2016(2016-08-24)[1][2][…] (64 роки)
Юджин, Орегон, США[1]
·інфаркт міокарда
Місце проживання США США
Країна  США
Національність Китаєць
Діяльність біохімік, біофізик, викладач університету, хімік
Alma mater Кембриджський університет (1977)[4]
Churchill Colleged
Гарвардський коледж (1972)[5]
Livingston High Schoold
Галузь біохімія
Заклад Університет Каліфорнії (Берклі)
Університет Каліфорнії в Сан-Дієго
Науковий керівник Jeremy Sandersd
Аспіранти, докторанти Roberto Malinowd
Членство Лондонське королівське товариство
Національна академія наук США
Американська академія мистецтв і наук
Європейська організація молекулярної біології
Відомий завдяки: Розробка GFP
Рід Tsien familyd
Батько Hsue-Chu Tsiend
Мати Yi Ying Eva Tsiend
Брати, сестри Richard Tsiend
Родичі Цянь Лю, Yao-Tzu Lid, Shih-Ying Leed і Цянь Сюесень
Нагороди Нобелівська премія з хімії (2008)
Особ. сторінка tsienlab.ucsd.edu

CMNS: Роджер Цянь у Вікісховищі

Роджер Цянь (англ. Roger Yonchien Tsien, кит. 錢永健 • 钱永健, піньінь Qián Yǒngjiàn, Цянь Юнцзянь[6]; 1 лютого 1952 — 24 серпня 2016) — американський біохімік, професор Каліфорнійського університету в Сан-Дієго, найбільш відомий за розробку зеленого флюоресцентного білка (GFP), за що він, разом з Мартином Чалфі і Осаму Сімомура, отримав Нобелівську премію з хімії 2008 року.

Дитинство та родина[ред. | ред. код]

Цянь та його родина є нащадками імператорської династії держави Уюе (Wuyue, 吴越国). Згідно з історичними записами, він є 34-м онуком імператора Цянь Лю (Tsien Liu)[7].

Роджер Цянь народився в 1952 році в Нью-Йорку та виріс в Лівінгстоні, Нью-Джерсі[8], де і відвідував школу. Він виріс в родині інженерів: його батько був інженером-механіком, а брати його матері були професорами-інженерами в Массачусетському технологічному інституті. Батьки Цяня були родом з китайської провінції Чжецзян. Цянь Сюесень, один із засновників Лабораторії реактивного руху при Каліфорнійському технологічному інституті, доводиться двоюрідним братом батьку Цяня[9]. Брат Цяня, Річард, також є відомим ученим в Стенфордському університеті. Цянь одного разу сказав: «Я від народження приречений на таку роботу».

У дитинстві Цянь страждав від астми і тому багато часу проводив в приміщеннях. Він годинами проводив хімічні експерименти в лабораторії. Коли йому виповнилося 16 років, він виграв свій перший приз в загальнонаціональному конкурсі пошуку талантів, проведеному компанією Intel[8].

Він навчався в Гарвардському університеті та з відмінністю закінчив його в 1972 році із ступенем бакалавра в області хімії і фізики. Отримавши ступінь бакалавра, він став працювати у фізіологічній лабораторії Кембріджського університету. Там же він отримав звання доктора філософої в області фізіології в 1977 році.

Наукова кар'єра[ред. | ред. код]

Після здобуття ступеня доктора філософії, Цянь дістав позицію професора в Каліфорнійському університеті в Берклі, де працював з 1982 до 1989 року. Після 1989 року він перейшов до Каліфорнійського університету в Сан-Дієго, як професор фармакології та професор хімії і біохімії, незабаром він також став дослідником престижного Медичного інституту Говарда Г'юджеса (HHMI).

Цянь відомий революційними роботами в області клітинної біології та нейробіології, розробивши ряд методів, що дозволили дослідження біомолекул усередині живих клітин в реальному часі. Зокрема він відомий розробкою сімейства барвників, таких як Fura-2, що дозволили відстежувати рух іонів кальцію в клітинах та розробкою класу різнокольорових ендогенних флюоресцентних білків, що дозволяють простежити за динамікою білків в клітинах. Ці білки, спочатку отримані з медуз і коралів (GFP), а потім генетично модифіковані для отримання різноманітних кольорів та навіть їхньої зміни за різними умовами, зараз широко використовуються науковцями для контролю експресії генів, локалізації білків та ряду інших досліджень.

У 2004 році Цянь був нагороджений Призом Вульфа в області медицини за «його продуктивний внесок у розробку та методи висористання нових флюоресцентних та фотолабільних молекул для аналізу за впливу на процеси передачі сигналів в клітинах»[10]. У 2008 році він розділив Нобелівську премію з хімії з Мартином Чалфі і Сімомурою Осаму за «зелений флюоресцентний білок: відкриття, експресію та розробку»[11].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г https://www.washingtonpost.com/national/health-science/roger-y-tsien-chemist-shared-nobel-for-tool-to-research-alzheimers-dies-at-64/2016/08/31/90ca6de8-6fc9-11e6-8533-6b0b0ded0253_story.html
  2. а б Encyclopædia Britannica
  3. а б Енциклопедія Брокгауз
  4. https://www.britannica.com/biography/Roger-Y-Tsien
  5. https://oac.cdlib.org/findaid/ark:/13030/c88g8sdr/
  6. Інколи трапляється передача прізвища як «Тсієн»
  7. 诺贝尔化学奖得主钱永健系吴越国王34世孙
  8. а б «The Chemistry of Fluorescent Indicators: the Work of Roger Y. Tsien». Архів оригіналу за 14 липня 2009. Процитовано 18 жовтня 2008.
  9. Roger Tsien: Bringing color to cell biology
  10. The Wolf Prize in Medicine. Архів оригіналу за 26 лютого 2009. Процитовано 18 жовтня 2008.
  11. Нобелівський комітет

Посилання[ред. | ред. код]