Насіров Роман Михайлович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Роман Насіров)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Роман Михайлович Насіров
азерб. Roman Mixail oğlu Nəsirov
2-й Голова Державної фіскальної служби України
5 травня 2015 — 3 березня 2017
Президент Петро Порошенко
Прем'єр-міністр Володимир Гройсман (з 14 квітня 2016),
Арсеній Яценюк (до 14 квітня 2016)
Попередник Ігор Білоус
Наступник Мирослав Продан
Україна Народний депутат України 8-го скликання
27 листопада 2014 — 2 вересня 2015[1]
Народився 3 березня 1979(1979-03-03) (45 років)
Чернігів, УРСР
Відомий як політик
Країна Україна УкраїнаВелика Британія Велика Британія
Національність азербайджанець (по батьку),
єврей (по матері)[2]
Alma mater Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана (2001) і Чернігівський державний інститут економіки і управління (2000)
Політична партія «Блок Петра Порошенка»
Діти 2 сина
Нагороди
Відзнака МВС України «Вогнепальна зброя»
Відзнака МВС України «Вогнепальна зброя»
Підпис
Роман Михайлович Насіров
азерб. Roman Mixail oğlu Nəsirov на сайті Верховної Ради

Роман Михайлович Насіров (нар. 3 березня 1979, Чернігів, УРСР) — політичний діяч, нардеп України VIII скл. від Блоку Порошенка[3], з травня 2015-го — Голова Державної фіскальної служби України. Голова Внутрішньо-європейської організації податкових адміністрацій (IOTA). Голова Федерації дзюдо України[4]. Президент Української Асоціації Учасників Ринків Капіталу[5].

Насірова обрано президентом Федерації дзюдо України (ФДУ), 17 квітня 2017 р.

Освіта[ред. | ред. код]

Кар'єра[ред. | ред. код]

  • 2005—2007 — очолював напрям брокериджу по країнах СНД в лондонському офісі американського брокера-інвестбанку CantorFitzgerald / BGC.
  • 2008—2009 — керуючий директор (напрямок — торгівля цінними паперами) в Concorde Capital.
  • 2009—2012 — голова напрямку з торгівлі цінними паперами та СЕО підрозділу Центральної і Східної Європи в компанії Renaissance Capital.
  • 2013—2014 — заступник голови правління Державної продовольчої зернової корпорації України[6]. На момент обрання до парламенту очолював український офіс компанії BTG Pactual[1].
  • 5 травня 2015 року призначений на посаду голови Державної фіскальної служби.
  • 31 січня 2018 року Кабінет Міністрів України звільнив Романа Насірова з посади голови Державної фіскальної служби[7] за подвійне громадянство[8].

Політична діяльність[ред. | ред. код]

З 27 листопада 2014 року по 2 вересня 2015 — нардеп України. До ВРУ VIII скликання обраний за списком «Блоку Петра Порошенка» (№ 51)[1]. З 4 грудня 2014 року — голова Комітету ВРУ з питань податкової та митної політики[9].

З 5 травня 2015 року — голова Державної фіскальної служби. Формально Насіров отримав цю посаду в результаті відкритого конкурсу. Згідно з заявами Сергія Лещенка, посаду було надано завдяки втручанню тодішнього очільника АП (адміністрація Порошенка) Бориса Ложкіна[10].

Його діяльність на цій посаді неодноразово піддавалась критиці. Зокрема, він звинувачувався в корупції та тискові на платників податків. Численні факти виявлених порушень лягли в основу депутатських звернень нардепів до Кабміну з вимогою звільнити Насірова та його першого заступника Сергія Білана.

З грудня 2016 року депутатською фракцією «Самопоміч» проводиться акція Stop bastards, що ставить на меті відставку Насірова та Білана[11][12].

Посади[ред. | ред. код]

  • Керівник Постійної делегації у Парламентській асамблеї Організації Чорноморського економічного співробітництва;
  • Керівник групи з міжпарламентських зв'язків із Азербайджаном
  • Співголова групи з міжпарламентських зв'язків із Бразилією
  • перший заступник керівника групи з міжпарламентських зв'язків із Казахстаном
  • Член групи з міжпарламентських зв'язків із США, Ізраїлем, Китаєм, Британією
  • Голова Комітету ВРУ з питань податкової та митної політики

Є автором низки законопроєктів, в тому числі про внесення змін до Податкового та Митного кодексів[13].

Кримінальні справи[ред. | ред. код]

Справа про податкові розстрочки підприємствам Онищенка[ред. | ред. код]

2 березня 2017 затриманий НАБУ за справою «Укргазвидобування», після чого його кар'єра на державній службі закінчилась[14]. Неодноразово намагався відновитися на посаді головного податківця країни, проте у вересні 2019 року Верховний Суд скасував усі рішення судів на його користь[15].

Роман в залі Солом'янського райсуду, 7 березня 2017 року

2 березня 2017 року Національне антикорупційне бюро України повідомило про затримання Романа Насірова, який на той час перебував на посаді голови Державної фіскальної служби. Затримання відбулось у Феофанії під час проведення обшуку у рамках розслідування газової справи екс-нардепа Олександра Онищенка.

В ході слідчих дій було також з'ясовано, що окрім українського паспорта, Насіров має також британський (з 2012 року)[16] та угорське громадянства[17]. На запитання суду щодо інших паспортів, Насіров відповів, що є громадянином України, не коментуючи останні паспорти[18]. Згодом виявилось, що Насіров не має угорського громадянства, а скани, розповсюджені ЗМІ виявились фейками[19]. Про це повідомив голова МВС Угорщини Шандор Пінтер[20].

Після арешту Насірова стало відомо, що його звинувачують у діях, які завдали шкоди державі на 2 млрд грн. Зокрема, йому інкримінують співпрацю з народним депутатом Олександром Онищенком, під час якої Насіров відтерміновував рентну платню за видобування корисних копалин, а нардеп проводив завдяки цьому корупційні схеми[21]. Сам Онищенко коментує роботу з Насіровим як таку, яка «не передбачала оплати»[22].

Сам Насіров заявляв, що зміг детінізувати частину збору податків і «заробити» державі 170 млрд грн[23].

Одразу після арешту Насіров заявив про проблеми із здоров'ям і ліг до лікарні Феофанія, де у нього начебто діагностували інфаркт міокарда. Це «несподіване захворювання» спричинило чималий резонанс в укрнеті[24].

Юлія Марушевська назвала Насірова «диспетчером» корупційних митних та податкових потоків, пояснюючи, що він не є самостійною фігурою, а виконує відведену йому роль кимось з олігархів[25]. Формально Насірову не було обрано міру застереження[26], але активісти заблокували виїзди з суду, щоб запобігти закриттю справи або втечі підозрюваного[27].

16 березня дружина Романа внесла заставу розміром 100 млн грн, після чого Насіров зміг вийти на свободу[28]. Від підозрюваного вимагається прибувати до детектива, прокурора, слідчого судді або суду за першою вимогою, а також носити електронний засіб контролю[29].

Справа про хабар від Бахматюка[ред. | ред. код]

У жовтні 2022 року НАБУ повідомило Насірову про підозру в одержанні неправомірної вигоди в особливо великому розмірі (722 млн грн).[30]

У лютому 2023 року слідство про хабар було завершено[31]. 7 березня 2023 року ВАКС заочно арештував Олега Бахматюка за підозрою у наданні хабаря Насірову та його раднику[32].

Міжнародна діяльність[ред. | ред. код]

  • 23 травня 2016 за ініціативою української сторони було підписано угоду між урядом України та урядом США про взаємодопомогу між митними адміністраціями. З боку України Угода була підписана Головою ДФС Насіровим, з боку США — керівником Митної та прикордонної служби США Гілом Керліковські.
  • 8 липня 2016 — на 20-му засіданні Генеральної Асамблеї Внутрішньоєвропейської організації податкових адміністрацій (ІОТА) Насірова обрано президентом ІОТА.
  • 11 липня 2016 — Насіров та голова митного комітету Білорусі Юрія Сенька підписали план заходів митних органів України та Білорусі у правоохоронній сфері. Він передбачає взаємодію, обмін досвідом і заходи щодо припинення обігу наркотичних засобів та психотропних речовин, контрафактних товарів, незаконного переміщення цінностей, незаконного обігу тютюнових виробів та алкогольної продукції, незаконного переміщення товарів і транспортних засобів поза митним контролем та незаконного переміщення поза пунктами пропуску митного кордону сільськогосподарської продукції. Тоді ж було підписано угоду про систему попереднього повідомлення про виникнення надзвичайних ситуацій на білорусько-українському кордоні та підтримки ритмічності його перетину на рівні митних і прикордонних служб України та Республіки Білорусь.
  • 15 липня 2016 — підписано протокол про взаємодію у боротьбі з митними правопорушеннями (переміщення товарів повітрям між Україною та Азербайджаном). Підписанти Насіров та голова митного комітету Азербайджану Алієв Айдин Алі Оглу.
  • 18 липня 2016 — Насіров та генсек Всесвітньої митної організації Куніо Мікурія підписали Меморандум про взаєморозуміння між Державною фіскальною службою України та ВМО та про створення Регіонального кінологічного навчального центру ВМО в Хмельницькому.
  • 11 жовтня, 2016 — в результаті зустрічі з заступником Держсекретаря Міністерства митниці і торгівлі Туреччини Сезаі Учармаком було домовлено про розширення співпраці в сфері обміну досвідом і навчання, кінологічній сфері, сфері обміну інформацією та боротьби з контрабандою і порушенням митних правил, а також координувати дії під час впровадження електронної системи МПД (eTIR). Електрона система е-TIR передбачає обмін даними в електронному вигляді між національними митними системами щодо міжнародного транзиту товарів відповідно до положень Конвенції МДП. Турецька сторона висловила готовність надати Україні всю необхідну допомогу і підтримку в рамках запровадження Нової комп'ютеризованої транзитної системи (NCTS).
  • 21 листопада 2016 — Насіров та віце-прем'єр-міністр, міністр економіки, малого та середнього підприємництва і ремесел Хорватії Мартіна Далич підписали Протокол між Кабміном України та Урядом Хорватії про взаємодопомогу в митних справах.

Нагороди[ред. | ред. код]

  • Відомча заохочувальна відзнака МВС України «Вогнепальна зброя» (23 червня 2015) — пістолет «Glock 19», № YHA 420, калібр 9x19 мм [33]

Сім'я[ред. | ред. код]

Одружений, має двох синів та доньку[6].

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Насіров володіє двома квартирами у Лондоні, які він не вказав у декларації за 2014 рік[34][35][36].
  • 15 грудня 2016 року у ВРУ зареєстровано проєкт постанови про визнання роботи Насірова та його заступника Сергія Білана незадовільною та їх звільнення. Автори проєкту — 38 депутатів фракцій «Блок Порошенка», «Народний фронт», «Самопоміч», «Батьківщина»[37].
  • В Лук'янівському СІЗО Насірова поселили до камери, де раніше перебував Юрій Луценко[38]
  • За інформацією Ольги Руднєвої (директор фонду «АНТИСНІД»), Р. Насіров навчався в одній школі з Шерембеєм (майбутнім громадським активістом, правозахисником пацієнтів з ВІЛ/СНІД тощо)[39].

Статки[ред. | ред. код]

У власності має принаймні дві квартири у Лондоні вартістю 96 та 120 тисяч фунтів (близько 7 млн грн за курсом 2017 року)[40]. За 2017 рік Насіров задекларував прибуток у розмірі 6 гривень[41].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Офіційний портал Верховної Ради України. Архів оригіналу за 24 травня 2015. Процитовано 28 квітня 2015.
  2. Насіров: Мій тато – азербайджанець, мама – єврейка, але я почуваюся українцем. gordonua.com. Архів оригіналу за 14 травня 2021. Процитовано 8 листопада 2020.
  3. Офіційний портал Верховної Ради України. Архів оригіналу за 4 травня 2015. Процитовано 28 квітня 2015.
  4. Р.Насірова обрано новим президентом ФДУ. unn.com.ua. 17.04.2017. Архів оригіналу за 18 квітня 2017. Процитовано 17 квітня 2017.
  5. Насіров очолив Асоціацію учасників ринків капіталу. РБК-Украина (рос.). Архів оригіналу за 26 березня 2019. Процитовано 26 березня 2019.
  6. а б в Роман Насиров - latifundist.com. Архів оригіналу за 7 травня 2015. Процитовано 28 квітня 2015.
  7. Кабмін звільнив Насірова. ukranews.com. Українські новини. 31 січня 2018. Архів оригіналу за 7 лютого 2018.
  8. Насіров звільнений за подвійне громадянство. ukranews.com. Українські новини. 31 січня 2018. Архів оригіналу за 7 лютого 2018.
  9. Про реєстрацію кандидатів у народні депутати України. Архів оригіналу за 23 червня 2015. Процитовано 28 квітня 2015.
  10. 24tv.ua. Як Насіров став головою ДФС: Лещенко розповів цікавий факт - Телеканал новин 24. Телеканал новин 24. Архів оригіналу за 7 березня 2017. Процитовано 7 березня 2017.
  11. Stop Bastards – Вимагаємо негайного звільнення вищого керівництва ДФС. Stop Bastards (укр.). Архів оригіналу за 21 грудня 2016. Процитовано 18 грудня 2016.
  12. Головна. Об'єднання "Самопоміч". Архів оригіналу за 22 листопада 2016. Процитовано 18 грудня 2016.
  13. Офіційний портал Верховної Ради України. Архів оригіналу за 11 березня 2017. Процитовано 28 квітня 2015.
  14. Кабмін відсторонив Насірова від посади / УП, 3 березня 2017. Архів оригіналу за 4 березня 2017. Процитовано 4 березня 2017.
  15. Верховний суд скасував всі рішення на користь Насірова. Укрінформ. 27.09.2019. Архів оригіналу за 6 листопада 2019. Процитовано 06.11.2019.
  16. 24tv.ua. В Британії офіційно підтвердили інформацію про громадянство Насірова, – НАБУ - Телеканал новин 24. Телеканал новин 24. Архів оригіналу за 8 березня 2017. Процитовано 7 березня 2017.
  17. Насіров носитиме електронний браслет і має здати всі паспорти. ТСН.ua (укр.). Архів оригіналу за 8 березня 2017. Процитовано 7 березня 2017.
  18. 24tv.ua. Насіров спробував уникнути питання про британське громадянство - Телеканал новин 24. Телеканал новин 24. Архів оригіналу за 7 березня 2017. Процитовано 7 березня 2017.
  19. Інформація про угорське громадянство Насірова не підтвердилася – Холодницький. Архів оригіналу за 9 вересня 2018. Процитовано 8 вересня 2018.
  20. Офіційно: Насіров не має угорського паспорту || MUKACHEVO.NET. www.mukachevo.net (uk-UA) . Архів оригіналу за 8 вересня 2018. Процитовано 8 вересня 2018.
  21. Через Насірова держава не отримала 2 млрд грн – Антикорупційна прокуратура. ТСН.ua (укр.). Архів оригіналу за 8 березня 2017. Процитовано 7 березня 2017.
  22. Скандальний Онищенко прокоментував спробу затримання Насірова. ТСН.ua (укр.). Архів оригіналу за 8 березня 2017. Процитовано 7 березня 2017.
  23. 24tv.ua. Насіров розповів, як збагатив Україну - Телеканал новин 24. Телеканал новин 24. Архів оригіналу за 7 березня 2017. Процитовано 7 березня 2017.
  24. "Сподіваюсь, памперси вже надягли?": користувачі соцмереж відреагували на "затримання" Насірова. ТСН.ua (укр.). Архів оригіналу за 8 березня 2017. Процитовано 7 березня 2017.
  25. 24tv.ua. Насіров – це диспетчер корупційних митних та податкових потоків, – Марушевська - Телеканал новин 24. Телеканал новин 24. Архів оригіналу за 7 березня 2017. Процитовано 7 березня 2017.
  26. Насиров больше не задержан, но покинуть здание суда не может. www.segodnya.ua (рос.). Архів оригіналу за 8 березня 2017. Процитовано 7 березня 2017.
  27. Справа Насірова: Адвокатів не відпустили відпочивати. Виїзди із суду заблоковані. Українська правда. Архів оригіналу за 8 березня 2017. Процитовано 7 березня 2017.
  28. 24tv.ua. Насіров вийшов на волю - Телеканал новин 24. Телеканал новин 24. Архів оригіналу за 17 березня 2017. Процитовано 16 березня 2017.
  29. 24tv.ua. Насіров дав перший коментар після виходу із СІЗО - Телеканал новин 24. Телеканал новин 24. Архів оригіналу за 17 березня 2017. Процитовано 16 березня 2017.
  30. НАБУ повідомило про підозру ексголові ДФС Насірову та олігарху Бахматюку. Слово і Діло (укр.). Процитовано 31 березня 2023.
  31. Слідство у справі Насірова про хабар у 722 млн гривень завершено. РБК-Украина (укр.). Процитовано 18 лютого 2023.
  32. Справа Насірова. Підозрюваного бізнесмена Бахматюка заочно арештували. РБК-Украина (укр.). Процитовано 10 березня 2023.
  33. Нагородний фронт. Кому Аваков подарував 400 стволів [Архівовано 12 листопада 2019 у Wayback Machine.] // Українська правда, Р.Романюк, М.Жартовська, 13 січня 2017 р.
  34. Насіров відхрещується від квартири в Лондоні і просить перевірити його декларацію. Архів оригіналу за 13 жовтня 2016. Процитовано 19 серпня 2016.
  35. Журналісти відшукали у глави ДФС Насирова ще одну квартиру в Лондоні. Архів оригіналу за 13 вересня 2016. Процитовано 19 серпня 2016.
  36. Голова ДФС підтвердив, що володіє двома квартирами у Лондоні. Архів оригіналу за 13 вересня 2016. Процитовано 19 серпня 2016.
  37. Офіційний портал Верховної Ради України. w1.c1.rada.gov.ua. Архів оригіналу за 18 грудня 2016. Процитовано 18 грудня 2016.
  38. 24tv.ua. Там сидів Луценко, – нардеп про камеру, в якій утримують Насірова - Телеканал новин 24. Телеканал новин 24. Архів оригіналу за 7 березня 2017. Процитовано 7 березня 2017.
  39. Руднєва, Ольга (9 березня 2017). Історія двох хлопчиків. Роми Насірова і Діми Шерембея. Українська правда. Колонки (рос.). Архів оригіналу за 11 березня 2017. Процитовано 11 березня 2017.
  40. 24tv.ua. У Насірова є квартири в Лондоні, – САП - Телеканал новин 24. Телеканал новин 24. Архів оригіналу за 8 березня 2017. Процитовано 7 березня 2017.
  41. Насіров задекларував 6 гривень доходу за 2017 рік. Радіо Свобода (укр.). Архів оригіналу за 1 березня 2018. Процитовано 1 березня 2018.

Посилання[ред. | ред. код]