Рожева пантера (фільм, 2006)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рожева пантера
The Pink Panther
Жанр кримінальна комедія
Режисер Шон Леві
Продюсер Айра Шуман
Роберт Сімондс
Трейсі Тренч
Сценарист Льон Блум
Стів Мартін
Майкл Сальцман
Роусон Маршалл Тербер
На основі The Pink Pantherd[1]
У головних
ролях
Стів Мартін
Кевін Клайн
Бейонсе
Жан Рено
Оператор Jonathan Brownd
Композитор Крістоф Бек
Кінокомпанія Metro-Goldwyn-Mayer
Дистриб'ютор Sony Pictures і Netflix
Тривалість 93 хв.
Мова англійська
Країна США США
Рік 2006
Дата виходу 2006
Кошторис 80 000 000. $
IMDb ID 0383216
Попередній Син Рожевої пантери
Наступний Рожева пантера 2
sonypictures.com/movies/thepinkpanther/site/

«Рожева пантера» (англ. The Pink Panther) — кримінальна кінокомедія 2006 року. Цей фільм заново починає серію «Рожева пантера». У фільмі інспектор Жак Клузо (Стів Мартін) отримує завдання розслідувати вбивство відомого футбольного тренера і крадіжку величезного діаманта «Рожева Пантера».

Сюжет[ред. | ред. код]

Фільм починається з перемоги слідчих щоб розкрити справу і отримати Орден. Для стеження за Клузо Дрейфус призначає жандарма Жильбера понтонний (Жан Рено) в ролі помічника та водія Клузо, наказуючи доповідати Дрейфус про будь-якій дії Клузо.

Клузо спочатку просувається дуже повільно, регулярно потрапляючи в халепу. Бізу, найкращий футболіст команди (який теж хотів убити Іва Глюана, але його випередили), ненавидів Глюана і був головним підозрюваним, але сам виявляється застрелений в голову. Свідок чула, як перед смертю Бізу сказав «О, це ти» («Oh, it's you»). Тому Клузо говорить Понтону привести в ділянку всіх людей в Парижі з ім'ям «Ти». Він допитує літню китаянку і робить вигляд, що не розуміє її, але пізніше розкривається, що він прекрасно знає кантонський діалект, яким вона розмовляла. У казино Клузо зустрічається з британським агентом 006 Найджелом Босвелл (Клайв Овен, який пародіює Джеймса Бонда). Босвелл прийшов туди, щоб знешкодити «бандитів у газових масках». Прагнучи зберегти своє інкогніто, він прикидається Клузо - одягає плащ інспектора на той час, протягом якого знешкоджує банду. Клузо стає відомим завдяки їх «упійманню». Шарль Дрейфус розгніваний тим, що всі лаври знову дісталися не йому.

Вважаючи, що подруга Глюана Занія знає більше, ніж говорить, Клузо слідує за нею в Нью-Йорк. Намагається імітувати американський акцент, але йому це не вдається (він навіть не може проговорити «гамбургер»). Під час його повернення додому агент Дрейфуса в аеропорту підміняє його валізу на інший, повний зброєю (включаючи обушок, ніж, гранату, револьвер і нунчаки), яке, звичайно ж, виявляють митники. Після того, як він відмовляється випатрати кишені, повні гамбургерів, він намагається сказати, що саме знаходиться в кишенях, але через його дивного акценту (навіть для француза) ніхто не може його зрозуміти. Подальший інцидент з собакою потрапляє у всі газети Франції. У Парижі радісний Дрейфус знижує Клузо у званні і готується розкрити злочин сам. Використовуючи докази - отрута, що вбила Глюана, була створена на основі китайських трав - Дрейфус вирішує, що вбивцею є китайський дипломат на ім'я доктор Пень, якого він збирається урочисто заарештувати на наближення Президентському балу. Дрейфус наказує прибрати ім'я Клузо зі списку гостей.

Повернувшись в своє рідне містечко, Клузо виявляє фотографію свого арешту в Інтернеті (перед цим позбавивши світла мало не весь Париж, включаючи Ейфелеву вежу). Побачивши щось важливе на фотографії, він зв'язується з Понтоном, і вони поспішають в Єлисейський палац, пробравшись за допомогою своєї секретарки Ніколь в будівлю. Їм вдається запобігти вбивству Занії, вистежити і заарештувати справжнього вбивцю, яким виявляється Юрій, колишній радянський солдат, що був помічником Глюана. Клузо розповідає, що китаянка похилого віку сказала йому, що всі футбольні тренери повинні знати китайські традиційні ліки. Крім того, Бізу був застрелений в потиличну частину мозку, положення якої Юрій мав знати з часу служби в російській армії (хоча у фільмі Бізу був застрелений спереду). Клузо також з'ясовує, що Занія зашила Рожеву пантеру між тканинами своєї сумочки. Очевидно, Глюан віддав їй каблучку перед грою, пропонуючи їй руку і серце. За законами Франції перстень тепер належить їй. Клузо розповідає, що саме фотографія його арешту в аеропорту і наштовхнула його на думку про місцезнаходження діаманта, оскільки фотографія також показала екран металодетектора, поки під ним проїжджала сумочка Занії (на задньому плані). Хоча Дрейфус намагається сказати, що саме він направляв Клузо на правильний шлях, Клузо все ж отримує Орден Почесного легіону.

Пізніше Дрейфус виявляється сильно поранений, коли машина Клузо протягла його по дорозі. Візит Клузо в лікарню, де він лежить, призводить до того що койка Дрейфуса падає в Сену.

У ролях[ред. | ред. код]

Актор Роль
Стів Мартін Жак Клузо інспектор Жак Клузо
Кевін Клайн Шарль Дрейфус головний інспектор Шарль Дрейфус
Бейонсе Занія Занія
Жан Рено Жильбер Понтон жандарм Жильбер Понтон
Джейсон Стейтем Ів Глюан Ів Глюан
Емілі Мортімер Ніколь Ніколь
Генрі Черні Юрій тренер Юрій
Роджер Ріс Лерок Лерок
Вільям Абаді Бізу Бізу
Скотт Едкінс Жакар Жакар
Декстер Белл Террі Акі-Соус Террі Акі-Соус
Крістін Ченовет Шері Шері
Клайв Овен Найджер Босвелл Найджер Босвелл (агент 006)
Пол Корда П'єр Фуке П'єр Фуке
Шарлотта Меєр тренер діалектів
Аліс Тальоні жінка-репортер

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • На початку фільму персонаж Джейсона Стейтема, Ів Глюан, є власником величезного діаманта. Фільм « Великий куш» закінчується тим, що персонаж Стейтема, Турок, стає власником схожого дорогоцінного каміння.
  • Ів Глюан був отруєний китайською отрутою, у фільмі «Адреналін» персонаж Джейсона Стейтема теж був отруєний китайською отрутою.
  • Під час спогадів допиту китаянки субтитри не були перекладенням її слів. Насправді вона говорила: «Посеред ночі Ви мене викликали!Що трапилося? Я нічого не робила!»І т. д.
  • На роль футболіста-новачка, який забив вирішальний гол, збиралися взяти багатьох футболістів, однак нікому не вдалося це зробити, і тоді запросили єдиноборця, якому вдалося це зробити.
  • Ім'я футболіста Бізу є алюзією на прізвисько легендарного французького футболіста Зінедіна Зідана Зізу.
  • Співачка Бейонсе особисто заспівала дві пісні у фільмі в ролі Занії («A Woman Like Me» і «Check On It»).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Шведська база даних фільмівSvenska Filminstitutet.

Посилання[ред. | ред. код]