Ромашки (Білоцерківський район)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
село Ромашки
Країна Україна Україна
Область Київська область
Район Білоцерківський район
Громада Рокитнянська селищна громада
Облікова картка с. Ромашки[1] 
Основні дані
Засноване 1773
Населення 865
Площа 30 км²
Густота населення 28,83 осіб/км²
Поштовий індекс 09623[2]
Телефонний код +380 4562
Географічні дані
Географічні координати 49°43′48″ пн. ш. 30°36′05″ сх. д.H G O
Середня висота
над рівнем моря
146 м
Водойми річка Горохуватка
Місцева влада
Адреса ради 09623, Київська обл., Білоцерківський р-н, с. Ромашки, вул. Покровська, 23
Сільський голова Дем'яненко Петро Степанович
Карта
Ромашки. Карта розташування: Україна
Ромашки
Ромашки
Ромашки. Карта розташування: Київська область
Ромашки
Ромашки
Мапа
Мапа

CMNS: Ромашки у Вікісховищі

Рома́шки — село в Україні, у Рокитнянській селищній громаді Білоцерківського району Київської області. Населення становить 865 осіб.

Історія[ред. | ред. код]

Ромашки — село при річці Гороховатці, в одній версті нижче села Телешівка. Жителів обох статей разом з селом Бакумівка, що розташована нижче по річці Гороховатці, навпроти села Шарки — 1948 осіб. У 1790 році вважалося, що у 65 хатах, 538 мешканців обох статей. Землі в маєтку нараховується 3742 десятини. Після Абакумова Ромашки належали дочці його Олександрі Андріївні Трофімовій; а нині її дочці, дружині відставного підполковника, Серафимі Антонівні Масловій. В кінці минулого століття село належало до Рокитнянського ключа.

Церква на честь Покрова Пресвятої Богородиці спочатку була дерев'яна, збудована 1773 року священиком з села Вінцентівка Феодором Куликівським «на кшталт халупи, зі снопків пошита, глиною обліплена». У 1843 році покійна поміщиця Трофімова на її місці побудувала кам'яну з трьома престолами: головний на честь Покрова Пресвятої Богородиці, бічні — на честь Святителя Миколая та преподобного Антонія Печерського. Церква багато оснащена начинням, по штатах зарахована до 5-го класу; землі має 37 десятин[3].

Археологія[ред. | ред. код]

Біля села 1899 року Вікентій Хвойка розкопав пам'ятки Черняхівської культури. Вельми відома посудина із землеробським календарем. На ній зображені дощі, колосіння хлібів, жнива, Ярилин день, Купала, обжинки, а також ряди квадратиків, що відповідають дням землеробських робіт[4].

Покровська церква[ред. | ред. код]

Покровська церква в с. Ромашки

Головна архітектурна пам'ятка села — Покровська церква, будівництво якої закінчено 1843 року. У провінції, для будівництва храму використали давній проєкт, створений наприкінці XVIII — початку XIX століття у стилі розвинутого класицизму.

Церква у вигляді базиліки зі спрощеними деталями та декором, котрий обмежений тинькуванням поверхонь, дощатим рустом на кутах, розфарбуванням в два улюблені кольори класицизму — жовте тло, білі деталі. Західний фасад Покровської церкви прикрасив чотириколонний портик з трикутним фронтоном та дві невисокі дзвіниці-вежі. Дахи криті бляхою, пофарбованою в зелений колір, що перегукується з кольором навколишньої рослинності. Мури храму прикрашені двома ярусами вікон, в першому ярусі — видовжені, в другому — квадратні, як то було типово для палаців дворянських садиб доби палладіанства. Лиштва біля вікон відсутня. Східний фасад створює єдина абсида, прикрашена ззовні дощатим рустом та круглими вікнами. Під час німецько-радянської війни західний фасад Покровської церкви був пошкоджений та відновлений у первісному вигляді у повоєнний час.

Обмаль декору за край компенсована вишуканою стриманістю всіх фасадів Покровської церкви та величним силуетом, притаманним лише храмовим спорудам в столиці. Храм справляє враження видатної столичної споруди, проєкт якої був використаний ще й в сільській місцевості. Прикладами цього типу базилікальних храмів були:

Церква Покрова Пресвятої Богородиці с. Ромашки[5]

Відомі люди[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Облікова картка с. Ромашки, Київська область. rada.gov.ua. Верховна рада України. Архів оригіналу за 19 жовтня 2021. Процитовано 16 жовтня 2021.
  2. Знайти поштовий індекс. ukrposhta.ua. Укрпошта. Архів оригіналу за 4 жовтня 2021. Процитовано 16 жовтня 2021.
  3. Васильковский уезд. Ромашки // Сказания о населенных местностях Киевской губернии или статистические, исторические и церковные заметки обо всех деревнях, селах, местечках и огородах, в пределах губернии находящихся / Собрал Л. Похилевич. — Біла Церква : видавець О. В. Пшонківський, 2005. — С. 420. — ISBN 966-8545-15-Х. (рос.)
  4. Давні слов'яни та їх сусіди у II—V ст.
  5. Покровська церква, Ромашки

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]