Розмова вголос з самим собою

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Розмова вголос з самим собою — психологічний стан, при якому людина розмовляє з самим собою вголос, в тому числі в присутності інших людей. Пов'язаний з психологічним процесом безперервного внутрішнього спілкування людини з самим собою[1]. Розмова вголос з самим собою відіграє позитивну роль у розвитку особистості. Частиною людей сприймається як психічний розлад, хоча розмова з самим собою далеко не завжди є ознакою психічних порушень.

Розмова з самим собою як ознака психічного розладу[ред. | ред. код]

Розмова людини вголос з самим собою може бути непрямою ознакою наявності розладів сприйняття (галюцинацій), і, відповідно, може свідчити про наявність психотичного розладу.

При наявності вербальних або складних галюцинацій, людина, яка на вигляд розмовляє вголос із самою собою, може розмовляти на ділі з галюцинаторними співрозмовниками. Розмови з невидимими співрозмовниками зустрічаються при шизофренії, шизоафективних порушеннях, алкогольному делірії та інших психічних розладах.

Когнітивне значення розмов вголос з самим собою[ред. | ред. код]

Вчені Бангалорського університету Мері-Беффа Палома й Олександр Кіркгейм провели дослідження, в ході якого встановили, що промовляння завдань вголос покращує контроль за їх виконанням[1]. На цій підставі Мері-Беффа Палома прийшла до висновку, що розмова вголос з самим собою може бути ознакою високої когнітивної діяльності[1]. Вона вказала на те, що багато спортсменів розмовляють з собою під час тренувань і це допомагає їм зосередитися[1].

Професор Університету Вісконсіна Гаррі Лупян дійшов висновку, що промовляння вголос назви предмета дозволяє індивіду знайти його швидше серед інших предметів, ніж тим індивідам, які не промовляли вголос назву предмета[2].

Відомі люди, які розмовляли вголос з самими собою[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Paloma M.B. Is talking to yourself a sign of mental illness? An expert delivers her verdict [Архівовано 23 жовтня 2021 у Wayback Machine.](англ.)
  2. The Benefits of Talking to Yourself [Архівовано 23 жовтня 2021 у Wayback Machine.](англ.)
  3. Юдовская А. Я., Баранов П.Я, Ванюшкина Л. М. История. Мир в новое время. Учебник для 9 класса средней школы. — СПб.: Специальная литература, 1996. — С. 91.
  4. Вертинский А. Н. Дорогой длинною… — М.: Правда, 1990. — С. 509.