Розумівка (Кропивницький район)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
село Розумівка
Герб Прапор
Панорама села Розумівка із Хрестовоздвиженською церквою, усипальницею Раєвських
Панорама села Розумівка із Хрестовоздвиженською церквою, усипальницею Раєвських
Панорама села Розумівка із Хрестовоздвиженською церквою, усипальницею Раєвських
Країна Україна Україна
Область Кіровоградська область
Район Кропивницький район
Громада Олександрівська селищна громада
Код КАТОТТГ UA35040250400069942
Облікова картка Розумівка 
Основні дані
Засноване 1667
Колишня назва Єразмівка
Населення 674
Площа 4.8 км²
Поштовий індекс 27336
Телефонний код +380 05242
День села 27 вересня
Географічні дані
Географічні координати 48°49′58″ пн. ш. 32°09′03″ сх. д.H G O
Середня висота
над рівнем моря
160 м
Водойми ставок "Центральний", "Бондарське"
Найближча залізнична станція Фундукліївка
Ліси урочище "Нерубайка", "Чорний Ворон"
Місцева влада
Староста Христенко Микола Васильович
Карта
Розумівка. Карта розташування: Україна
Розумівка
Розумівка
Розумівка. Карта розташування: Кіровоградська область
Розумівка
Розумівка
Мапа
Мапа

CMNS: Розумівка у Вікісховищі

Розумі́вка (колишня назва — Єразмівка) — село в Україні, в Олександрівській селищній громаді Кропивницького району Кіровоградської області. Населення становить 674 осіб. Колишній центр Розумівської сільської ради.

Історія[ред. | ред. код]

Початкова назва Розумівки — Єразмівка. Єразмівка, разом з Івангородом, Бовтишкою, Бірками, хуторами Нерубайка, Лісогорське, в 1805 році складало спадщину Миколи Миколайовича Раєвського під назвою помістя Раєвських «Бовтишка».

Раніше ці села належали князю Григорію Потьомкіну, який викупив їх у польського князя Любомирського за 6 мільйонів рублів. В 1794 році після смерті Потьомкіна правонаступницею  «Бовтишки» стала його старша племінниця Катерина Самойлова, яка в першому  шлюбі була одружена з полковником Азовського піхотного полку Миколою Семеновичем Раєвським.

Станом на 1885 рік у колишньому власницькому селі Єразмівка Бовтиської волості Чигиринського повіту Київської губернії мешкало 1147 осіб, налічувалось 228 дворових господарств, існувала православна церква, молитовний будинок, школа, 2 постоялих будинки, лавка[1].

За переписом 1897 року кількість мешканців зросла до 1832 осіб (913 чоловічої статі та 919 — жіночої), з яких 1820 — православної віри[2].

Під час Голодомору в селі загинуло 237 людей.

7 квітня 2023 року громада перейшла до ПЦУ[3].

Файл:Rozumivka XX century.jpg
Панорамне фото села Розумівки середини XX століття, при чому на церкві видніються два куполи

Населення[ред. | ред. код]

Згідно з переписом УРСР 1989 року чисельність наявного населення села становила 953 особи, з яких 404 чоловіки та 549 жінок.[4]

За переписом населення України 2001 року в селі мешкало 829 осіб.[5]

Мова[ред. | ред. код]

Розподіл населення за рідною мовою за даними перепису 2001 року:[6]

Мова Відсоток
українська 98,68 %
російська 1,08 %
молдовська 0,24 %

Історичні пам'ятки Розумівки[ред. | ред. код]

Свято-Хрестовоздвиженська церква (усипальниця Раєвських) внесена до реєстру пам'яток містобудування і архітектури національного культурного надбання України. Про храм у Розумівці відомо, що у 18 столітті спочатку була споруджена дерев'яна церква в ім'я Іоанна Богослова. Ця церква ще стояла у 1860-х роках. 3 травня 1833 року на місці поховання, на одному з найкрасивіших місць, що так нагадували герою російсько-французької війни 1812 року Миколі Миколайовичу Раєвському місця колишніх боїв, була закладена нова церква в ім'я Воздвиження Хреста Господнього. Будівництво її було закінчено в 1855 році. 4 жовтня 2006 року було відзначено 150-річчя освячення Хрестовоздвиженської церкви села Розумівка.[7] В усипальниці Раєвських поховані генерал від кавалерії, герой російсько-французької війни 1812 року Микола Раєвський і його онук — полковник Микола Раєвський. У первинному стані усипальниця була спроєктована як піраміда. У два ряди стояло дванадцять чавунних колонад, частину яких можна оглянути зараз. Інші залишились замурованими в стіни під час будівництва церкви та її розширення.

Хрестовоздвиженська церква-усипальниця Раєвських, село Розумівка

Культурні особливості[ред. | ред. код]

Село Розумівка знаходиться на південному краю Наддніпрянщини, де і по ці пори в більшости жителів наявний яскраво виражений середньонаддніпрянський діалект, як в плані лексики, так і в плані фонетики. Також іноді можна почути двоїну.

Також в культурному плані наявна величезна кількість традицій, які мають ще язичницьке коріння. Наприклад, стародавня пісня "А в нашого Шума" і досі співається старшими поколіннями, при чому ще й наявні мінімум дві варіації: одна новіша, в якій описується танець[8][9], а інша має більш язичницький текст[10].

Символіка[ред. | ред. код]

Герб[ред. | ред. код]

У скошеному зліва щиті у верхній частині золотій частині — Розумівський хрест, у нижній синій частині — срібний лебідь із золотим дзьобом.

Прапор[ред. | ред. код]

Жовте квадратне полотнище з синім Розумівським хрестом в центрі.

Пояснення символіки[ред. | ред. код]

Синій Розумівський хрест зображений на стіні Хрестовоздвиженській церкві — усипальні родини Раєвських. Лебідь був на гербі роду Раєвських, яким належала Розумівка. Синій колір символізує духовність та вірність, золото — багатство та велич, а срібло є символом шляхетності, чистоти та бездоганності.

Видатні люди[ред. | ред. код]

У Розумівці народилися:

Також за років життя генерала Миколи Миколайовича Раєвського Єразмівку відвідував Олександр Пушкін

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Волости и важнѣйшія селенія Европейской Россіи. По даннымъ обслѣдованія, произведеннаго статистическими учрежденіями Министерства Внутреннихъ Дѣлъ, по порученію Статистическаго Совѣта. Изданіе Центральнаго Статистическаго Комитета. Выпускъ III. Губерніи Малороссійскія и Юго-Западныя / Составилъ старшій редактор В. В. Зверинскій — СанктПетербургъ, 1885. (рос. дореф.)
  2. Населенные места Российской империи в 500 и более жителей с указанием всего наличного в них населения и числа жителей преобладающих вероисповеданий : по данным первой всеобщей переписи населения 1897 г. / Под ред. Н. А. Тройницкого — С.-Пб. : Типография «Общественная польза»: [паровая типолитография Н. Л. Ныркина], 1905. — С. 1-81. — X, 270, 120 с.(рос. дореф.)
  3. На Кіровоградщині у Розумівці відбулося богослужіння ПЦУ (ФОТОРЕПОРТАЖ). Точка Доступу (укр.). Процитовано 12 квітня 2023.
  4. Кількість наявного та постійного населення по кожному сільському населеному пункту, Кіровоградська область (осіб) - Регіон, Рік, Категорія населення , Стать (1989(12.01)). database.ukrcensus.gov.ua. Банк даних Державної служби статистики України.
  5. Кількість наявного населення по кожному сільському населеному пункту, Кіровоградська область (осіб) - Регіон , Рік (2001(05.12)). database.ukrcensus.gov.ua. Банк даних Державної служби статистики України.
  6. Розподіл населення за рідною мовою, Кіровоградська область (у % до загальної чисельності населення) - Регіон, Рік , Вказали у якості рідної мову (2001(05.12)). database.ukrcensus.gov.ua. Банк даних Державної служби статистики України.
  7. Храмы семьи Раевских. [Архівовано 2012-06-04 у Wayback Machine.] Обласна універсальна наукова бібліотеки ім. Д. І. Чижевського.
  8. А в нашого Шума (запис 90х років 20ст).
  9. Ukrainian folk songs. folk-ukraine.com. Процитовано 3 червня 2023.
  10. "А в нашого шума" - Настя Зеленько(1939 р.н.) с.Розумівка Олександрівського району (uk-UA) , процитовано 3 червня 2023

Посилання[ред. | ред. код]