Розмальована вуаль (фільм, 2006)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Розмальована вуаль128px link=Портал:Кінематограф
The Painted Veil
Жанр драма
Режисер Джон Карран
Продюсер Боб Йарі
Сценарист Рон Найсвенер
На основі Візерунковий покрив
У головних
ролях
Наомі Воттс
Едвард Нортон
Тобі Джонс
Діана Рігг
Оператор Стюарт Драйбург
Композитор Александр Деспла
Дистриб'ютор Warner Independent Picturesd і Netflix
Тривалість 120 хв.
Мова французька і англійська
Країна США США
КНР КНР
Рік 2006
Кошторис 19 млн. $
IMDb ID 0446755

«Розмальована вуаль» (англ. The Painted Veil) — американська екранізація однойменного роману британського письменника Сомерсета Моема, яка вийшла на екрани в кінці 2006 року. Головні ролі в ньому виконали Едвард Нортон та Наомі Воттс. Раніше роман уже екранізувався в 1934 році; тоді головну роль виконала Грета Гарбо.

Сюжет[ред. | ред. код]

«Розмальована вуаль» — любовна історія, яка розгортається у 1920-і роки. Молода британська пара Волтер (лікар, походить із середнього класу) і Кітті Фейн (аристократка), одружилися не за взаємною любов'ю, переїздять у Шанхай, де Кітті за деякий час розпочинає таємний роман з Чарлі Таунсендом. Волтер розкриває зраду й, аби помститися своїй дружині, вирішує прийняти пропозицію працювати лікарем в маленькому віддаленому місті, яке страждає від епідемії холери. Кітті зрозуміла від коханця, що їй не вдасться одружитись із ним. Таунсенд передбачувано відмовився, і Кітті змушена їхати разом з Волтером. Після двох тижнів виснажливої подорожі подружжя опиняються в покинутому поселенні, жителі якого один за іншим вмирають від холери. Волтер майже увесь час проводить у лікарні, в той час як Кітті сумує вдома. Одного разу вона вирішується вибратися до лікарні, де працює чоловік, і виявляє там дитячий притулок, яким опікуються кілька черниць. Спостерігаючи за подіями, Кітті переймається повагою до свого чоловіка, і з часом починає допомагати черницям з дітьми. Це справляє відповідне враження на Волтера; між подружжям знову спалахує пристрасть, проте незабаром Кітті дізнається, що вагітна, і швидше за все ця дитина — не Волтера. Сам Волтер вирішує прийняти дитину, але з власної необачності підхоплює бактерію холери і помирає. Фінальна сцена: Кітті зі своїм сином у Лондоні купує квіти і на вулиці раптово зустрічає Чарлі Таунсенда. Вони обмінюються холодними привітаннями, Таунсенд пропонує їй зустрітися, але Кітті відмовляє йому в цьому. Коли її син запитує, хто ця людина, Кітті відповідає йому: «Ніхто».

У ролях[ред. | ред. код]

Українське закадрове озвучення[ред. | ред. код]

Старе багатоголосе закадрове озвучення студії «Так Треба Продакшн» (2013)[ред. | ред. код]

Нове багатоголосе закадрове озвучення студії «Так Треба Продакшн» (2020)[ред. | ред. код]

Касові збори[ред. | ред. код]

«Розмальована вуаль» зібрала $ 8,060,487 у Сполучених Штатах та Канаді і $ 14,525,904 на інших територіях за загальною сумою в $ 22,586,391[1].

Під час показу в Україні, що розпочався 8 березня 2007 року[2], протягом перших вихідних фільм зібрав $62,178 і посів 3 місце в кінопрокаті того тижня. Фільм опустився на п'яту сходинку українського кінопрокату наступного тижня і зібрав за ті вихідні ще $34,198.[3] Загалом фільм в кінопрокаті України пробув 2 тижні і зібрав $136,879, посівши 89 місце серед найбільш касових фільмів 2007 року.[4]

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Зйомки фільму проходили наприкінці 2005 — початку 2006 року у Китаї, в околицях Пекіна та Шанхая.
  • На роль Кітті Фейн в різні роки виявляли інтерес такі акторки як Меріл Стріп та Ніколь Кідман.
  • Початковий задум продюсерів фільму зводився до імен Нортона і Воттс, проте на місце режисера планувалося призначити німецьку володарку премії «Оскар» за «Ніде в Африці» Кароліну Лінк. До проекту виявила зацікавленість Кідман, і Воттс (відома своєю близькою дружбою з Кідман) залишила проект. Трохи пізніше продюсерам вдалося вмовити Наомі Воттс на участь у фільмі за допомогою режисера Джона Каррана, який вже знімав раніше Воттс у сімейній драмі «Ми тут більше не живемо».

Нагороди[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. The Painted Veil (2006) - Box Office Mojo. www.boxofficemojo.com. Архів оригіналу за 5 грудня 2018. Процитовано 22 квітня 2019.
  2. The Painted Veil: Release Info. imdb.com. Процитовано 28 листопада 2017. (англ.)
  3. The Painted Veil: Foreign Grosses. boxofficemojo.com. Архів оригіналу за 1 грудня 2017. Процитовано 28 листопада 2017. (англ.)
  4. 2007 Ukraine Yearly Box Office. boxofficemojo.com. Архів оригіналу за 11 листопада 2017. Процитовано 28 листопада 2017. (англ.)

Посилання[ред. | ред. код]