Розлом Сан-Андреас (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Розлом Сан-Андреас
San Andreas
Жанр фільм-катастрофа
пригоди
Режисер Бред Пейтон
Продюсер Бо Флінн
Тріп Вінсон
Сценарист Фабула:
Андре Фабріціо
Джеремі Пассмор
Сценарій:
Карлтон К'юз
У головних
ролях
Двейн Джонсон
Карла Гуджино
Александра Даддаріо
Оператор Стів Йедлін
Композитор Ендрю Локінгтон[1]
Кінокомпанія Flynn Picture Company
Village Roadshow Pictures
New Line Cinema
Warner Bros.
Дистриб'ютор Warner Brothers, InterCom[2][3] і Netflix
Тривалість 114 ± 1 хв.
Мова англійська
Країна США США
Рік 2015
Кошторис 100 млн дол.
Касові збори 474 009 154 $[4] і 155 190 832 $[4]
IMDb ID 2126355
warnerbros.com/movies/san-andreas/
CMNS: Розлом Сан-Андреас у Вікісховищі

«Розлом Сан-Андреас» (англ. San Andreas) — фільм-катастрофа режисера Бреда Пейтона у форматі 3D. У центрі сюжету — потужний землетрус, спричинений розломом Сан-Андреас, що спустошив Західне узбережжя США. У головних ролях — Двейн Джонсон, Карла Гуджино та Александра Даддаріо. Прем'єра в США відбулася 29 травня 2015[5], в Україні — 28 травня 2015.

Сюжет[ред. | ред. код]

Сейсмолог Каліфорнійського технологічного інституту доктор Лоуренс Гейз і його колега доктор Кім Парк тестують на Греблі Гувера нову модель прогнозування землетрусів, коли розрив у сусідньому невідомому раніше розломі спричиняє землетрус магнітудою 7,1 бала, який руйнує дамбу. Парк жертвує собою, щоб врятувати молоду дівчину. Хейз виявляє, що весь розлом Сан-Андреас зміщується і незабаром спричинить кілька потужних землетрусів, які потенційно можуть знищити міста вздовж лінії розлому. Він починає перегони, щоб попередити населення Каліфорнії, разом зі своїми студентками Алексі і Фібі та репортеркою Сереною Джонсон. Коли землетрус магнітудою 9,1 бала спустошує Лос-Анджелес і Сан-Франциско, Рей Ґейнс, головний пілот рятувального гелікоптера Пожежного Департаменту Лос-Анджелеса, який переживає розлучення зі своєю дружиною Еммою, рятує її з хмарочоса в Лос-Анджелесі.

Тим часом їхня донька Блейк приїхала до Сан-Франциско з новим хлопцем Емми, Деніелом, і в цей час у місті стався землетрус. Уламки гаража, що обвалився, затискають її в машині Деніела. Панікуючи, Деніел покидає Блейк. Бен Тейлор, британський інженер, який шукає роботу у фірмі Деніела, і молодший брат Бена, — Оллі рятують Блейк, і вони добираються до Чайнатауну, успішно викликавши на допомогу її батьків. Рей та Емма намагаються дістатися Сан-Франциско на гелікоптері Рея, аж поки у нього не виходить з ладу редуктор, що змушує їх здійснити екстрену посадку в торговому центрі в Бейкерсфілді. Серед хаосу та мародерства, щоб продовжити подорож Рей викрадає вантажівку. Під час подорожі вони зустрічають на узбіччі подружжя з пошкодженим автомобілем незадовго до розлому Сан-Андреас, який прорвав велику тріщину через шосе і тягнеться на видиму довжину розлому в обох напрямках. Після короткої розмови Рей і Емма обмінюють вантажівку на літак, який належить подружжю.

Коли землетрус вщухає, зруйнувавши більшу частину міста, Рей та Емма викрадають човен, щоб дістатися до групи, і лише тоді розуміють, що до затоки Сан-Франциско наближається цунамі. Разом з кількома іншими вцілілими на невеликих суднах вони перетинають хвилю ще до її піку, ледве уникнувши контейнеровоза, що потрапив у хвилю цунамі. Корабель врізається в центральний проліт мосту «Золота Брама», вбиваючи всіх, хто перебував на мосту, в тому числі Деніела, якого розчавлює падаючий транспортний контейнер. Цунамі накриває зруйноване місто, перекидаючи круїзне судно і вбиваючи тисячі людей. Блейк, Бен та Оллі заходять у «Браму», будівлю, будівництвом якої керував Деніел, але їх все одно підхоплює хвиля. Коли будівля починає руйнуватися, захоплюючи Блейк під воду, Рей пірнає, рятує її. Емма розбиваючи вікно човном рятує усіх з будівлі, що руйнується, поки Рей провожить серцево-легеневу реанімацію Блейк.

Ті, хто вижив, перегруповуються в таборі допомоги на іншому березі затоки, де примирені Рей та Емма обговорюють своє майбутнє. На залишках мосту «Золота Брама» розгортається американський прапор, даючи надію на те, що місто відновиться і відбудується, коли рятувальні машини спускаються на зруйнований ландшафт затоки Сан-Франциско, яка тепер простягається від Сан-Хосе до Санта-Крус, перетворюючи півострів Сан-Франциско на острів.

Виробництво[ред. | ред. код]

Розвиток[ред. | ред. код]

1 грудня 2011 року було оголошено, що New Line Cinema розробляє фільм про землетрус «Сан-Андреас: 3D» за сценарієм Джеремі Пассмора та Андре Фабріціо[6][7]. 5 червня 2012 року студія призначила Бреда Пейтона режисером фільму[8]. 18 липня 2012 року New Line запросила Карлтона К'юза переписати сценарій для фільму[9]. 18 липня 2013 року сценаристи «Закляття» Кері Гейз і Чед Гейз були запрошені студією для повторного написання сценарію[10]. Фільм продюсували New Line і Village Roadshow Pictures, а також Flynn Picture Company і австралійська компанія Village Roadshow Limited[11].

Кастинг[ред. | ред. код]

14 жовтня 2013 року Дуейн Джонсон уклав угоду на знімання у фільмі, у ролі пілота гелікоптера, який шукає свою дочку після землетрусу[12]. 4 лютого 2014 року до акторського складу приєдналася Александра Даддаріо[13], а 11 березня 2014 року Карла Гуджино, возз'єднавшись з Дуейном Джонсоном, з яким вона знімалася у фільмах «Відьмина гора» і «Нещадний»[14]. 14 березня 2014 року до акторського складу фільму приєднався актор серіалу «Гра престолів» — Арт Паркінсон[15]. 1 квітня 2014 року стало відомо, що до фільму також приєдналась Арчі Панджабі[16]. 5 квітня 2014 року до фільму також приєднався Тодд Вільямс, який зіграв Маркуса Кроулінгса[17], старого армійського друга персонажа Джонсона, а 15 квітня 2014 року до акторського складу фільму долучився Колтон Гейнс[18]. 29 квітня до акторського складу фільму приєднався Йоан Гріффідд, який зіграв Деніела Реддіка, багатого забудовника, який зустрічається з дружиною персонажа Джонсона, що віддалилася від нього[19]. 28 травня до акторського складу приєднався Вілл Юн Лі, який зіграв у фільмі доктора Кіма Пака, співдиректора сейсмологічної лабораторії Каліфорнійського технологічного інституту[20]. 11 червня до фільму приєдналася австралійська співачка і акторка Кайлі Міноуг, яка зіграла сестру персонажа Гріффідда[21].

Знімання[ред. | ред. код]

Знімання другої частини фільму на Квін-стріт у Брісбені, Квінсленд, Австралія. 22 червня 2014 року

17 грудня 2013 року видання Вараєті повідомило, що фільм зніматимуть на студії Village Roadshow Studios у Голд-Кості, Квінсленд, Австралія[11]. Знімання мали розпочати у квітні 2014 року в Квінсленді, серед локацій — Іпсвіч, різні передмістя на Голд-Кості та Брісбені[12][22]. 20 березня 2014 року було оголошено, що виробництво «Богів Єгипту» розпочалося в Австралії, а знімання Сан-Андреаса мали розпочати незабаром після цього[23]. 16 квітня 2014 року Джонсон опублікував у Твіттері фотографії з тренувань до фільму[24].

Знімання розпочали 22 квітня 2014 року в Австралії, а також у районі Лос-Анджелеса, Бейкерсфілді та Сан-Франциско[25][26]. 12 травня знімання відбувалося у долині Лок'єр[27]. 10-11 травня знімання відбувалося у Лос-Анджелесі, а потім виробництво повернулося до Австралії, щоб завершити фільмування[28]. 17 травня друга група знімала сцени в Бейкерсфілді, де був помічений гелікоптер, поки Джонсон був зайнятий на Голд-Кості[29]. 22 червня знімальна група знімала сцени катастрофи на Елізабет-стріт у Брісбені.

Знімання біля Оракл-Парку

Перша частина знімання Сан-Франциско відбувалася з 21 по 27 липня, в той час, як другу частину почали знімати 8 липня[30]. 15-16 відбувалося знімання на Рибацькій пристані та на набережній «Ембаркадеро»[31]. 21 липня знімання відбувалося в Оракл-Парку, який є домашнім стадіоном команнди «Сан-Франциско Джаєнтс»[32]. 22 липня почали знімання землетрусу з фальшивими жертвами і сміттям на вулицях Гайд і Ломбард стріт які знаходяться на Рашен-Хілл[33]. 23 липня знімання перенесли і Сан-Франциський арсенал[34]. 26 липня знімали сцени біля готелю «Fairmont», а останній день знімання провели на Каліфорнія стріт у Фінансовому районі[35], завершивши знімання 27 липня 2014 року.

Саундтрек[ред. | ред. код]

24 липня 2014 року було оголошено, що музику до фільму напише Ендрю Локінгтон[36].

Візуальні ефекти[ред. | ред. код]

Візуальні ефекти створені компаніями «Hydraulx», «Cinesite» та «Image Engine» під керівництвом Грега та Коліна Штраузе, Хольгера Фосса та Мартіна Калпітта за підтримки «Scanline VFX» та «Method Studios»[37].

Реліз[ред. | ред. код]

Прем'єра фільму відбулася 26 травня 2015 року в театрі Долбі у Голлівуді, Лос-Анджелес[38]. Спочатку було заплановано реліз у форматі 2D та 3D на 5 червня 2015 року[39], але пізніше його перенесли на тиждень[40]. Фільм також вийшов у форматі «Dolby Vision», ставши першим фільмом Warner Bros. Pictures, який перейшов на цей формат[41].

13 жовтня 2015 року фільм випустили у вигляді цифрової дистрибуції, а також на Blu-ray і DVD[42]. Після першого тижня виходу на домашніх носіях у США фільм очолив чарт «Nielsen VideoScan First Alert», який відстежує загальні продажі дисків, а також дебютував на 2-му місці в чарті продажів дисків Blu-ray із 40 % одиничних продажів, що є напрочуд низьким показником, враховуючи надмірну кількість спецефектів у фільмі. Він не зміг обігнати лише діамантове видання класичного діснеївського мультфільму «Аладдін», що вийшов 1992 року[43]. З березня 2016 року фільм доступний у форматі 4K UHD Blu-ray[44].

Касові збори[ред. | ред. код]

Фільм зібрав $155,1 млн у Сполучених Штатах Америки і Канаді та $319,4 млн на інших територіях, загалом у світі — $474,5 млн[45]. За підрахунками Deadline, чистий прибуток фільму склав 88.07 мільйонів доларів, враховуючи виробничі бюджети, маркетинг, участь талантів та інші витрати; касові збори та доходи від домашніх медіа поставили його на вісімнадцяте місце у списку «Найкасовіших блокбастерів 2015 року»[46].

Північна Америка[ред. | ред. код]

В Північній Америці фільм демонструвався у 3 777 кінотеатрах, включаючи 3 200 кінотеатрів з можливістю показу у 3D[47]. За кілька днів до виходу фільму на екрани різні експерти прогнозували збори у Північній Америці на рівні 40 мільйонів доларів[48]. Фільм заробив 3,1 мільйона доларів від вечірніх показів у четвер і 18,2 мільйона доларів у день прем'єри[49]. За перший вікенд сума зборів склала 54,6 мільйонів доларів, що значно перевищило прогнози[50]. Це була найбільша прем'єра Двейна Джонсона головним актором, яка перевершила 36 мільйонний дебют «Царя скорпіонів» у 2002 році, навіть з урахуванням інфляції[51]. Ден Феллман, керівник Warner Bros. Distribution прокоментував успіх фільму, сказавши, що глядачі ніколи не втомлюються від фільмів-катастроф, та навіть повертаються до перегляду «Пригод „Посейдона“». Він також додав:

Що також втомлює, так це те, коли ви починаєте знімати сиквели одного й того ж самого. Фільм має бути свіжим, і ви повинні мати правильну хімію в акторському складі...

— Ден Феллман

вказуючи на оригінальність фільму, гру Джонсона та інших акторів як на деякі фактори успішної прем'єри фільму[50]. У другий вікенд фільм зазнав падіння на 52 %, заробивши приблизно 26,4 мільйона доларів, опинившись на другому місці після фільму «Шпигунка»[52].

Світ[ред. | ред. код]

За межами Північної Америки фільм вийшов у прокат загалом у 60 країнах у ті ж вихідні, включаючи Францію, Велику Британію, Мексику та Австралію[53] заробивши за 5-денний вікенд $63.9 млн з 15 420 екранів у 60 країнах, дебютувавши на першому місці в 55 з них[54]. У другий вікенд фільм зібрав ще 97,7 млн доларів[55]. Очолювавши касові збори за межами Північної Америки два вікенди поспіль, згодом його витіснив «Світ Юрського періоду»[55].

Це був найбільший старт для фільму-катастрофи і другий за величиною для Warner Bros. у Мексиці — $10,1 млн з 3100 кінотеатрів[54]. У Китаї за три дні прокату фільм зібрав $35 млн, а за шість днів — $51,8 млн[56], хоча китайський сайт аналітиків касових зборів «Entgroup» повідомив про 55 мільйонів доларів[57]. Попри занепокоєння з приводу вірусу MERS, [63] що призвело до різкого падіння відвідуваності кінотеатрів, фільм зібрав 7,2 мільйона доларів у Південній Кореї (включно з прем'єрними сеансами в середу)[58][59]. Аналогічно успішно фільм стартував у Великій Британії, Ірландії та на Мальті ($7,2 млн), Бразилії ($3,2 млн), Франції ($3,1 млн), Індії ($2,5 млн), Австралії ($2,4 млн), Гонконгу ($2,2 млн) та Німеччині ($2 млн)[54]. Станом на 26 грудня 2023 року за загальними зборами найбільшими ринками за межами Північної Америки є Китай ($103,2 млн) та Мексика ($28,4 млн)[60].

Відгуки критиків[ред. | ред. код]

На сайті «Rotten Tomatoes», який є агрегатором рецензій, фільм має рейтинг схвалення 49 % на основі 255 рецензій і середню оцінку 5,2/10[61]. На сайті Metacritic фільм отримав 43 бали зі 100 на основі 42 рецензій, що означає «змішані або середні відгуки»[62]. Глядачі, опитані CinemaScore, поставили фільму середню оцінку «A-» за шкалою від «A+» до «F»[63].

IGN оцінив на 7,5 балів з 10, сказавши: «Є кілька тріщин у фундаменті, але „Сан-Андреас“ — це добротний фільм завдяки чітким візуальним ефектам і „Скелі“»[64].

Журнал «Earth» Американського геологічного інституту назвав фільм «жахливим» і розкритикував його за «увічнення геологічних абсурдів», також зазначивши, що «попри сумну славу розлому Сан-Андреас, він не є найбільшою сейсмічною загрозою для району затоки», а сусідній розлом Хейворд може завдати величезної шкоди мостам, дорогам, інженерним мережам і комунікаціям при землетрусі меншої магнітуди через близькість до районів з густою міською заселеністю. У той час як повний розрив уздовж Каскадної зони субдукції був би найгіршою катастрофою в історії США[65], розрив уздовж Хейвордського розлому зачепив би значно меншу територію, де вплив на міську інфраструктуру можна було б пом'якшити за рахунок модернізації, дотримання сейсмічних будівельних норм та інших заходів готовності[66].

Сиквел[ред. | ред. код]

У лютому 2016 року компанія «New Line Cinema» оголосила про розробку сиквелу, сюжет якого, як повідомляється, буде зосереджений на Тихоокеанському вогняному кільці. Ніл Вайднер і Гевін Джеймс були найняті сценаристами, в той час як Бред Пейтон і Бо Флінн повернуться режисером і продюсером відповідно. Двейн Джонсон повернеться до своєї ролі, і очікується, що Карла Гуджино, Александра Даддаріо і Пол Джаматті, також повернуться. Двейн Джонсон і Бред Пейтон були оголошені продюсерами[67][68]. У липні 2021 року Александра Даддаріо висловила сумніви, що сиквел буде[69].

У листопаді 2021 року Двейн Джонсон оголосив, що вони все ще розробляють сиквел, заявивши, що через конфлікти в розкладі виробництво ще не розпочалося[70]. Він уточнив, що його студія шукає проєкти, які мають те, що вони внутрішньо називають «ефектом Мойсея», пояснивши, що вони мають безпосередній пріоритет над рештою з багатьох проєктів у їхньому кінографічному розкладі; заявивши, що він відчуває, що сиквел потрапляє в цю категорію. У грудні 2021 року Гірам Гарсія підтвердив, що «Warner Bros. Pictures» хоче сиквел, тоді як «Seven Bucks Productions» відклала розробку на користь інших проєктів[71].

У ролях[ред. | ред. код]

Актор Роль
Двейн Джонсон Реймонд "Рей" Ґейнз Реймонд "Рей" Ґейнз
Карла Гуджино Емма Ґейнз Емма Ґейнз
Александра Даддаріо Блейк Ґейнз Блейк Ґейнз
Йоан Гріффідд Деніел Ріддік Деніел Ріддік
Арчі Панджабі Серена Джонсон Серена Джонсон
Пол Джаматті Лоренс Гейс доктор Лоренс Гейс
Г'юґо Джонстон-Барт Бен Тейлор Бен Тейлор
Арт Паркінсон Оллі Тейлор Оллі Тейлор
Вілл Юн Лі Кім Парк доктор Кім Парк
Кайлі Міноуг Сьюзен Ріддік Сьюзен Ріддік
Алек Утгофф Олексій Олексій
Колтон Гайнес Джоби О'Лірі Джоби О'Лірі
Тодд Вільямс Маркус Кроулінгс Маркус Кроулінгс

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Andrew Lockington to Score ‘San Andreas’ (англ.). Film Music Reporter. 24 липня 2014. Архів оригіналу за 25 жовтня 2014. Процитовано 9 вересня 2014.
  2. http://nmhh.hu/dokumentum/169802/premierfilmek_forgalmi_adatai_2015.xlsx
  3. http://nmhh.hu/dokumentum/198182/terjesztett_filmalkotasok_art_filmek_nyilvantartasa.xlsx
  4. а б Box Office Mojo — 1999.
  5. The Deadline Team (21 жовтня 2014). Warner Bros Shifts ‘San Andreas’ Release To May 29 (англ.). Deadline.com. Архів оригіналу за 23 жовтня 2014. Процитовано 12 грудня 2014.
  6. Jr, Mike Fleming (2 грудня 2011). New Line Looking To Shake Things Up With 'San Andreas 3D'. Deadline (амер.). Процитовано 25 грудня 2023.
  7. ‘San Andreas: 3D' -- a '2012' for 2012?. Los Angeles Times (амер.). 2 грудня 2011. Процитовано 25 грудня 2023.
  8. Kit, Borys (5 червня 2012). ‘Journey 2’ Director In Talks for Disaster Movie ‘San Andreas 3D’ (Exclusive). The Hollywood Reporter (амер.). Процитовано 25 грудня 2023.
  9. McNary, Dave (19 липня 2012). Carlton Cuse to pen ‘San Andreas: 3D’. Variety (амер.). Процитовано 25 грудня 2023.
  10. McNary, Dave (18 липня 2013). ‘The Conjuring’ Writers On Board ‘San Andreas 3D’ (EXCLUSIVE). Variety (амер.). Процитовано 25 грудня 2023.
  11. а б Frater, Patrick (18 грудня 2013). Australia Shakes Up Incentives for Dwayne Johnson’s ‘San Andreas’. Variety (амер.). Процитовано 25 грудня 2023.
  12. а б Kit, Borys (14 жовтня 2013). Dwayne Johnson to Star in Earthquake Disaster Movie ‘San Andreas’ (Exclusive). The Hollywood Reporter (амер.). Процитовано 25 грудня 2023.
  13. Fleming Jr, Mike (4 лютого 2014). Up And Comer Alexandra Daddario Lands ‘San Andreas’ Lead Opposite The Rock. Deadline. Архів оригіналу за 23 листопада 2014.
  14. Sneider, Jeff (13 березня 2014). Carla Gugino in Talks to Join Dwayne Johnson in New Line's 'San Andreas'. TheWrap (амер.). Процитовано 25 грудня 2023.
  15. McNary, Dave (15 березня 2014). Young ‘Game of Thrones’ Actor Joins ‘San Andreas’. Variety (амер.). Процитовано 25 грудня 2023.
  16. McNary, Dave (1 квітня 2014). ‘The Good Wife’s’ Archie Panjabi Heads to ‘San Andreas’. Архів оригіналу за 7 квітня 2014.
  17. Sneider, Jeff (5 квітня 2014). 'Vampire Diaries' Actor Todd Williams Joins Dwayne Johnson's Earthquake Movie. TheWrap (амер.). Процитовано 25 грудня 2023.
  18. Yamato, Jen (15 квітня 2014). ‘Arrow’s Colton Haynes Joins ‘San Andreas’. Архів оригіналу за 14 вересня 2014.
  19. Yamato, Jen (29 квітня 2014). Ioan Gruffudd Heads For ‘San Andreas’. Deadline (амер.). Процитовано 25 грудня 2023.
  20. Yamato, Jen (28 травня 2014). ‘San Andreas’ Adds Will Yun Lee; Lee Tergesen To Lead ‘Taken’ Spoof ‘Tooken’; ‘The DUFF’ Rounds Out Cast. Deadline (амер.). Процитовано 25 грудня 2023.
  21. Siegel, Tatiana (11 червня 2014). Kylie Minogue to Join Dwayne Johnson Starrer ‘San Andreas 3D’ (Exclusive). The Hollywood Reporter (амер.). Процитовано 25 грудня 2023.
  22. Dwayne Johnson to film disaster feature San Andreas on location in Australia » The Location Guide (en-GB) . Процитовано 25 грудня 2023.
  23. Frater, Patrick (21 березня 2014). ‘Gods,’ ‘San Andreas’ Set to Start in Australia. Variety (амер.). Процитовано 25 грудня 2023.
  24. updated, Eric Eisenberg last (16 квітня 2014). Dwayne Johnson Shows Off Some New Skills In New San Andreas Training Photo. CINEMABLEND (англ.). Процитовано 25 грудня 2023.
  25. Principal Photography Begins In Australia On SAN ANDREAS Starring Dwayne Johnson. We Are Movie Geeks (амер.). 16 квітня 2014. Процитовано 25 грудня 2023.
  26. Robbins, Caryn. Production Begins on Action Thriller SAN ANDREAS, Starring Dwayne Johnson. BroadwayWorld.com (англ.). Процитовано 25 грудня 2023.
  27. Lyne, Amy (7 травня 2014). Dwayne 'The Rock' Johnson set to roll into Lockyer Valley. The Courier Mail.
  28. McNary, Dave (16 травня 2014). Dwayne Johnson’s ‘San Andreas’ Shoots Briefly in L.A., Returns to Australia. Variety (амер.). Процитовано 25 грудня 2023.
  29. Siobhan (22 травня 2014). New Dwayne ‘The Rock’ Johnson movie filming in Australia & California. Архів оригіналу за 2 липня 2015.
  30. McNary, Dave (22 липня 2014). Dwayne Johnson’s Quake Thriller ‘San Andreas’ Finally Shoots in San Francisco. Variety (амер.). Процитовано 26 грудня 2023.
  31. Roberts • •, Chris (15 липня 2014). “The Rock” Films San Andreas Movie in San Francisco. NBC Bay Area (амер.). Процитовано 26 грудня 2023.
  32. Road Closures Around AT&T Park Due To Movie Shoot With Dwayne 'The Rock' Johnson - CBS San Francisco. www.cbsnews.com (амер.). 21 липня 2014. Процитовано 26 грудня 2023.
  33. Aleaziz, Hamed (22 липня 2014). Film crews take over Russian Hill to shoot "San Andreas". SFGATE (англ.). Процитовано 26 грудня 2023.
  34. Earthquake Disaster Flick San Andreas Is Shooting At The Armory Today: SFist. SFist - San Francisco News, Restaurants, Events, & Sports (англ.). 23 липня 2014. Архів оригіналу за 26 грудня 2023. Процитовано 26 грудня 2023.
  35. Bay City News (22 липня 2014). 'The Rock' filming scenes around SF this week for disaster film 'San Andreas' (англ.). Архів оригіналу за 26 червня 2015.
  36. Andrew Lockington to Score ‘San Andreas’ | Film Music Reporter (амер.). Процитовано 26 грудня 2023.
  37. Frei, Vincent (6 травня 2015). SAN ANDREAS. The Art of VFX (fr-FR) . Процитовано 26 грудня 2023.
  38. 'San Andreas' premiere in Los Angeles - All Photos - UPI.com. UPI (англ.). Процитовано 26 грудня 2023.
  39. Team, The Deadline (6 грудня 2013). Dwayne Johnson-Starrer ‘San Andreas’ Gets June 2015 Release Date. Deadline (амер.). Процитовано 26 грудня 2023.
  40. The Deadline Team (21 жовтня 2014). Warner Bros Shifts ‘San Andreas’ Release To May 29. Deadline (амер.). Архів оригіналу за 16 серпня 2015.
  41. Giardina, Carolyn (28 травня 2015). ‘San Andreas’ to be First Dolby Cinema Release for Warner Bros. The Hollywood Reporter (амер.). Процитовано 26 грудня 2023.
  42. Thomas, Lucas M. (12 жовтня 2015). Out This Week: Yoshi's Woolly World, Dragon Quest Heroes. IGN (англ.). Процитовано 26 грудня 2023.
  43. Arnold, Thomas K. (22 жовтня 2015). ‘San Andreas’ Shakes Up DVD, Blu-ray Disc Sales Charts. Variety (амер.). Процитовано 26 грудня 2023.
  44. Peyton, Brad (1 березня 2016), San Andreas 4K Ultra HD, Studio Distribution Services, процитовано 26 грудня 2023
  45. San Andreas. Box Office Mojo. Процитовано 26 грудня 2023.
  46. Jr, Mike Fleming (18 березня 2016). No. 18 ‘San Andreas’ – 2015 Most Valuable Movie Blockbuster Tournament. Deadline (амер.). Процитовано 26 грудня 2023.
  47. D'Alessandro, Anthony (27 травня 2015). ‘San Andreas’ To Shake Up Charts Post Memorial Day — Box Office Preview. Deadline (амер.). Процитовано 26 грудня 2023.
  48. Lang, Brent (27 травня 2015). ‘San Andreas’ to Shake Up Box Office With $40 Million Debut. Variety (амер.). Процитовано 26 грудня 2023.
  49. Mendelson, Scott. Box Office: 'San Andreas' Rocks Out With $18.2M Friday, Bradley Cooper's 'Aloha' Crumbles. Forbes (англ.). Процитовано 26 грудня 2023.
  50. а б D'Alessandro, Anthony (1 червня 2015). ‘San Andreas’ $54.6M Bow Shoots Warner Bros. To Top Of 2015 Marketshare – Monday Actuals. Deadline (амер.). Процитовано 26 грудня 2023.
  51. Mendelson, Scott. Box Office: The Rock's 'San Andreas' Scores Faultless Victory With Smashing $53M Weekend. Forbes (англ.). Процитовано 26 грудня 2023.
  52. McClintock, Pamela (7 червня 2015). Box Office: ‘Spy’ Wins Crowded Race With $30M; ‘Entourage’ Stalls. The Hollywood Reporter (амер.). Процитовано 26 грудня 2023.
  53. 'San Andreas' expected to top box office. Los Angeles Times (амер.). 28 травня 2015. Процитовано 26 грудня 2023.
  54. а б в Busch, Nancy Tartaglione,Anita; Tartaglione, Nancy; Busch, Anita (1 червня 2015). ‘San Andreas’ Rocks With $63.9M In Overseas Bow; ‘Tomorrowland’ Up $31M+ – Intl B.O. Final. Deadline (амер.). Процитовано 26 грудня 2023.
  55. а б Busch, Nancy Tartaglione,Anita; Tartaglione, Nancy; Busch, Anita (8 червня 2015). ‘San Andreas’ Has Seismic $97.7M Frame; ‘Spy’ Crosses $50M – Intl B.O. Final. Deadline (амер.). Процитовано 26 грудня 2023.
  56. Cain, Rob. China Box Office: "San Andreas" Rolls to Strong PRC Opening. Forbes (англ.). Процитовано 26 грудня 2023.
  57. Coonan, Clifford (8 червня 2015). China Box Office: ‘San Andreas’ Shakes Up World’s Second Biggest Film Market. The Hollywood Reporter (амер.). Процитовано 26 грудня 2023.
  58. McClintock, Pamela (7 червня 2015). Box Office: ‘San Andreas’ Rumbles to $287.1M Worldwide. The Hollywood Reporter (амер.). Процитовано 26 грудня 2023.
  59. Hyo-won, Lee (7 червня 2015). South Korea Box Office: ‘San Andreas’ Earns $7.2M Despite MERS Scare. The Hollywood Reporter (амер.). Процитовано 26 грудня 2023.
  60. San Andreas. Box Office Mojo. Процитовано 26 грудня 2023.
  61. San Andreas - Rotten Tomatoes. www.rottentomatoes.com (англ.). 29 травня 2015. Процитовано 26 грудня 2023.
  62. San Andreas. Metacritic (амер.). Fandom, Inc.
  63. McClintock, Pamela (29 травня 2015). Box Office: ‘San Andreas’ Scores Seismic $53.2M Debut; ‘Aloha’ Bombs. The Hollywood Reporter (амер.). Процитовано 26 грудня 2023.
  64. Nicholson, Max (27 травня 2015). San Andreas Review. IGN (англ.). Процитовано 26 грудня 2023.
  65. Schulz, Kathryn (13 липня 2015). The Earthquake That Will Devastate the Pacific Northwest. The New Yorker (амер.). ISSN 0028-792X. Процитовано 26 грудня 2023.
  66. The most dangerous fault in America. www.earthmagazine.org. Процитовано 26 грудня 2023.
  67. Hall, Jacob (18 лютого 2016). 'San Andreas 2' Is On The Way, Will Hopefully Allow The Rock To Finally Punch An Earthquake. /Film (амер.). Процитовано 26 грудня 2023.
  68. updated, Katherine Webb last (12 квітня 2020). San Andreas 2? Alexandra Daddario Still Sounds Game For Sequel With Dwayne Johnson. CINEMABLEND (англ.). Процитовано 26 грудня 2023.
  69. Nemiroff, Perri (26 липня 2021). Is 'San Andreas 2' Happening? Probably Not According to Alexandra Daddario. Collider (англ.). Процитовано 26 грудня 2023.
  70. Northrup, Ryan (7 листопада 2021). Dwayne Johnson Has a Great San Andreas 2 Idea. ScreenRant (англ.). Процитовано 26 грудня 2023.
  71. Weintraub, Steve (31 грудня 2021). Exclusive: Producer Hiram Garcia on ‘Red Notice,’ ’Black Adam,’ the Next ‘Jumanji’ Sequel, and Dwayne Johnson’s Upcoming Schedule. Collider (англ.). Процитовано 26 грудня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]