Рорик Ютландський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рорик Ютландський
Hrørek
Рорик Ютландський
Ім'я при народженні старосканд. Hrørek, Hrœrekr
Народився 9 століття
Данія
Помер близько 879 р.
невідоме
Національність Русь (данець)
Діяльність вікінг
Роки активності з 841
Титул конунґ
Конфесія язичник
Батько Ануло
Брати, сестри Harald the Youngerd
У шлюбі з Сфандірь
Діти Ігор

Рорик Ютландський (старосканд. Hrørek, Hrœrekr, лат. Roric, Rorich, Rorik) — данський конунґ на службі в Каролінгів. Згадується франкськими хроніками як правитель Дорестаду й ряду фризьких земель між 841 та 873 роками.

Версію Ф. Крузе, Г.-Ф. Гольмана та М. Беляєва щодо тотожності Рорика Ютландського з Рюриком Ладозьким підтримали О. Пріцак, Л. Войтович, Б. Рибаков, Л. Гумильов, Г. Лебедєв, С. Азбелев, А. Молчанов, М. Свердлов, А. Кірпічніков, Г. Вернадський, Є. Пчолов. Серед противників — О. Ридзевська, Г. Ловмянський, І. Шаскольський (усі троє працювали в умовах ідеологічного тиску)[1].

Походження[ред. | ред. код]

Родовід Роріка не цілком зрозумілий. Очевидно, він належав до династії Скьольдунґів, яка правила в Хедебю. Його дядьком був Ютландський конунг Гаральд Клак, проте хто з братів Гаральда був батьком Рорика — питання відкрите. Є припущення, що Рорик народився після 810 року. За іншою версію Рорик був сином «морського конунга» Гальвдана Старого сина Ейстейна, відомого за «Сагою про Гальвдана, сина Ейстейна» (Hálfdanar saga Eysteinssonar)[2], і братом Гаральда. Така версія теж може бути правильною і неправильною водночас, адже у давніх джерелах слово «син» часто синонім слова «нащадок».

Біографія[ред. | ред. код]

Брат, або дядько Рорика, Гаральд Клак помер на початку 840‑х років. Після цього Рорик втратив графство Рустрінген у Фрисландії, посварився з імператором Лотарем, можливо, навіть, був ув'язнений, втік і став «морським конунгом», себто піратом, нападаючи на фризькі береги.

У 846 р. Рорик спалив Дорестад майже на очах у імператора Лотаря, який знаходився у Німвегені. У 850 р. для нападу на Англію Рорик зібрав потужний флот у 350 кораблів. З цим флотом він силою захопив той же Дорестад. Дорестад був значним портом не тільки Фрисландії, але й всієї імперії на узбережжі Північного моря. Після цього імператор Лотар був змушений повернути Рорику володіння у Фрисландії як імперський лен, який той був зобов'язаний захищати. З цього часу соратником Рорика став син Гаральда Клака — Готфрід.

У 857 році новий конунґ Данії Горік ІІ (854—867/873) надав Рорику частину своїх земель між Північним морем і річкою Ейдер. Очевидно в такий спосіб він досягнув компромісу з одним з претендентів на данський престол.

У 863 та 867 роках велика флотилія Рорика двічі здійснила набіг на прирейнські землі імператора Лотаря.

По смерті Лотаря Рорик звернувся до Карла Лисого, з яким зустрівся двічі, — у 870 та 872 рр., причому на другій зустрічі він був з молодшим сином Гаральда Клака — Родульфом. У 873 р. Рорику були повернені володіння у Фрисландії, після чого він присягнув Карлу Лисому. Однак в тому ж 873 р. Рорик присягнув братові Карла — Людовику Німецькому. І після цього західні джерела про нього не згадують.

У 882 р. володіння Рорика у Фрисландії від імператора Карла ІІІ Товстого отримав Ґотфрід, старший син Гаральда Клака. Таким чином можна стверджувати, що до 882 р. Рорик вже помер.

Рорик і Рюрик[ред. | ред. код]

Ряд істориків ототожнюють Рорика Ютландського з Рюриком.

Родовід[ред. | ред. код]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Рорик Зеландський
 
 
 
 
 
 
 
Гаральд Боєзуб, король Данії
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ауда Багата
 
 
 
 
 
 
 
Гальфдан,
конунг Північної Ютландії, Герцог Карла І Великого
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
невідомо
 
 
 
 
 
 
 
Ірмільгільда з Ругії
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
невідомо
 
 
 
 
 
 
 
Геммінґ,
Король Данії
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
невідомо
 
 
 
 
 
 
 
Даґ Фроде
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
невідомо
 
 
 
 
 
 
 
Гельґа Даґдоттір,
мати Геммінґа
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
невідомо
 
 
 
 
 
 
 
невідомо
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
невідомо
 
 
 
 
 
 
 
Рорик Ютландський,
Конунг Ютландії
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Дражко,
герцог Карла І Великого
 
 
 
 
 
 
 
Чедраг,
князь, батько Гостомисла
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
невідомо
 
 
 
 
 
 
 
Гостомисл,
князь, батько Уміли
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
невідомо
 
 
 
 
 
 
 
мати Гостомисла
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
невідомо
 
 
 
 
 
 
 
Уміла,
мати Рорика
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
невідомо
 
 
 
 
 
 
 
дідусь Уміли
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
невідомо
 
 
 
 
 
 
 
невідомо,
мати Уміли
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
невідомо
 
 
 
 
 
 
 
бабуся Уміли
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
невідомо
 
 
 
 
 
 

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Войтович Л. Загадки вікінгів: Ладога і Пліснеськ. Продовження дискусії на межі XX—XXI століть // Україна: культурна спадщина, національна свідомість, державність: Збірник наукових праць — Львів : Інститут українознавства ім. І. Крип'якевича НАН України, 2011. — Вип. 20. — С. 162—163.
  2. Hálfdanar saga Eysteinssonar // Fornaldarsögur Norðurlanda / Utg. av Guðni Jónsson, Bjarni Vilhjjálmsson.Bd. 3. Reykjavik, 1944. Bl. 283—319.

Джерела та література[ред. | ред. код]

  • Пчелов Е. В. Рюрик / Жизнь замечательных людей. Вып.1477 (1277). Москва, 2010. 336 с. (рос.)
  • Рибаков Б. А. Киевская Русь и русские княжества XII—XIII веков. Издательство: Наука 1982, С.299 (рос.)
  • Войтович Л. В. Князь Рюрик (Славетні постаті Середньовіччя. — Вип. 4). — Біла Церква: Вид. Пшонківський О. В., 2014. — 128.с., іл.