Розрив-трава дрібноцвіта

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Розрив-трава дрібноцвіта
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Айстериди (Asterids)
Порядок: Вересоцвіті (Ericales)
Родина: Бальзаминові (Balsaminaceae)
Рід: Розрив-трава (Impatiens)
Вид:
Розрив-трава дрібноцвіта (I. parviflora)
Біноміальна назва
Impatiens parviflora
DC., 1824

Розри́в-трава́ дрібноцві́та[1] (Impatiens parviflora) — однорічна трав'яниста рослина роду розрив-трава (Impatiens) родини бальзамінових (Baisaminaceae). Інші назви — розрив-трава дрібноквіткова, неруш мене, нетикалка, не чіпай-мене, розпорсник лісовий, слабівник[2]. Рослина отруйна, може також використовуватися як лікарська.

Поширення[ред. | ред. код]

Первинний ареал — Середня Азія. Тепер поширена по всій Європі, Північній Америці, Західному Сибіру. У Європі розрив-трава дрібноквіткова вперше з'являється у 1831 році — у ботанічному саду Женеви, а в 1837 її вирощували й у Дрездені. На території Західної Європи протягом XIX ст. відомі знахідки рослини в природі, здебільшого біля ботанічних садів. У середині XX ст. ареал значно розширюється, вона проникає й у Північну Америку (1949 р., на острів Ванкувер). На території сучасної України відома з другої половини XIX ст. — як декоративна у садах Львова, присутня в гербарії Львівського університету (1871 р.)[3].

Розрив-трава дрібноквіткова росте по берегах річок, струмків, у вологих місцях, в ущелинах, по кам'янистих схилах, як бур'ян у городах і садах; у горах — до середньогірського поясу (2500 м)[3][4].

У природному ареалі відомі дві квіткові форми розрив-трави — з жовтими й фіолетовими квітками, які колись розглядали як окремі види[5].

Опис[ред. | ред. код]

Однорічна трав'яниста рослина 30—60 см заввишки. Коріння мичкувате, стебло пряме, голе, соковите, потовщене у вузлах.

Листки еліпсоподібні або яйцеподібні, 8—17 см довжиною, 4—8 шириною, клиноподібні в основі й загострені нагорі, по краю гостропилкозубчасті. Квітконоси пазушні, дорівнюють довжиною листам, стрімкі, 4-12-квіткові; квітки дрібні, до 1 см завдовжки, лимонно-жовтого кольору, з червонястими крапинками в зіві, прямовисні. Чашечка складається з трьох чашолистків, один з них видозмінений на шпорку 4—5 мм завдовжки, пряму (іноді булавоподібну). На кінцях пелюстки зрослись по дві, трилопатеві з червонястими крапинками, блідо-жовті, пелюстка протистоїть чашолистку-шпорці, майже округла, 5 мм завдовжки[4][6].

Квітне у червні-серпні. Плід — видовжена булавоподібна коробочка, зовнішньо схожа на стручок. Від дотику достиглий плід лопається з легким ляскотом, розкидаючи насіння — особливість, що дала цій рослині назву. На рослині водночас присутні й квіти, і стиглі плоди.

Бур'ян[ред. | ред. код]

Злісний бур'ян на садових ділянках, найчастіше росте в напівтіні. Здатний захопити всю ділянку суцільним килимом за 2-3 роки, якщо його вчасно не знищувати. Період від проростання до цвітіння дуже короткий, а коробочка вистрілює насінням в радіус кількох метрів. Відтак, цю рослину дуже складно вивести. Разом з тим, на добре освітлених ділянках, які щороку розкопуються, розрив-трава зникає.

Виривати цю рослину необхідно лише з коренем, оскільки обірване чи скошене навіть на рівні землі стебло гілкується.

Фармацевтичне використовування[ред. | ред. код]

Рослина отруйна. Хімічний склад недостатньо вивчений, але встановлено, що листки й стебла мають седативну, гіпотензивну і кровоспинну дію.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Impatiens parviflora // Словник українських наукових і народних назв судинних рослин / Ю. Кобів. — Київ : Наукова думка, 2004. — 800 с. — (Словники України). — ISBN 966-00-0355-2.
  2. Украинские рефераты — Биология — Розрив-трава дрібноквіткова. Архів оригіналу за 8 грудня 2015.
  3. а б Чёрная книга флоры Средней России. Чужеродные виды растений в экосистемах Средней России. — Вторичный ареал: Недотрога мелкоцветковая. Архів оригіналу за 8 грудня 2015.
  4. а б НЕДОТРОГА МЕЛКОЦВЕТКОВАЯ — Impatiens parviflora DC. Семейство бальзаминовые — Balsammaceae Rich. Архів оригіналу за 8 грудня 2015.
  5. Чёрная книга флоры Средней России. Чужеродные виды растений в экосистемах Средней России. Архів оригіналу за 8 грудня 2015.
  6. Недотрога мелкоцветковая. Архів оригіналу за 8 грудня 2015.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Губанов, И. А. и др. 889. Impatiens parviflora DC. — Недотрога мелкоцветковая // Иллюстрированный определитель растений Средней России. В 3 т. — М.: Т-во науч. изд. КМК, Ин-т технолог. иссл., 2003. — Т. 2. Покрытосеменные (двудольные: раздельнолепестные). — С. 544. — ISBN 9-87317-128-9.

Посилання[ред. | ред. код]