Романтика (молодіжний центр)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Молодіжний центр «Романтика»
Молодіжний центр «Романтика», 2020

50°54′46″ пн. ш. 34°48′26″ сх. д. / 50.91278° пн. ш. 34.80722° сх. д. / 50.91278; 34.80722
Країна Україна Україна
Розташування Суми
Дата закінчення спорудження 1987
Площа приміщень 2263,61 м²
Адреса вул. Героїв Сумщини, 3

Молодіжний центр «Романтика». Карта розташування: Україна
Молодіжний центр «Романтика»
Молодіжний центр «Романтика»
Молодіжний центр «Романтика» (Україна)
Мапа

Молодіжний центр «Романтика» — молодіжний центр у місті Суми, загальною площею 2263 кв.м. Збудований 1987 за проектом архітектора Юрія Кобилякова. Наприкінці 1980-тих тут працювали творчі студії, дискотеки, конкурси бальних танців. З 2017 року будівлю почали реконструювати, і у жовтні 2020 року, оновлений молодіжний центр знову був відкритий для відвідувачів.

Архітектурний простір[ред. | ред. код]

Будівля танцювального залу розташована по сусідству з готелем «Суми» на обширному зеленому газоні над річкою Сумкою. Обернена головним фасадом на південь, вона замикає перспективу вулиці Героїв Сумщини при русі від Харківського моста. Візуально беручи участь в архітектурному ансамблі площі Незалежності, будівля територіально тяжіє до паркової зони, з дитячим парком «Казка» буде зв'язана пішохідним містком через Сумку.

Специфіка[ред. | ред. код]

Архітектурно будівля має нагадувати скриньку ювелірної роботи. Прямокутна в плані, вона підкреслено розділена на два поверхи. Перший — невисокий, строгий, з невеликими квадратними віконними отворами — облицьований червоним гранітом і служить основою для високого, з широкими віконними отворами другого поверху. По всьому периметру на рівні другого поверху будівлю опоясує широкий балкон із фігурними поручнями. Вінчає будівлю потужний крилоподібний, з великим винесенням карниз, що спирається на рельєфний пояс, що складається з невеликих накладних арок з витонченими світильниками в кожній. Другий поверх оброблений світлим кам'янистим тиньком і домінує в архітектурі. Вхід оформлений тонкою, ніби ширяючою аркою з декоративною композицією на рівні вікон другого поверху, виконаною з рельєфно зігнутих металевих листів.

На першому поверсі розміщувались вестибюль, гардероб та інші підсобні приміщення. Темна гранітна підлога, світлі стіни зі штучного мармуру, оригінальні люстри роблять інтер'єр сучасним і парадним. Другий поверх був весь відведений під танцювальний зал із паркетною підлогою, мобільними зручними кріслами для відвідувачів. Світлове оформлення було зроблене із застосуванням лазерної техніки.

З 2000-х років будівля молодіжного центру не використовувалася та поступово руйнувалася. У 2003 році міська влада заклала «Романтику» банку аби отримати кредит на закупівлю автобусів, а у 2009 році через суди будівлю повернули у комунальну власність.

У березні 2017 року розпочалася реконструкція центру, на весь проект заплановано виділити 23 млн 400 тисяч гривень.[1]

Після реконструкції[ред. | ред. код]

Після реконструкції будівлі, її зовнішній вигляд будівлі не змінився, але внутрішнє оформлення і наповнення молодіжного центру зазнало змін.

На першому поверсі гостей зустрічає просторий світлий хол, гардеробна, тренінгова і танцювальні зали, роздягальні з душовими а також зал для урочистих шлюбних церемоній. На другому поверсі, велика концертна зала, площею близько 800 кв.м, зі сценою. Саме тут можуть відбуватись великі спортивні, танцювальні заходи, виставки, конкурси і інші культурні, освітні та просвітницькі події.

Також молодіжний центр обладнаний місцем для кафе на 50 посадочних місць.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Юхта Тетяна. У Сумах показали «Романтику» зсередини. tv.sumy.ua. 22.05.2018. Архів оригіналу за 04.02.2019. Процитовано 03.02.2019. 

Джерела[ред. | ред. код]