Ромовий пиріг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ромовий пиріг
Необхідні компоненти сухофрукти
Фабрика ромових пиріг на Бермудах

Ромовий пиріг або чорний пиріг — тип десертного тістечка, що містить ром. У більшості країн Карибського басейну ромові тістечка є традиційним святковим десертом, що походить від святкових пудингів (наприклад, пудингу з інжиру). Традиційно сухофрукти замочують у ромі на місяці, а потім додають у тісто, приготоване з цукром, який був карамелізований кип'ятінням у воді. Результат, також відомий як «чорний пиріг», схожий на фруктовий пиріг із більш легкою текстурою.[1]

У Тринідаді і Тобаго фрукти консервують у вишневому бренді та темному ромі, які використовують для приготування чорного торта. У Тринідаді і Тобаго чорний торт традиційно асоціюється з Різдвом і весіллям.

На території США, Пуерто-Рико, ромовий пиріг називається Bizcocho de Ron і є бісквітним тістечком, який вбирає ром. Якщо в нього додають фрукти, то свіжі або сушені. Родзинки і кишмиш можна замочити в ромі на один день або одну ніч. Bizcochos de Ron дарують у святковий сезон.

У материковій частині Сполучених Штатів торти з ромом популярні принаймні з 1970-х років.[2] У той час як багато мандрівників острова роблять усе можливе, щоб вибрати карибський сорт, все більше і більше невеликих американських компаній[3][4][5][6] конкурують, подібно до того, як крафтове пиво конкурує з великими виробниками пива. Деякі пропонують ромові тістечка на замовлення.[5] Деякі вливають ром прямо в тістечка (замість глазурі).[4] Здається, у багатьох є особливий рецепт десятиліттями.[3][6]

Можна сп'янитися від споживання надмірної кількості ромового торта, а деякі ромові торти містять навіть понад п'ять відсотків певних зернових спиртів,[7], хоча деякі з них постійно містять менш як 0,5 % алкоголю.[8] Його зазвичай готують зі сливами та родзинками, змоченими в ромі, а також з коричневим цукром і гірко-солодкою карамеллю, що називається «брунінг».

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Tiramisu Black Cake.
  2. Southern Living - The Most Popular Cakes in Southern History. Southern Living.
  3. а б Texas Rock'n Rum Cake Company.
  4. а б Full Spirited Flavours - Rum Cakes and Liqueur Cakes.
  5. а б Cape Fear Rum Cake.
  6. а б Jude's Rum Cake.
  7. Houston, Lynn Marie (2005). Food culture in the Caribbean. с. 64–65.
  8. Tortuga Rum Cakes FAQ. Tortuga. Архів оригіналу за 3 лютого 2018. Процитовано 22 липня 2017.