Родовища пісків у Дніпропетровській області

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

В Дніпропетровській області родовища пісків приурочені до палеогенових; неогенових і четвертинних відкладів. Із цих відкладів в будівельному виробництві використовуються піски харківської світи палеогену, піски товщі нижнього і середнього міоцену (полтавська світа), а також піски сарматського ярусу.

Загальний опис[ред. | ред. код]

Піски харківської світи сіро-зелені, глауконітові, часто глинисті, дрібнозернисті, поширені в північній частині області. Для пісків цього віку характерно наявність водоносного горизонту.

Піски полтавської світи світлі, білі, тонко- і дрібнозернисті поширені в північний частині області. На правому березі р. Дніпро, видима потужність цих пісків в відслоненнях 5-8 м, іноді досягає 20 м. Застосування пісків в будівництві обмежене внаслідок їх дрібнозернистості вони більше придатні для скляної промисловості.

Піски сарматського ярусу поширені в південній частині області. Вони аналогічні піскам полтавської світи і широко застосовуються в будівництві, характеризуються різнозернистим складом.

Із четвертинних відкладів для будівельних робіт використовують піски надзаплавних терас багатьох рік (делювіогляціальні) і алювіальні піски різнозернистого складу. Найбільше застосування в будівництві завдяки крупнозернистості і легкості добування найшли алювіальні піски терас р. Вовча, Інгулець, Самара, Саксагань. Широко використовуються в промисловості також еолові піски. В Дніпропетровській області на балансі запасів за станом на 1-01.1998 р. нараховується 14 родовищ будівельних пісків з запасами по категоріях А+В+С1 – 29 543 тис. м3. З них розробляється 3 родовища, промислові запаси яких складають 7 175 тис. м3. За 1997 р. видобуток склав 613 тис. м3.

Крім цього Дніпропетровським річним портом розробляється Дніпропетровське II родовище руслових пісків, запаси по якому затверджені ПДО “Південгеологія” і не числяться на балансі УТДФ.

В цілому будівельними пісками промисловість області забезпечується на 76% за рахунок природних родовищ і на 24% за рахунок ввозу пісків із Запорізької області.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Паламарчук М. М., Горленко І. О., Яснюк Т. Є. Географія мінеральних ресурсів Української РСР. — К.: Рад. школа, 1985. — 135 с.
  • Астахов А. С. Экономическая оценка запасов полезных ископаемых. — М.: Недра, 1981. (рос.)
  • Вигдергауз Л. И. и др. Строительные материалы Украины, Днепропетровская область. (Минерально-сырьевая база). — К. : Изд-во «Будівельник», 1964.(рос.)
  • Григорович М. Б., Немировская М. Г. Минеральное сырье для промышленности строительных материалов и его оценка при геологоразведочных работах. — М. : Изд-во «Недра», 1974.(рос.)
  • Сахно С. С., Душенко И. С., Сахно Г. Д. Минерально-сырьевая база строительных материалов Украины. Днепропетровская область. — К. : Изд-во треста «Киевгеология», 1974.(рос.)