Роздільна здатність (вимірювальні прилади)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Роздільна здатність (англ. resolution) — найменша зміна вимірюваної величини, яка є причиною помітних змін показів.

Роздільна здатність може залежати, наприклад, від шуму (внутрішнього або  зовнішнього) чи тертя між конструктивними елементами вимірювального приладу, від значення вимірюваної величини[1].

Для вимірювальних приладів, які мають показувальні  пристрої (шкалу), роздільна здатність — найменша різниця між показами, яка може бути суттєво розрізнена. Для засобів вимірювальної техніки, які не мають показувальних пристроїв (наприклад, вимірювальні перетворювачі), роздільна здатність — це найменша зміна вимірюваної величини, яка є причиною помітної зміни сигналу на виході засобу вимірювальної техніки.

Роздільну здатність не слід плутати з чутливістю приладу та з його похибкою. Чутливість визначається як відношення зміни показів приладу до відповідної зміни величини, яка вимірюється. Похибка приладу — це відхилення його показів від істинного значення вимірюваної величини. Звичайно, роздільна здатність певною мірою впливає на похибку — зі зменшенням роздільної здатності похибка приладу зростає, однак похибка завжди більша за роздільну здатність, оскільки вона залежить не лише від роздільної здатності, але й від інших причин.

Роздільна здатність вимірюється в тих же одиницях вимірювання, що і вимірювана величина.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. JCGM 200:2008 International Vocabulary of Metrology. [Архівовано 23 вересень 2015 у Wayback Machine.] — Basic and General Concepts and Associated Terms. (англ.)

Джерела[ред. | ред. код]

  • Цюцюра В. Д., Цюцюра С. В. Метрологія та основи вимірювань. Навч. посіб. — К.: Знання-Прес, 2003. — 180 с. — (Вища освіта XXI століття). ISBN 966-7767-39-6.
  • Головко Д. Б., Рего К. Г., Скрипник Ю. О. Основи метрології та вимірювань: Навчальний посібник. — К.: Либідь, 2001. — 408 с. ISBN 966-06-0195-6.