Ромуланці

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ромуланці
Зображення
Каталожний код 3783
Персонаж твору Bajor: Fragments and Omensd, Demons of Air and Darknessd, The Dominion: Olympus Descendingd, Last Full Measured, The Soul Keyd, Charlie's Lawd, The Wounded Skyd, The Ashes Of Edend, Federationd, Articles of the Federationd, Orion's Houndsd, Fire on Highd, To Brave the Stormd, This Gray Spiritd, A Singular Destinyd, Fearful Symmetryd, Ferenginar: Satisfaction is Not Guaranteedd, Once Burnedd, Mere Mortalsd, Infectiond, Into the Voidd, Kobayashi Maru[d], Warpathd, Martyr[d], Greater than the Sumd, Zero Sum Gamed, Avatar, Book Twod, Q&A[d], Red Sectord, In Tempest's Waked, Synthesis[d], Beneath the Raptor's Wing Ⅰd, Beneath the Raptor's Wing Ⅱd, Lost Soulsd, The Good That Men Dod, The Two-Front Ward, Twilightd, Minefieldd, The Way of the Warriord, These Are the Voyages…d, Dead Stopd, Flashbackd, Timescaped[1], Пам'ять[2], Карти і легенди[3], Star Trek: Deep Space Nine Technical Manuald[4], Абсолютна відвертість (Пікар)[5], Star Trek: Starfleet Commandd[6], Ганчірка міста зоряного пилу[7], Неможлива коробка[8], Непенте[9], Розбиті шматки[10], І в Аркадії я-1[11], І в Аркадії я-2[12], Star Trek Fleet Commandd[13][14], Federation – The First 150 Yearsd[15], Об'єднання-3 (Дискавері)[16], Земна твердь-2 (Дискавері)[17], Reflections[d][18], Crossroads[d][19], Star Trek: The Original Series Core Game Bookd[20] і The Klingon Dictionaryd[21]
З вигаданого світу всесвіт «Зоряного шляху»d
Надлюдська особливість або здатність довголіття[22]
Описано за адресою michaelchabon.medium.com/some-notes-on-romulans-b1c7f30a383f(англ.)
Рідний світ Romulusd[23]
Медіафраншиза Зоряний шлях
Риса характеру вигаданого персонажа solitaryd[22]
Стилізована версія логотипу імперії Ромулан у рекламних матеріалах до фільму Star Trek: Nemesis, зображає хижого птаха, що тримає в пазурах планети-близнюки Ромул та Рем.

Ромуланці (англ. Romulan) — вигадана цивілізація гуманоїдів у всесвіті науково-фантастичної франшизи «Зоряний шлях», раса, що веде своє походження від іншої вигаданої цивілізації з цього ж серіалу — вулканців. Характеризуються запальністю, хитрістю і опортунізмом і є протилежністю стриманим вулканцям. Є домінантною і державотворчою расою в Ромуланській Зоряній імперії. Твори за «Зоряним шляхом» вказують місцем їх проживання бета-квадрант галактики Чумацький Шлях.

Вперше ромуланці фігурували в оригінальному серіалі в серії «Рівновага страху» (англ. Balance of Terror) в 1966 році, з того часу з'являючись у всіх основних творах культури, пов'язаних з всесвітом «Зоряного шляху», в основному як антагоністи Федерації (і вулканців зокрема).

Ромуланці були створені сценаристом Полом Шнайдером, який зазначив, що «…мова йшла про створення гарного набору чудових римських антагоністів… римської цивілізації, яка розширилася до космічних меж..»[24].

Фізіологія[ред. | ред. код]

Походячи від вулканців, ромуланці мають подібну зовнішність і внутрішню будову. В той же час у ромуланців розвинулися фізіологічні особливості, зокрема V-подібний наріст на лобі. Також у них відсутні телепатичні здібності. Ромуланці здатні до схрещування з людьми та клінгонами.

Історія та культура[ред. | ред. код]

Ромуланці походять з планети Вулкан, але не приймають типової для вулканців відмови від емоцій. Після пацифістських реформ філософа Сурака в IV ст. частина вулканців, очолена С'таском, покинула Вулкан. Колонізуючи інші планети, вона врешті осіла в системі з двома придатними для життя планетами — Ч'Ріхан і Ч'Хавран (пізніше названі людьми Ромул і Рем). Ромуланці не відмовлялися від емоцій, як вулканці, та зберегли притаманні предками войовничість і підступність.

Верховним органом влади ромуланців є Сенат. Суспільство поділене на касти, згідно занять. Ромуланці шанують честь і військову доблесть, та переконані у своєму верховенстві над іншими цивілізаціями. В них практикується рабство як для фізичної праці, так і участі у військових діях. Зокрема корінні жителі Рема, ремани, були поневолені ромуланцями. Серед самих ромуланців, попри ієрархію каст, панує рівноправність.

Культура ромуланців заснована на постійному втаємниченні та приховуванні справжніх намірів. Так, у їхніх будинках традиційно є два входи, з яких парадний завжди фальшивий, а справжній знаходиться з іншого боку. Військова стратегія ромуланців тяжіє до маскування, диверсійних операцій та маніпулювання іншими цивілізаціями. Вони не розробляють штучного інтелекту та перешкоджають його розробці іншими.

Уперше Федерація зустрілася з ромуланцями в 2156 році та виграла війну з ними. В той же час ні люди, ні навіть вулканці, не стикалися з ромуланцями безпосередньо, а лише у битвах флотів. Тому ніхто не здогадувався, що вороги є нащадками вулканців. За результатами війни було створено Ромуланську нейтральну Зону між Імперією та Федерацією, а дві держави лишилися у стані холодної війни. В 2260 ромуланці перебували в союзі з клінгонами. В 2311 між ними й Федерацією було укладено мир і ромуланці перейшли до ізоляціонізму. Вторгнення борґів у 2364 поклало край цій політиці. В 2371 ромуланці воювали проти кардассіанців, які стали на бік Домініону.

У 2380-х роках зоря Ромула стала перетворюватися на наднову. Це загрожувало не лише зруйнувати обидві планети, вибух зорі міг з часом знищити все життя в галактиці. Об'єднана Федерація Планет організувала рятувальну місію аби евакуювати ромуланців. Однак, її було скасовано з огляду на те, що ромуланці лишалися ворогами Федерації. У 2385 евакуаційний флот знищили повсталі на Марсі синтети. Зрештою зоря вибухнула у 2387, лише невелика частина ромуланців змогла евакуюватися власними силами. Подальше розширення наднової було зупинено силами Федерації шляхом створення штучної чорної діри. Ця подія утворила альтернативну гілку історії, що призвела до руйнування в минулому Вулкана. В оригінальній історії вціліли ромуланці заснували Ромуланську Вільну Державу.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. References // https://memory-alpha.fandom.com/wiki/Timescape_(episode)?oldid=2392399#References
  2. References // https://memory-alpha.fandom.com/wiki/Remembrance_(episode)?oldid=2450193#References
  3. References // https://memory-alpha.fandom.com/wiki/Maps_and_Legends_(episode)?oldid=2456040#References
  4. Summary // https://memory-alpha.fandom.com/wiki/Star_Trek:_Deep_Space_Nine_Technical_Manual?oldid=2432335#Summary
  5. References // https://memory-alpha.fandom.com/wiki/Absolute_Candor_(episode)?oldid=2462579#References
  6. Gameplay // https://memory-alpha.fandom.com/wiki/Star_Trek:_Starfleet_Command?oldid=2436068#Gameplay
  7. References // https://memory-alpha.fandom.com/wiki/Stardust_City_Rag_(episode)?oldid=2468638#References
  8. References // https://memory-alpha.fandom.com/wiki/The_Impossible_Box_(episode)?oldid=2471590#References
  9. References // https://memory-alpha.fandom.com/wiki/Nepenthe_(episode)?oldid=2474935#References
  10. References // https://memory-alpha.fandom.com/wiki/Broken_Pieces_(episode)?oldid=2478862#References
  11. References // https://memory-alpha.fandom.com/wiki/Et_in_Arcadia_Ego,_Part_1_(episode)?oldid=2482900#References
  12. References // https://memory-alpha.fandom.com/wiki/Et_in_Arcadia_Ego,_Part_2_(episode)?oldid=2486799#References
  13. Races and cultures // Fleet Command | Memory Beta, non-canon Star Trek Wiki | Fandom
  14. Races and cultures // Fleet Command | Memory Beta, non-canon Star Trek Wiki | Fandom
  15. Species // Federation: The First 150 Years | Memory Beta, non-canon Star Trek Wiki | Fandom
  16. References // Unification III (episode) - Memory Alpha, the Star Trek Wiki
  17. References // Terra Firma, Part 2 (episode) | Memory Alpha | Fandom
  18. References // Reflections (episode) | Memory Alpha | Fandom
  19. References // Crossroads (episode) | Memory Alpha | Fandom
  20. Races and cultures // Star Trek: The Original Series Core Game Book | Memory Beta, non-canon Star Trek Wiki | Fandom
  21. Races and cultures // The Klingon Dictionary | Memory Beta, non-canon Star Trek Wiki | Fandom
  22. а б Star Trek InfiniteParadox Interactive, 2023.
  23. Romulus (M)Pocket Books, 1989. — P. 148–149. — ISBN 978-0-671-66989-8
  24. Balance of Terror (episode) — Memory Alpha, the Star Trek Wiki

Література[ред. | ред. код]

  • Michael Okuda, Denise Okuda. The Star Trek Encyclopedia, Revised and Expanded Edition: A Reference Guide to the Future. Harper Design; Expanded, Revised edition, 2016, 1056 p.

Посилання[ред. | ред. код]